CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 90/2000 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 328/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některýc Čl. I

Čl. I

90/2000 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 328/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některýc

Čl. I

Vyhláška č. 328/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje, se mění takto:

1. V § 3 odst. 6 písm. a) se slova "v příloze č. 2 tabulkách 1, 2, 5 a 6" nahrazují slovy "v příloze č. 2 tabulkách 3 a 4".

2. V § 3 odst. 6 se na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno d), které zní:

"d) jako slazený, pokud je přidáno pouze přírodní nebo náhradní sladidlo.".

3. V § 3 odst. 8 se na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno d), které zní:

"d) jako jednosložkový výrobek, pokud surovinou je pouze sladká nebo zakysaná smetana a mléčná kultura.".

4. V § 3 odst. 9 větě druhé se za slovy "datum použitelnosti" zrušují slova "na spotřebitelský obal".

5. V § 3 odst. 11 se na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno e), které zní:

"e) jako jednosložkový výrobek, pokud surovinami je pouze mléko, mléčné kultury, syřidlo a chlorid vápenatý.".

6. V § 3 odst. 12 se za slovo "tvarohu" vkládají slova "nebo smetany".

7. V § 3 odst. 13 písm. h) se za slovo "mléko" vkládají slova ", sýrařské kultury, syřidlo a chlorid vápenatý".

8. V § 3 odst. 13 se na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno i), které zní:

"i) jako tavený sýrový výrobek, pokud tavený sýr obsahuje více než 5 % laktózy.".

9. V § 3 odst. 14 se za slovo "skupiny" vkládají slova ", pokud splňuje požadavky uvedené v příloze č. 2 tabulky 15 nebo 16".

10. V § 3 odst. 16 písmeno a) včetně poznámky pod čarou č. 1a) zní:

"a) tekuté mléko a tekutá smetana, které byly tepelně ošetřeny pasterací, vysokou pasterací nebo ultrapasterací, 1a)

------------------------------------------------------------------

1a) Vyhláška č. 287/1999 Sb., o veterinárních požadavcích na živočišné produkty.".

11. V § 3 odstavec 18 zní:

"(18) Název "mléčný nápoj" lze použít u tekutých mléčných výrobků obsahujících více než 50 % hmotnostních mléka nebo syrovátky.".

12. V § 3 se za odstavec 19 vkládá nový odstavec 20, který zní:

"(20) Názvem "sýrový" lze označit výrobek, v němž sýr tvoří nejméně 51 % hmotnostních tohoto výrobku.".

Dosavadní odstavce 20 a 21 se označují jako odstavce 21 a 22.

13. V § 3 se doplňuje odstavec 23, který zní:

"(23) Přípustné technologické tolerance u sušiny a tuku v sušině u sýrů a tvarohů mohou dosahovat až plus 4 % od hodnot uvedených na obalu, u zrajících sýrů se připouští tolerance u sušiny minus 1 %.".

14. V § 4 se na konci doplňuje věta "Fyzikální a chemické požadavky se týkají základních druhů výrobků, tj. bez ochucujících přísad.".

15. V § 6 písm. c) se slovo "hlubokozmraženou" nahrazuje slovem "hlubokozmrazenou".

16. V § 8 odst. 2 se slova "a mražených krémů" zrušují.

17. V § 10 odst. 1 se slovo "hlubokozmražené" nahrazuje slovem "hlubokozmrazené" a na konci se doplňuje tento text: "Hlubokozmrazené zmrzliny a mražené krémy se přepravují dopravními prostředky, které umožňují zachování teploty zmrazených potravin minus 18 °C nebo nižší a jsou vybaveny zařízením na registrování teploty vzduchu. Při přepravě se může teplota výrobku zvýšit na minus 15°C. Záznamy o registrování teploty vzduchu musí být vedeny a uchovány po dobu jednoho roku.".

18. V § 10 odst. 2 se slovo "hlubokozmražené" nahrazuje slovem "hlubokozmrazené" a na konci se tečka nahrazuje čárkou a doplňují se slova "v mrazicích boxech a mrazicím zařízení, schopných udržet jejich teplotu a vybavených ukazatelem teploty vzduchu umístěným na viditelném místě.".

19. V § 10 se odstavce 3 a 4 zrušují.

Dosavadní odstavec 5 se označuje jako odstavec 3.

20. V § 11 písm. g) se číslice "15" nahrazuje číslicí "10".

21. V § 13 odst. 3 se na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňují se slova "pokud splňují hodnoty uvedené v příloze č. 8 tabulkách 1, 5 a 6.".

22. V § 13 odst. 6 se za slovo "složce" vkládají slova "v % hmotnostních nebo v g na 100 g tuku".

23. V § 13 odstavec 7 zní:

"(7) Označení "rostlinný" lze použít u margarínů, které byly vyrobeny výhradně z tuků a olejů rostlinného původu s tolerancí maximálně 2 % hmotnostních pro obsah tuků živočišného původu z celkového obsahu tuku.".

24. V příloze č. 2 tabulka 5 zní:

"Tabulka 5 - Zahuštěný mléčný výrobek

+---------------------+----------------------------------------+----------------------------------------+

| | Neslazené | Slazené *) |

+---------------------+---------------+-----------+------------+---------------+-----------+------------+

| Druh výrobku | Mléčný tuk | Mléčná | Mléčná | Mléčný tuk | Mléčná | Mléčná |

| | | sušina | sušina | | sušina | sušina |

| | | | tukuprostá | | | tukuprostá |

+---------------------+---------------+-----------+------------+---------------+-----------+------------+

| | % hmotn. | % hmotn. | % hmotn. | % hmotn. | % hmotn. | % hmotn. |

+---------------------+---------------+-----------+------------+---------------+-----------+------------+

| Zahuštěná smetana | nejméně | | nejméně | nejméně | | nejméně |

| | 15,0 | | 11,5 | 16,0 | | 14,0 |

+---------------------+---------------+-----------+------------+---------------+-----------+------------+

| Zahuštěné mléko | nejméně 7,5 | nejméně | | nejméně 8,0 | nejméně | |

| | | 25,0 | | | 28,0 | |

+---------------------+---------------+-----------+------------+---------------+-----------+------------+

| Zahuštěné mléko | více než 1,0 | nejméně | nejméně | více než 1,0 | nejméně | nejméně |

| částečně odtučněné | 4,0 - 4,5 | 20,0 | 17,5 | 4,0 - 4,5 | 24,0 | 20,0 |

| z toho: polotučné | | | | | | |

+---------------------+---------------+ +------------+---------------+ +------------+

| Zahuštěné mléko | nejvýše 1,0 | | | nejvýše 1,0 | | |

| odtučněné | | | | | | |

+---------------------+---------------+-----------+------------+---------------+-----------+------------+

Poznámka: *) Přídavek sacharózy u slazeného zahuštěného mléka musí odpovídat cukernému poměru 60,5 až 64,5.

% sacharózy . 100

cukerný poměr = ---------------------- ".

% sacharózy + % vody

25. V příloze č. 2 tabulce 6 sloupci "Obsah mléčného tuku v % hmotn. " řádku "Sušená smetana" se číslice "50,0" nahrazuje číslicí "42,0".

26. V příloze č. 2 tabulce 7 se vkládá sloupec "Obsah vody v %".

27. V příloze č. 2 tabulce 7 ve sloupci "Obsah vody v %" řádku "čerstvé máslo, máslo a stolní máslo" se doplňují slova "nejvíce 16,0".

28. V příloze č. 2 text v tabulce 9 zní:

+---------------------------+-----------------------------+

| "Sýr | % VVTPH *) |

+---------------------------+-----------------------------+

| Extra tvrdý | méně než 51,0 |

+---------------------------+-----------------------------+

| Tvrdý | 49,0 - 56,0 |

+---------------------------+-----------------------------+

| Polotvrdý | 54,0 - 69,0 |

+---------------------------+-----------------------------+

| Měkký | nejméně 67,0 ". |

+---------------------------+-----------------------------+

29. V příloze č. 2 tabulce 10 se v poznámce slova "% t. v. s. " nahrazují slovy "% tuku v sušině".

30. V příloze č. 2 se doplňují tabulky 15 a 16, které znějí:

"Tabulka 15 - Kaseiny potravinářské

+-------------------------------------------+--------------------------+---------------------------+

| | Kasein sladký | Kasein kyselý |

+-------------------------------------------+--------------------------+---------------------------+

| Obsah vlhkosti | nejvýše 10,0 % | nejvýše 10,0 % |

+-------------------------------------------+--------------------------+---------------------------+

| Obsah bílkoviny v sušině | nejméně 84,0 % | nejméně 90,0 % |

+-------------------------------------------+--------------------------+---------------------------+

| Obsah kaseinu v bílkovině | nejméně 90,0 % | nejméně 95,0 % |

+-------------------------------------------+--------------------------+---------------------------+

| Obsah mléčného tuku, přepočtený na suchý | nejvýše 2,0 % | nejvýše 2,0 % |

| extrakt | | |

+-------------------------------------------+--------------------------+---------------------------+

| Obsah bezvodé laktózy | nejvýše 1,0 % | nejvýše 1,0 % |

+-------------------------------------------+--------------------------+---------------------------+

| Titrační kyselost, vyjádřená v ml N | - | nejvýše 0,27 |

| roztoku NaOH na 1 g | | |

+-------------------------------------------+--------------------------+---------------------------+

| Obsah popela (včetně P2O5) | nejméně 7,5 % | nejvýše 2,5 % |

+-------------------------------------------+--------------------------+---------------------------+

| Obsah sedimentu (připálené částice) | nejvýše 15,0 mg v 25 g | nejvýše 22,5 mg v 25 g |

+-------------------------------------------+--------------------------+---------------------------+

Tabulka 16 - Kaseináty

+---------------------------------------------------------------+---------------------------------+

| | Kaseináty |

+---------------------------------------------------------------+---------------------------------+

| Obsah vlhkosti | nejvýše 8,0 % |

+---------------------------------------------------------------+---------------------------------+

| Obsah bílkoviny v sušině | nejméně 88,0 % |

+---------------------------------------------------------------+---------------------------------+

| Obsah kaseinu v bílkovině | nejméně 95,0 % |

+---------------------------------------------------------------+---------------------------------+

| Obsah mléčného tuku, přepočtený na suchý extrakt | nejvýše 2,0 % |

+---------------------------------------------------------------+---------------------------------+

| Obsah bezvodé laktózy | nejvýše 1,0 % |

+---------------------------------------------------------------+---------------------------------+

| Hodnota pH | 6,0 - 8,0 |

+---------------------------------------------------------------+---------------------------------+

| Obsah sedimentu (připálené částice) | nejvýše 22,5 mg v 25 g ". |

+---------------------------------------------------------------+---------------------------------+

31. V příloze č. 4 sloupci "Druh" řádku "Mražený krém" se řádek "vodový" nahrazuje řádkem "mléčný nízkotučný".

32. V příloze č. 5 sloupci "Mléčný tuk" řádku "Zmrzlina a mražený krém mléčný" se slova "nejméně 2,5" nahrazují slovy "nejméně 1,5".

33. V příloze č. 5 se na konci tabulky doplňuje řádek, který zní:

+-----------------------------+-----------------+-----------------+-------------------+

| "Zmrzlina a mražený krém | nejméně 25,0 | méně než 1,5 | nejméně 2,5 ". |

| mléčný nízkotučný | | | |

+-----------------------------+-----------------+-----------------+-------------------+

34. V příloze č. 5 řádcích "Zmrzlina a mražený krém vodový s ovocnou složkou" a "Zmrzlina a mražený krém vodový s příchutí" se slova "a mražený krém" zrušují a dále se slovo "vodový" nahrazuje slovem "vodová".

35. V příloze č. 8 tabulka 1 zní:

"Tabulka 1 - Rostlinné jedlé tuky a oleje

+---------------------------------------------------------------------------------------------------------------+

| Uvedené hodnoty platí obecně pro všechny rostlinné tuky a oleje a jejich směsi |

+-----------------------------------------------------------------------------------+-------------+-------------+

| Číslo kyselosti | mg KOH/g | max. 0,6 |

+-----------------------------------------------------------------------------------+-------------+-------------+

| Číslo kyselosti pro oleje lisované za studena a takto deklarované | mg KOH/g | max. 4,0 |

+-----------------------------------------------------------------------------------+-------------+-------------+

| Číslo peroxidové | mekv. per. | max. 10,0 |

| | kysl. /kg | |

+-----------------------------------------------------------------------------------+-------------+-------------+

| Číslo peroxidové pro oleje lisované za studena a takto deklarované | mekv. per. | max. 15,0 |

| | kysl. /kg | |

+-----------------------------------------------------------------------------------+-------------+-------------+

| Látky těkavé při 105 °C | % | max. 0,2 |

+-----------------------------------------------------------------------------------+-------------+-------------+

| Hodnoty pro jednotlivé jednodruhové rostlinné tuky a oleje |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| | Řepkový | Palmový | Slunečnicový | Sójový | Kokosový | Olivový |

| | s nízkým | | | | | |

| | obsahem | | | | | |

| | kyseliny | | | | | |

| | erukové | | | | | |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| Hustota při 15 | 913 - 918 | 921 - 925 | 922 - 926 | 924 - 928 | 925 - 938 | 914 - 919 |

| °C (kg/m3) | | | | | | |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| Číslo zmýdelnění | 182 - 193 | 190 - 209 | 188 - 194 | 189- 195 | 248 - 265 | 188 - 196 |

| (mg KOH/g oleje) | | | | | | |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| Jódové číslo (dle Wijse) | 105 - 126 | 50 - 55 | 118 - 141 | 124 - 139 | 6,3 - 10,6 | 80 - 88 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| Obsah | max. 20 | max. 12 | max. 15 | max. 15 | max. 15 | max. 18 |

| nezmýdelnitelných | | | | | | |

| látek (g/kg) | | | | | | |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| Brassicasterol | 5,0 - 13,0 | ND | ND - 0,2 | ND - 0,3 | ND - 0,3 | ND - 0,1 |

| (% z celkových sterolů) | | | | | | |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| Hodnoty pro jednotlivé jednodruhové rostlinné tuky a oleje |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 6:0 | ND | ND | ND | ND | ND - 0,6 | ND |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 8:0 | ND | ND | ND | ND | 4,6 - 10,0 | ND |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 10:0 | ND | ND | ND | ND | 5,5 - 8,0 | ND |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 12:0 | ND | ND - 0,5 | ND - 0,1 | ND - 0,1 | 45,1 - 50,3 | ND |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 14:0 | ND - 0,2 | 0,5 - 2,0 | ND - 0,2 | ND - 0,2 | 16,8 - 21,0 | ND - 1,0 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 16:0 | 2,5 - 7,0 | 39,3 - 47,5 | 5,0 - 7,6 | 8,0 - 13,5 | 7,5 - 10,2 | 7,5 - 20,0 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 16:1 | ND - 0,6 | ND - 0,6 | ND - 0,3 | ND - 0,2 | ND | 0,3 - 3,5 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 17:0 | ND - 0,3 | ND - 0,2 | ND - 0,2 | ND - 0,1 | ND | ND - 0,5 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 17:1 | ND - 0,3 | ND | ND - 0,1 | ND - 0,1 | ND | ND - 0,6 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 18:0 | 0,8 - 3,0 | 3,5 - 6,0 | 2,7 - 6,5 | 2,0 - 5,4 | 2,0 - 4,0 | 0,5 - 5,0 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 18:1 | 50,0 - 70,0 | 36,0 - 44,0 | 14,0 - 39,4 | 17,7 - 28,0 | 5,0 - 10,0 | 55,0 - 83,0 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 18:2 | 15,0 - 30,0 | 9,0 - 12,0 | 48,3 - 74,0 | 49,8 - 59,0 | 1,0 - 2,5 | 3,5 - 21,0 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 18:3 | 5,0 - 14,0 | ND - 0,5 | ND - 0,3 | 5,0 - 11,0 | ND - 0,2 | ND - 1,5 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 20:0 | 0,2 - 1,2 | ND - 1,0 | 0,1 - 0,5 | 0,1 - 0,6 | ND - 0,2 | ND - 0,8 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 20:1 | 0,1 - 4,3 | ND - 0,4 | ND - 0,3 | ND - 0,5 | ND - 0,2 | ND |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 20:2 | ND - 0,1 | ND | ND | ND - 0,1 | ND | ND |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 22:0 | ND - 0,6 | ND - 0,2 | 0,3 - 1,5 | ND - 0,7 | ND | ND - 0,3 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 22:1 | ND - 2,0 | ND | ND - 0,3 | ND - 0,3 | ND | ND |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 22:2 | ND - 0,1 | ND | ND - 0,3 | ND | ND | ND |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 24:0 | ND - 0,3 | ND | ND - 0,5 | ND - 0,5 | ND | ND - 1,0 |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

| C 24:1 | ND - 0,4 | ND | ND | ND | ND | ND |

+--------------------------+-------------+-------------+--------------+-------------+-------------+-------------+

ND = nedetekovatelný (obsah pod 0,05 %)".

36. V příloze č. 8 tabulka 3 zní:

"Tabulka 3 - Margarín *)

+--------------------------------------+------------------+--------------------+----------------------+

| | Obsah tuku | Číslo kyselosti mg | Číslo peroxidové |

| | % hmotn. | KOH /g tukové fáze | mekv. per. kysl. /kg |

+--------------------------------------+------------------+--------------------+----------------------+

| Margarín | 80,0 - 90,0 | | |

+--------------------------------------+------------------+ | |

| Margarín se sníženým obsahem tuku | 60,0 - 62,0 | max. 2,0 | max. 10,0 |

| nebo halvarín | | | |

+--------------------------------------+------------------+ | |

| Margarín s nízkým obsahem tuku | 39,0 - 41,0 | | |

+--------------------------------------+------------------+ | |

| Tuk s bližším určením účelu použití | < 39,0 | | |

| x % **) | > 41,0 - < 60,0 | | |

| | > 62,0 - < 60,0 | | |

+--------------------------------------+------------------+--------------------+----------------------+

Poznámka:

*) Margarín může obsahovat maximálně 3 % hmotnostní mléčného tuku z celkového obsahu tuku.

Může být "šlehaný" dusíkem nebo zdravotně nezávadným vzduchem.

Průměrný obsah tuku ve výrobku se nesmí lišit o více než ± 1 % od deklarovaného procentického obsahu tuku a obsah tuku v jednotlivých výrobcích se nesmí lišit o více než ± 2 % od deklarovaného procentického obsahu tuku. Průměrným obsahem tuku se rozumí průměr stanovení obsahu tuku u pěti náhodně odebraných vzorků.

**) Např. tuk pomazánkový, tuk na vaření a pečení apod.".

37. V příloze č. 8 tabulka 4 zní:

"Tabulka 4 - Směsný emulgovaný tuk *)

+------------------------------------+-----------------+---------------------+----------------------+

| | Obsah tuku | Číslo kyselosti mg | Číslo peroxidové |

| | % hmotn. | KOH /g tukové fáze | mekv. per. kysl. /kg |

+------------------------------------+-----------------+---------------------+----------------------+

| Směsný emulgovaný tuk | 80,0 - 90,0 | | |

+------------------------------------+-----------------+ | |

| Směsný emulgovaný tuk se sníženým | 60,0 - 62,0 | | |

| obsahem tuku | | | |

+------------------------------------+-----------------+ max. 2,0 | max. 10,0 |

| Směsný emulgovaný tuk s nízkým | 39,0 - 41,0 | | |

| obsahem tuku | | | |

+------------------------------------+-----------------+ | |

| Směsný emulgovaný tuk s bližším | < 39,0 | | |

| určením účelu použití x % **) | > 41,0 - < 60,0 | | |

| | > 62,0 - < 60,0 | | |

+------------------------------------+-----------------+---------------------+----------------------+

Poznámka:

*) Směsný emulgovaný tuk bez přídavku emulgátoru lze označit jako směsný tuk. Směsný emulgovaný tuk musí obsahovat 10 - 80 % mléčného tuku z celkového obsahu tuku. Průměrný obsah tuku ve výrobku se nesmí lišit o více než ± 1 % od deklarovaného procentického obsahu tuku a obsah tuku v jednotlivých výrobcích se nesmí lišit o více než ± 2 % od deklarovaného procentického obsahu tuku. Průměrným obsahem tuku se rozumí průměr stanovení obsahu tuku u pěti náhodně odebraných vzorků.

**) Např. směsný emulgovaný tuk pomazánkový, směsný emulgovaný tuk na vaření a pečení apod.".