Příloha 3
Výběr dopravního nebo přepravního prostředku a teplotní podmínky, které se musí dodržet pro přepravu chlazených potravin
1. Pro přepravu dále uvedených chlazených potravin musí být vybrán a použit takový dopravní nebo přepravní prostředek, aby během přepravy maximální teplota potravin v kterékoli jejich části nepřekročila předepsanou teplotu. Je-li uskutečněna kontrola teploty potravin, musí se tak dík podle postupu uvedenému v dodatku 2, přílohy 2 této Dohody.
2. Proto maximální teplota potravin v kterékoli jejich části nesmí překročit níže předepsanou teplotu během nakládky, převozu i vykládky.
3. Je-li nezbytné otevřít dopravní nebo přepravní prostředek, např. k provedení inspekce, je nezbytné se ujistit, že potraviny nebudou vystaveny procedurám, nebo podmínkám, které by byly v rozporu s cíly této přílohy a také s Mezinárodní konvencí o harmonizaci hraničních kontrol zboží.
4. Kontrola teploty potravin specifikovaná v této příloze nesmí mít za následek zmražení jakékoliv části těchto potravin.
Maximální teplota:
------------------
I. Čerstvé mléko 1) +6 °C
II. Červené maso 2) a vysoká zvěřina +7 °C
(jiné, než čerstvé vnitřnosti)
III. Masné výrobky 3), pasterizované mléko, buď +6 °C, nebo
čerstvé mléčné produkty teplota uvedená na
[jogurt, kefír, smetana, čerstvý sýr 4)], etiketě, nebo
Předvařené potraviny (maso, ryby, v přepravních
zelenina), dokumentech
K jídlu připravená čerstvá zelenina
a zeleninové výrobky 5), rybí výrobky 3)
dále neuvedené
IV. Zvěřina (jiná, než vysoká), drůbež 2) +4 °C
a králíci
V. Čerstvé vnitřnosti 2) +3 °C
VI. Sekané maso 2) buď +2 °C, nebo
teplota uvedená na
etiketě, nebo v
přepravních dokumentech
VII. Čerstvé ryby, měkkýši a korýši 6) v tajícím ledu, nebo při
teplotě tajícího ledu
------------------------------------------------------------------
1) Je-li mléko sváženo z farem k okamžitému zpracování, může teplota během přepravy dosáhnout teploty +10 °C.
2) Bez úpravy.
3) S výjimkou potravin upravených solením, uzením, sušením nebo sterilizací.
4) "Čerstvým sýrem" se rozumí nevyzrálý sýr, který je připraven k požívání krátce po vyrobení a který má omezenou konzervační dobu.
5) Čerstvá zelenina, která byla slisovaná, nebo byla její velikost jiným způsobem zredukovaná, mimo toho, že byla pouze omyta, očištěna, nebo rozpůlena.
6) S výjimkou živých ryb, měkkýšů a korýšů
******************************************************************