131. Zaměstnanec obchodního provozu
1. platová třída
1.01. Pomocné práce při výrobě jídel, například sběr nádobí, mytí, čištění, obsluha ručních kuchyňských strojků.
1.02. Pomocné práce při prodeji zboží spojené s jeho doplňování, balením, tříděním a podobně.
1.03. Péče o svěřené pokoje v ubytovacích zařízeních včetně inventáře a výměny prádla, zprostředkování služeb, například žehlení obleků, prádla, čištění obuvi (pokojská).
1.04. Péče o hosty v ubytovacích zařízeních při příjezdu, pobytu a odjezdu, zajišťování různých služeb hostům (například manipulace se zavazadly, vydávání klíčů, pochůzková služba, taxi, garážování, vstupenky), obsluha výtahu (hotelový vrátný).
2. platová třída
2.01. Organizace práce dalších zaměstnanců, samostatné vedení příručního skladu, zprostředkování služeb (pokojská).
2.02. Recepční práce v ubytovacích zařízeních bez oddělené činnosti vrátnice, inkaso tržeb, popřípadě inkaso za jiné služby (vrátný s recepční službou, pomocný recepcionář).
2.03. Expedice zboží, pokrmů, cukrářských výrobků, polotovarů jednotlivě nebo hromadně.
2.04. Nabídka prodeje zboží omezeného sortimentu nebo sortimentu s nižší náročností na jeho znalost, například tisku, cenin, tabákových výrobků, mražených výrobků, nápojů a podobně.
3. platová třída
3.01. Samostatné přijímání a vyřizování objednávek ubytovacích služeb, vedení předepsané evidence včetně případného přijímání peněz (recepcionář).
3.02. Přijímání peněz a kontrola cen zakoupeného zboží a případný doplňkový prodej, pokladní inventarizace nebo přijímání pokladních dokladů a jejich kontrola spočívající v porovnání vyexpedovaného zboží (pokrmů, nápojů) s údaji na dokladu, kontrolní rozpisy, případné podklady pro fakturaci (pokladní).
4. platová třída
4.01. Organizace a zajišťování úklidových prací a doplňkových služeb, například čištění oděvů, obuvi, žehlení ve stravovacích a ubytovacích provozech, vedení příručního skladu (hospodyně).
4.02. Samostatné přijímání a vyřizování objednávek ubytovacích a jiných hotelových služeb, vedení předepsané evidence, styk s orgány státní správy (recepcionář).
4.03. Zajištění pohostinského provozu s případným provozem studené kuchyně včetně vedení administrativní agendy (provozář).
5. platová třída
5.01. Zajištění pohostinského provozu s výrobou teplých jídel včetně vedení administrativní agendy (provozář).
5.02. Organizace a zajištění doplňujících a úklidových prací v rozsáhlém stravovacím nebo ve velkém ubytovacím provozu včetně vedení skladu drobného hmotného investičního majetku a zásob, vedení předepsané evidence (hospodyně).
6. platová třída
6.01. Zajištění provozu svěřeného úseku v největších provozních jednotkách, vyřizování reklamací a objednávek, kontrolní činnost (provozář).