CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 121/2023 Sb. Vyhláška o požadavcích na pokrmy Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

Příloha č. 2 - Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

121/2023 Sb. Vyhláška o požadavcích na pokrmy

Příloha č. 2

Mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů

Tabulka č. 1: Bakteriální původci onemocnění

+--------------------------+---------------------------------+-----------------------------+--------------------------+

| Mikroorganismus | Kategorie pokrmů | Limit | Metody zkoušení |

+--------------------------+---------------------------------+-----------------------------+--------------------------+

| Bacillus cereus | pokrmy | 3 | ČSN EN ISO 7932 |

| | | < 10 KTJ/g (ml) *) | |

+--------------------------+---------------------------------+-----------------------------+--------------------------+

| Campylobacter spp. | pokrmy | nepřítomnost v 25 g nebo ml | ČSN EN ISO 10272-1 |

+--------------------------+---------------------------------+-----------------------------+--------------------------+

| Clostridium | pokrmy | 3 | ČSN EN ISO 7937 |

| perfringens | | < 10 KTJ/g (ml) *) | |

+--------------------------+---------------------------------+-----------------------------+--------------------------+

| Shiga toxin | pokrmy | nepřítomnost v 25 g nebo ml | ČSN P CEN ISO/TS 13136 |

| produkující E. coli | | | |

| (STEC) a enteropatogenní | | | |

| E. coli (EPEC) | | | |

+--------------------------+---------------------------------+-----------------------------+--------------------------+

| Pseudomonas | pokrmy | 3 | ČSN EN ISO 13720 nebo |

| aeruginosa | | < 10 KTJ/g (ml) *) | ČSN P ISO/TS 11059 |

+--------------------------+---------------------------------+-----------------------------+--------------------------+

| Salmonella spp. | pokrmy mimo kategorie potravin, | nepřítomnost v 25 g nebo ml | ČSN EN ISO 6579-1 |

| | na které se vztahují kritéria | | |

| | uvedená v nařízení | | |

| | Komise (ES) č. 2073/2005 | | |

+--------------------------+---------------------------------+-----------------------------+--------------------------+

| Shigella spp. | pokrmy | nepřítomnost v 25 g nebo ml | ČSN EN ISO 21567 |

+--------------------------+---------------------------------+-----------------------------+--------------------------+

| Koagulázopozitivní | pokrmy mimo kategorií potravin, | < 20 KTJ/g (ml) *) | ČSN EN ISO 6888-1 nebo 2 |

| stafylokoky | na které se vztahují kritéria | | |

| (S. aureus a další druhy)| uvedená v nařízení | | |

| | Komise (ES) č. 2073/2005 | | |

+--------------------------+---------------------------------+-----------------------------+--------------------------+

| Yersinia enterocolitica | pokrmy | nepřítomnost v 25 g nebo ml | ČSN EN ISO 10273 |

| a Yersinia | | | ČSN P CEN ISO/TS 18867 |

| pseudotuberculosis | | | |

+--------------------------+---------------------------------+-----------------------------+--------------------------+

| Vibrio | pokrmy z ryb, měkkýšů, korýšů | nepřítomnost v 25 g nebo ml | ČSN EN ISO 21872-1 |

| parahaemolyticus | a hlavonožců určené k přímé | | |

| | spotřebě | | |

+--------------------------+---------------------------------+-----------------------------+--------------------------+

Vysvětlivka:

*) KTJ/g (ml) = kolonie tvořící jednotky v 1 g nebo 1 ml vzorku.

Tabulka č. 2: Indikátorové mikroorganismy

+--------------------------+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| Mikroorganismus | Kategorie pokrmů | Limit | Metody zkoušení |

+--------------------------+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| Aerobní mezofilní | A) Pokrmy s výjimkou pokrmů | 7 | ČSN EN ISO 4833-1 nebo 2 |

| mikroorganismy (celkový | uvedených v kategorii B *) | < 10 KTJ/g (ml) **) | |

| počet mikroorganismů) +--------------------------------+-----------------------------+ |

| | B) Pokrmy, které neprocházejí | 8 | |

| Nevztahuje se na | tepelnou úpravou ***) | < 10 KTJ/g (ml) **) | |

| fermentované pokrmy | | | |

| včetně pokrmů, které | | | |

| obsahují jako složku | | | |

| potraviny s kulturní | | | |

| mikroflórou a neprošly | | | |

| následnou tepelnou | | | |

| úpravou. | | | |

+--------------------------+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| Koliformní bakterie | pokrmy | 3 | ČSN ISO 4831 nebo |

| | | < 10 KTJ/g (ml) **) | ČSN ISO 4832 |

+--------------------------+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

| Escherichia coli | pokrmy | 2 | ČSN ISO 16649-1 nebo 2 |

| | | < 10 KTJ/g (ml) **) | |

+--------------------------+--------------------------------+-----------------------------+---------------------------+

Vysvětlivky:

*) Typicky se bude jednat o cukrářské a pekařské výrobky s náplněmi a krémy, lahůdkářské výrobky, zmrzliny, sushi, zchlazené a zmrazené pokrmy, cukrářské speciality jako jsou dezerty, pěny nebo zmrzlinové poháry.

**) KTJ/g (ml) = kolonie tvořící jednotky v 1 g nebo 1 ml vzorku.

***) Typicky se bude jednat o ovocné a zeleninové saláty, klíčky, tatarské bifteky.

Tabulka č. 3: Toxické produkty organismů

+------------------------------------------------+-----------------+

| Toxin | Limit |

+------------------------------------------------+-----------------+

| Stafylokokové enterotoxiny | neprokázán *) |

+------------------------------------------------+-----------------+

| Enterotoxin (B. cereus) | neprokázán *) |

+------------------------------------------------+-----------------+

| Botulotoxin | neprokázán *) |

+------------------------------------------------+-----------------+

Vysvětlivka:

*) Neprokazatelné ve hmotnosti (objemu) vzorku určené použitou metodou zkoušení.

Tabulka č. 4: Stěry odebrané z míst a zařízení používaných při výrobě a manipulaci s pokrmy po čištění a dezinfekci

+-----------------------------------+---------------------+----------------------------+

| Mikroorganismus | Limit | Metody zkoušení |

+-----------------------------------+---------------------+----------------------------+

| Aerobní mezofilní mikroorganismy | 2 | ČSN EN ISO 4833-1 nebo 2 |

| (celkový počet mikroorganismů) | 10 KTJ/10 cm2 *) | |

+-----------------------------------+---------------------+----------------------------+

| Salmonella spp. | nepřítomnost/stěr | ČSN EN ISO 6579-1 |

+-----------------------------------+---------------------+----------------------------+

Vysvětlivka:

*) KTJ/10 cm2 = kolonie tvořící jednotky na 10 cm2 setřené plochy (pro získání počtu KTJ/10 cm2 z plochy o velikosti 10 cm x 10 cm se výsledek vydělí 10).

******************************************************************