CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 121/2023 Sb. Vyhláška o požadavcích na pokrmy Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

Příloha č. 1 - Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

121/2023 Sb. Vyhláška o požadavcích na pokrmy

Příloha č. 1

Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků

+---------------------------------------------------+-------------------------------------------+

| Senzorické ukazatele tepelného rozkladu olejů a | hnědá až černá barva oleje nebo tuku |

| tuků +-------------------------------------------+

| | nedostatky ve vůni - |

| | nepříjemný zápach typický pro |

| | přepálený olej nebo tuk |

| +-------------------------------------------+

| | nedostatky v chuti - |

| | chuť typická pro přepálený olej nebo |

| | tuk, nahořklá chuť, palčivá chuť |

| +-------------------------------------------+

| | modrošedý kouř při +180 °C |

| +-------------------------------------------+

| | stálá odolná pěna při vložení potraviny, |

| | která se má smažit, fritovat |

| +-------------------------------------------+

| | změny konzistence (například zvýšení |

| | viskozity) |

| +-------------------------------------------+

| | přítomnost části zuhelnatělých zbytků |

| | dříve smažených potravin |

+---------------------------------------------------+-------------------------------------------+

| Analytické ukazatele tepelného rozkladu olejů a | obsah polárních látek více než 25 % |

| tuků +-------------------------------------------+

| | obsah polymerních triacylglycerolů více |

| | než 12 % |

+---------------------------------------------------+-------------------------------------------+

------------------------------------------------------------------