CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 615/2006 Sb. Nařízení vlády o stanovení emisních limitů a dalších podmínek provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší 6.9. Potravinářský průmysl

6.9. Potravinářský průmysl

615/2006 Sb. Nařízení vlády o stanovení emisních limitů a dalších podmínek provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší

6.9. Potravinářský průmysl

Kategorie: střední zdroj

a) jatka o projektované kapacitě porážky rovné nebo větší než 50 t denně,

b) technologie na úpravu a zpracování za účelem výroby potravin z

1. živočišných surovin (jiných než mléka) o projektovaném výkonu rovném nebo větším než 75 t hotových výrobků denně,

2. rostlinných surovin o projektovaném výkonu rovném nebo větším než 100 t hotových výrobků denně (v průměru za čtvrtletí),

3. zařízení na úpravu a zpracování mléka, kde množství odebíraného mléka je rovno nebo větší než 200 t denně (v průměru za rok),

4. udírny, zařízení s projektovaným výkonem na zpracování rovným nebo větším než 1 000 kg výrobků denně,

5. Pražírny kávy, kávových náhražek, obilí, kakaových bobů nebo oříšků, zařízení o projektovaném výkonu výroby rovném nebo větším než 1 t/den.

Technická podmínka provozu platná od 1. ledna 2013:

Využívat opatření ke snižování nebo likvidaci zapáchajících látek ze všech míst a při operacích, kde dochází k emisím těchto látek např.:

a) Jatka o projektované kapacitě porážky rovné nebo větší než 50 t denně:

Vykládky, nahánění, porážková linka, zařízení k úpravě vedlejších produktů a odpadů v uzavřených prostorách, při vyprazdňování nádrží s krví používat odsávání plynů, zajistit pravidelné čištění zásobníků krve, jímat a odvádět do zařízení na čištění odpadních plynů odpadní plyn ze skladování jatečního odpadu a vedlejších produktů v uzavřených zásobnících, odpadní plyn z výrobních zařízení a ze zařízení k úpravě a skladování vedlejších jatečních produktů a odpadů.

b) Technologie na úpravu a zpracování za účelem výroby potravin z živočišných surovin (jiných než mléka) o projektovaném výkonu rovném nebo větším než 75 t hotových výrobků denně:

Surové produkty a meziprodukty skladovat v uzavřených zásobnících a prostorách, jímat a odvádět do zařízení na čištění odpadních plynů odpadní plyn z technologických zařízení.

c) Technologie na úpravu a zpracování za účelem výroby potravin z rostlinných surovin o projektovaném výkonu rovném nebo větším než 100 t hotových výrobků denně (v průměru za čtvrtletí):

V případě výskytu emisí vlhkého prachu např. při úpravě semen, na úseku sušení, u sila na šrot, při peletizaci, překládky šrotu, odvádět odpadní plyn na zařízení ke snižování TZL. Při výrobě olejů a tuků používat biofiltry ke snížení emisí pachových látek.

d) Udírny, zařízení s projektovaným výkonem na zpracování rovné nebo větší než 1 000 kg, výrobků denně:

Jímat odpadní plyny v místě vzniku a odvádět je do zařízení na čištění odpadních plynů. Výrobní odpad skladovat v uzavřených zásobnících za dané teploty.

e) Pražírny kávy, kávovinových náhražek, kakaových bobů nebo oříšků, zařízení o projektovaném výkonu výroby rovném nebo větším než 1 t/den:

Provádět vykládku v uzavřených prostorech hal, jímání odpadních plynů v místě vzniku např. u pražících zařízení včetně chladícího vzduchu, vakuových zařízení, sile a odvádění odpadních plynů s intenzivně zapáchajícími látkami do zařízení na čištění odpadních plynů.