§ 1.
K výrobě marmelád jest kromě zachování příslušných předpisů živnostensko-právních potřeba též výslovného povolení Úřadovny pro zeleninu a ovoce československého státu pro podniky v Čechách a Zemské úřadovny pro zeleninu v Brně pro podniky ostatní v území československé republiky.
Vyráběti se smí toliko:
I. Marmeláda jemná, pojmenovaná dle druhu ovoce, z něhož dužina jako hlavní součástka pochází, k jejíž přípravě se použije nejméně 70% dužiny z jednoho a téhož druhu ovoce s vyloučením švestek (slív), nejvýše 30% dužiny jablkové, angreštové nebo kdoulové a konečně 80 dílů rafinovaného cukru na 100 dílů celkové směsi dužinové. Při úhrnné váze 180 kg všech přípravkových součástek smí hotový výrobek vážiti nejvýše 130 kg a musí se dáti krájeti.
II. Marmeláda konsumní připravená bud výhradně z dužiny jablkové nebo z dužiny různých druhů ovoce a 50 dílů rafinovaného cukru na 100 dílů celkové směsi dužinové. Při úhrnné váze 150 kg všech přípravkových součástek smí hotový výrobek vážiti nejvýše 100 kg a musí se dáti krájeti.
III. Marmeláda s přísadou zeleniny, k jejíž přípravě se použije nejméně 70% dužiny z jablek nebo různých druhů ovoce, dále nejvýše 30% dužiny zeleninové a konečně 50 dílů rafinovaného cukru na 100 dílů celkové směsi dužiny ovocné a zeleninové. Při úhrnné váze 150 kg všech přípravkových součástek smí hotový výrobek vážiti nejvýše 100 kg a býti tak hustý, aby ve schladlém stavu z obalu nevytékal.
Jako přísady konservační smí býti u marmelád kteréhokoliv druhu použito nejvýše 10 g kyseliny siřičité, nebo 60 g sodíkové soli kyseliny bezocové na 100 kg hotového výrobku.
Marmeláda smí býti barvena červeně dle předpisů zákona o potravinách