§ 18
(1) Zvířata včetně drůbeže, ryb a zvěře, dále maso a suroviny živočišného původu, které přicházejí do výkupních míst, na trhy, svody, přehlídky nebo výstavy užitkových nebo plemenných zvířat, na jatky nebo do sběren mléka a do mlékárenských podniků, jsou pod zdravotním dohledem veterinárního lékaře.
(2) K surovinám živočišného původu patří: maso, tuky, krev, vnitřní ústrojí včetně střev, mléko, vejce, med a vosk, dále části těl zvířat určené k technickému zpracování (kůže, srst, rohy, kosti, kopyta a paznehty, vlna, žíně, peří atd.).
(3) Ve všech podnicích masného průmyslu, v jatkách, továrnách na masové konservy a ve všech ostatních místech, kde se porážejí zvířata, musí být prováděna tato opatření:
a) zvířata musí být denně prohlédnuta veterinárním lékařem, který je povinen zároveň kontrolovat, zda jsou dodržována veterinární zdravotní opatření;
b) zvířata musí být před poražením prohlédnuta veterinárním lékařem;
c) u poražených zvířat musí být provedena veterinární zdravotní prohlídka masa a orgánů po poražení;
d) musí být prováděno povinné orazítkování masa a povinné orazítkování nebo jiné označení kůží;
e) výkupní nebo přejímací místa pro jatečná zvířata, pokud jsou u jatek, musí být od jatečního provozu oddělena;
f) jatečná zvířata dopravená do jatek musí v nich být již poražena; stájí v jatkách může být použito pouze pro jatečná zvířata;
g) jatky musí mít zvláštní oddělení pro porážení nemocných zvířat nebo zvířat podezřelých z nákaz;
h) dopravovat nemocná zvířata do jatek za účelem nutného poražení jen vozidly zvlášť k tomu upravenými;
ch) dopravovat suroviny živočišného původu jen vozidly zvlášť k tomu upravenými;
i) osoby a povozy před opuštěním míst používaných pro porážení nemocných zvířat podléhají desinfekci.