CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 113/2005 Sb. Vyhláška o způsobu označování potravin a tabákových výrobků Příloha č. 1 - Seznam alergenních složek

Příloha č. 1 - Seznam alergenních složek

113/2005 Sb. Vyhláška o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Příloha č. 1

Seznam alergenních složek

+---------------------------------------------------------------+

| obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, |

| pšenice špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky |

| z nich s výjimkou glukosového sirupu a dextrózy z |

| pšenice *), maltodextrinů na bázi pšenice *), glukosového |

| sirupu vyrobeného z ječného škrobu a obilovin používaných k |

| výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny |

| a jiné alkoholické nápoje |

+---------------------------------------------------------------+

| korýši a výrobky z nich |

+---------------------------------------------------------------+

| vejce a výrobky z nich |

+---------------------------------------------------------------+

| ryby a výrobky z nich s výjimkou rybí želatiny používané |

| jako nosič u vitamínových nebo karotenoidních přípravků, |

| rybí želatiny nebo vyziny používané jako čeřidlo při výrobě |

| piva a vína |

+---------------------------------------------------------------+

| jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich |

+---------------------------------------------------------------+

| sójové boby (sója) a výrobky z nich s výjimkou zcela |

| rafinovaného sójového oleje a tuku *), přírodní směsi |

| tokoferolů (E306), přírodního D-alfatokoferolu, přírodního |

| D-alfa tokoferolacetátu, přírodního D-alfa tokoferolů |

| sukcinátu získaného ze sójových bobů, rostlinného oleje |

| získaného z fytosterolů a esterů fytosterolů ze sójových |

| bobů, rostlinný stanol ester vyrobený ze sterolů z |

| rostlinného oleje ze sójových bobů |

+---------------------------------------------------------------+

| mléko a výrobky z něj (včetně laktózy) s výjimkou syrovátky |

| používané k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu |

| pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje a lactitolu |

+---------------------------------------------------------------+

| suché skořápkové plody, tj. mandle (Amygdalus communis L.), |

| lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans |

| regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy |

| [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], para ořechy |

| (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), ořechy |

| makadamie a queensland (Macadamia ternifolia) a výrobky |

| z nich s výjimkou suchých skořápkových plodů používaných |

| k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny |

| a jiné alkoholické nápoje |

+---------------------------------------------------------------+

| celer a výrobky z něj |

+---------------------------------------------------------------+

| hořčice a výrobky z ní |

+---------------------------------------------------------------+

| sezamová semena (sezam) a výrobky z nich |

+---------------------------------------------------------------+

| oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než |

| 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO |

| 2 |

+---------------------------------------------------------------+

| vlčí bob (lupina) a výrobky z něj |

+---------------------------------------------------------------+

| měkkýši a výrobky z nich |

+---------------------------------------------------------------+

*) včetně výrobků obsahujících tyto složky, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergie, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil pro příslušný základní produkt.

------------------------------------------------------------------