Normy
Pro obor působnosti jednotlivých resortů platí normy, které vydají příslušné ústřední orgány po předchozím projednání s ministerstvem financí.
Všeobecně (pro hospodářské a rozpočtové organizace) platí tyto normy:
1. Norma kancelářských výdajů
(pouze pro rozpočtové organizace)
a) Kancelářské výdaje rozpočtované na položce Všeobecný materiál se normují na jednoho pracovníka průměrného evidenčního počtu u nevýrobních ústředních orgánů s počtem pracovníků do 200 částkou 170,- Kčs, u ostatních částkou do 255,- Kčs; tato norma se zvyšuje o 40,- Kčs, řídí-li ústřední orgán operativně alespoň 5 organizací nebo nepřímo alespoň 20 organizací a o 80,- Kčs, řídí-li operativně alespoň 20 organizací nebo nepřímo alespoň 100 organizací;
b) u krajských národních výborů a Národního výboru hlavního města Prahy a Bratislavy a u krajských výrobních zemědělských správ částkou 305,- Kčs;
c) u okresních národních výborů a výrobních zemědělských správ částkou 160,- Kčs, tato se však zvyšuje u okresních národních výborů o 100,- Kčs ročně za každý podřízený národní výbor;
d) u městských národních výborů částkou 230,- Kčs; e) u místních národních výborů částkou 190,- Kčs, mají-li alespoň jednoho zaměstnance; pro místa, v nichž žije alespoň 20 % obyvatelstva jiné národnosti než české nebo slovenské, se tato norma zvyšuje na 230,- Kčs.
Nad normu lze rozpočtovat kancelářské potřeby a tiskopisy, které jsou poskytovány jiným rozpočtovým organizacím, ať už za úhradu nebo bezplatně.
2. Technickohospodářské normy pro provoz vozidel
jsou stanoveny vyhláškou ministerstva dopravy č. 119/1962 a č. 167/1964 Sb.
3. Normy spotřeby potravin v krátkodobých kursech, odborných učilištích a v učňovských školách
a) Norma spotřeby surovin v krátkodobých kursech školení zaměstnanců, pořádaných v zařízeních resortů, činí podle vyhlášky ministerstva financí č. 133/1962 Sb. v letním období (od 1. dubna do 30. září) nejvýše 10,60 Kčs a v zimním období (od 1. října do 31. března) nejvýše 11,30 Kčs denně na jednoho účastníka školení. V těchto částkách není zahrnuta osobní ani věcná režie, spojená s přípravou stravy a s provozem stravovacího zařízení. Při odběru potravin od dodavatelů je touto normou zabezpečena průměrná denní stravní dávka o 3 500 kaloriích. Pořadatel kursu je povinen zajistit, aby celková hodnota potravin, spotřebovaných v průměru jedním strávníkem, nepřesahovala stanovenou normu. Přitom musí dbát, aby ostatní kalkulované náklady odpovídaly zásadám hospodárnosti. Při stravování účastníků kursu v závodech veřejného stravování činí limit nákladů na stravování jednoho účastníka v maloobchodních (prodejních) cenách jídel 19,- Kčs denně (III. a IV. cenová skupina) a 22,- Kčs (II. cenová skupina). Podle sdělení ministerstva financí ze dne 9. dubna 1964 (čj. 164/19 096/1964), mohou závody veřejného stravování připočítat pořadateli školení k stanoveným limitům denně 2,- Kčs ve IV. cenové skupině, 4,- Kčs ve III. cenové skupině a 6,- Kčs ve II. cenové skupině.
b) Pro stravování učňů v odborných učilištích a v učňovských školách platí vyhláška č. 84/1965 Sb., o finančním a hmotném zabezpečení učňů a směrnice příslušných ministerstev.
c) Pro poskytování stravy při plnění úkolů civilní obrany platí směrnice ministerstva financí čj. 282/27 400/1966 o financování nákladů civilní obrany.