CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 107/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných Příloha č. 1 - Požadavky na členění provozovny a jiných zaříz. strav. služeb

Příloha č. 1 - Požadavky na členění provozovny a jiných zaříz. strav. služeb

107/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

Příloha č. 1

Požadavky na členění provozovny a jiných zařízení stravovacích služeb

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| | Jiná zařízení | Výroba a příprava | Výroba a příprava | Výroba a příprava |

| Pracovní úsek | stravovacích | pokrmů s denní | pokrmů s denní | pokrmů s denní |

| | služeb podle | kapacitou do | kapacitou do | kapacitou nad |

| | § 2 písm. c) | 100 pokrmů | 500 pokrmů | 500 pokrmů |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Hrubá přípravna | O | S | S | S |

| zeleniny a brambor | | | | |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Čistá přípravna | P | PÚ | PÚ | S |

| zeleniny (např. | | | | |

| zeleninové saláty) | | | | |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Přípravna ovoce * | P | PÚ | PÚ | PÚ |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Přípravna masa | PÚ | PÚ | S | S |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Přípravna ryb | O | PÚ | PÚ nebo S * | PÚ nebo S * |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Přípravna zvěřiny ** | O | S | S | S |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Přípravna pro | O | PÚ | PÚ nebo S * | PÚ nebo S * |

| vytloukání vajec | | | | |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Studená kuchyně | PÚ | PÚ | PÚ | PÚ nebo S + |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Teplá kuchyně | PÚ | S | S | S |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Dietní kuchyně | O | PÚ | PÚ nebo S + | PÚ nebo S + |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Přípravna cukrářských | PÚ | PÚ | S | S |

| výrobků - studená | | | | |

| dílna (plnění, | | | | |

| zdobení) | | | | |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Přípravna těst, | PÚ | PÚ | PÚ | PÚ nebo S + |

| moučných pokrmů | | | | |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Umývárna stolního | P | P nebo S | S | S |

| nádobí | | | | |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Umývárna provozního | PÚ | PÚ | PÚ nebo S * | PÚ nebo S + |

| nádobí | | | | |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

| Umývárna | P | S | S | S |

| transportního | | | | |

| nádobí | | | | |

+-----------------------+---------------+-------------------+-------------------+-------------------+

Použité symboly:

S - stavebně odděleny

P - Provozně odděleny, například polopříčkou, prokládacím regálem, nikou

PÚ - Pracovní úsek (vyčleněná pracovní linka;. jde-li o mytí nádobí nebo

vyžaduje-li to charakter činnosti nebo prevence křížení potravin a

pokrmů při zpracování musí být vybavena tekoucí teplou a studenou

pitnou vodou)

O - Není výrobní činnost ani sortiment

* - přípravna se stavebně odděluje při denním používání předmětných potravin

+ - stavebně se odděluje při nedostatečné prostorové kapacitě kuchyně

nebo při celodenním provozu nebo jde-li o pracoviště s nároky na

sníženou teplotu (§ 9 odst. 4)

** - Samostatná přípravna pro stahování, škubání a bourání srstnaté a

pernaté zvěře se zřizuje v případě, že zvěřina je dodávána do

provozovny v kůži.

------------------------------------------------------------------