§ 24.
Za šumivá vína pokládati jest veškerá vína a to bez rozdílu, zdali jde o vína z hroznů neb z jiného ovoce (včetně bobulí) aneb o nápoje vína taková obsahující s lihovým obsahem větším jednoho objemového procenta, ze kterých při otevření láhve za šumění uniká kyselina uhličitá.
Šumivé víno, které bylo vyrobeno láhvovým kvašením jest částečně čiré, a které se bez kvasinky do obchodu uvádí, pokládati jest za hotové a k prodeji způsobilé, jakmile se láhev, kvasinky zbavená, zazátkuje; šumivé víno, které bylo vyrobeno stejným postupem, které však, aniž by bylo kvasinky zbaveno, do obchodu se uvádí, jakož i šumivé víno, vyrobené za tlaku umělým nasycením kyselinou uhličitou nebo kvašením v jiných nádobách nežli v lahvích, považuje se za hotové a k prodeji způsobilé, jakmile byl nápoj do láhve stočen a láhev zazátkována.
Kdy lze za hotové a k prodeji způsobilé pokládati jiné víno, o kterém výrobce tvrdí, že musí také býti delší dobu uloženo v lahvích, rozhoduje finanční úřad I. stol. na základě znaleckého dobrozdání.
Náklad s tím spojený jest povinen hraditi výrobce.