Příloha č. 1
Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
+---------------------------------------------------+-------------------------------------------+
| Senzorické ukazatele tepelného rozkladu olejů a | hnědá až černá barva oleje nebo tuku |
| tuků +-------------------------------------------+
| | nedostatky ve vůni - |
| | nepříjemný zápach typický pro |
| | přepálený olej nebo tuk |
| +-------------------------------------------+
| | nedostatky v chuti - |
| | chuť typická pro přepálený olej nebo |
| | tuk, nahořklá chuť, palčivá chuť |
| +-------------------------------------------+
| | modrošedý kouř při +180 °C |
| +-------------------------------------------+
| | stálá odolná pěna při vložení potraviny, |
| | která se má smažit, fritovat |
| +-------------------------------------------+
| | změny konzistence (například zvýšení |
| | viskozity) |
| +-------------------------------------------+
| | přítomnost části zuhelnatělých zbytků |
| | dříve smažených potravin |
+---------------------------------------------------+-------------------------------------------+
| Analytické ukazatele tepelného rozkladu olejů a | obsah polárních látek více než 25 % |
| tuků +-------------------------------------------+
| | obsah polymerních triacylglycerolů více |
| | než 12 % |
+---------------------------------------------------+-------------------------------------------+
------------------------------------------------------------------