Příloha č. 9
Výpočet pro vyhodnocení hospodaření s organickou hmotou ve chmelnicích
Tabulka č. 1 Základní údaje
+-----------------+------------------------------------------------------------------+
| Obchodní závod | |
+-----------------+------------------------------------------------------------------+
| Hospodářský rok | |
+-----------------+------------------------------------------------------------------+
Tabulka č. 2 Výměra chmelnic
+----------------------------------------------------+--------+---------------------+
| Obhospodařovaná plocha | Výměra | Rozsah potřebných |
| | (ha) | opatření (%, ha) |
+----------------------------------------------------+--------+---------------------+
| Chmelnice | | 30,0 % |
+----------------------------------------------------+--------+---------------------+
| Základní rozsah potřebných opatření (přepočet na hektary) | |
+-------------------------------------------------------------+---------------------+
Tabulka č. 3 Dodání organické hmoty do půdy
+-------------------------------------+--------+-------------+----------+------------+
| Použití hnojiv | Směrná| Váhový | Celková | Přepočtená|
| | dávka | koeficient | spotřeba| plocha *) |
| | (t/ha)| (na 1 ha) | (t) | (ha) |
+-------------------------------------+--------+-------------+----------+------------+
| Hnůj, separát kejdy | 30 | 1,00 | | |
+-------------------------------------+--------+-------------+----------+------------+
| Separát digestátu, tuhý digestát | 25 | 0,75 | | |
+-------------------------------------+--------+-------------+----------+------------+
| Kompost s poměrem C:N 10 a vyšším | 15 | 1,00 | | |
+-------------------------------------+--------+-------------+----------+------------+
| Kompost s poměrem C:N nižším než 10 | 15 | 0,65 | | |
+-------------------------------------+--------+-------------+----------+------------+
| Kejda skotu | 20 | 0,18 | | |
+-------------------------------------+--------+-------------+----------+------------+
| Kejda prasat | 20 | 0,10 | | |
+-------------------------------------+--------+-------------+----------+------------+
| Digestát | 20 | 0,15 | | |
+-------------------------------------+--------+-------------+----------+------------+
| Drůbeží trus sušený | 5 | 0,30 | | |
+-------------------------------------+--------+-------------+----------+------------+
| Drůbeží trus s podestýlkou | 5 | 0,17 | | |
+-------------------------------------+--------+-------------+----------+------------+
| Celkem | |
+-----------------------------------------------------------------------+------------+
Tabulka č. 4 Dodání organické hmoty do půdy a další opatření
+-----------------------------------------------------------+------------+--------+------------+
| Použití statkových hnojiv rostlinného původu | Váhový | Výměra| Přepočtená|
| a půdoochranných technologií | koeficient | (ha) | plocha |
| | (na 1 ha) | | (ha) |
+-----------------------------------------------------------+------------+--------+------------+
| Zapravení rostlinného zbytku po sklizni chmele, vzniklého | 0,30 | | |
| na výměře chmelnic **) | | | |
+-----------------------------------------------------------+------------+--------+------------+
| Meziplodiny (nad 8 týdnů bez odvozu zelené hmoty), na | 0,35 | | |
| výměře chmelnic | | | |
+-----------------------------------------------------------+------------+--------+------------+
| Meziplodiny (nad 8 týdnů s odvozem zelené hmoty), na | 0,10 | | |
| výměře chmelnic | | | |
+-----------------------------------------------------------+------------+--------+------------+
| Celkem | |
+---------------------------------------------------------------------------------+------------+
Tabulka č. 5 Vyhodnocení hospodaření s organickou hmotou ve chmelnicích
+------------------------------------------------------------+------------+----------------+
| Položka | Přepočtená| Podíl z výměry |
| | plocha | chmelnic |
| | (ha) | (%) |
+------------------------------------------------------------+------------+----------------+
| Rozsah provedených opatření | | |
| (součet celkových hodnot z tabulek č. 3 a 4 a převod na %) | | |
+------------------------------------------------------------+------------+----------------+
| Rozsah potřebných opatření (hodnoty z tabulky č. 2) | | 30 % |
+------------------------------------------------------------+------------+----------------+
| Rozdíl (od rozsahu provedených opatření se odečte rozsah | | |
| potřebných opatření) | | |
+------------------------------------------------------------+------------+----------------+
Vysvětlivky:
*) Pro zjištění přepočtené plochy se celková spotřeba vydělí směrnou dávkou a vynásobí váhovým koeficientem.
**) Neuvádí se hektary zapravení, ale hektary (příp. vynásobené počtem let), kde a kdy rostlinný zbytek po sklizni chmele (zapravený ve sledovaném hospodářském roce) vznikl.
------------------------------------------------------------------