6.9. Potravinářský průmysl
Kategorie: střední zdroj
a) jatka o projektované kapacitě porážky rovné nebo větší než 50 t denně,
b) technologie na úpravu a zpracování za účelem výroby potravin z
1. živočišných surovin (jiných než mléka) o projektovaném výkonu rovném nebo větším než 75 t hotových výrobků denně,
2. rostlinných surovin o projektovaném výkonu rovném nebo větším než 100 t hotových výrobků denně (v průměru za čtvrtletí),
3. zařízení na úpravu a zpracování mléka, kde množství odebíraného mléka je rovno nebo větší než 200 t denně (v průměru za rok),
4. udírny, zařízení s projektovaným výkonem na zpracování rovným nebo větším než 1 000 kg výrobků denně,
5. Pražírny kávy, kávových náhražek, obilí, kakaových bobů nebo oříšků, zařízení o projektovaném výkonu výroby rovném nebo větším než 1 t/den.
Technická podmínka provozu platná od 1. ledna 2013:
Využívat opatření ke snižování nebo likvidaci zapáchajících látek ze všech míst a při operacích, kde dochází k emisím těchto látek např.:
a) Jatka o projektované kapacitě porážky rovné nebo větší než 50 t denně:
Vykládky, nahánění, porážková linka, zařízení k úpravě vedlejších produktů a odpadů v uzavřených prostorách, při vyprazdňování nádrží s krví používat odsávání plynů, zajistit pravidelné čištění zásobníků krve, jímat a odvádět do zařízení na čištění odpadních plynů odpadní plyn ze skladování jatečního odpadu a vedlejších produktů v uzavřených zásobnících, odpadní plyn z výrobních zařízení a ze zařízení k úpravě a skladování vedlejších jatečních produktů a odpadů.
b) Technologie na úpravu a zpracování za účelem výroby potravin z živočišných surovin (jiných než mléka) o projektovaném výkonu rovném nebo větším než 75 t hotových výrobků denně:
Surové produkty a meziprodukty skladovat v uzavřených zásobnících a prostorách, jímat a odvádět do zařízení na čištění odpadních plynů odpadní plyn z technologických zařízení.
c) Technologie na úpravu a zpracování za účelem výroby potravin z rostlinných surovin o projektovaném výkonu rovném nebo větším než 100 t hotových výrobků denně (v průměru za čtvrtletí):
V případě výskytu emisí vlhkého prachu např. při úpravě semen, na úseku sušení, u sila na šrot, při peletizaci, překládky šrotu, odvádět odpadní plyn na zařízení ke snižování TZL. Při výrobě olejů a tuků používat biofiltry ke snížení emisí pachových látek.
d) Udírny, zařízení s projektovaným výkonem na zpracování rovné nebo větší než 1 000 kg, výrobků denně:
Jímat odpadní plyny v místě vzniku a odvádět je do zařízení na čištění odpadních plynů. Výrobní odpad skladovat v uzavřených zásobnících za dané teploty.
e) Pražírny kávy, kávovinových náhražek, kakaových bobů nebo oříšků, zařízení o projektovaném výkonu výroby rovném nebo větším než 1 t/den:
Provádět vykládku v uzavřených prostorech hal, jímání odpadních plynů v místě vzniku např. u pražících zařízení včetně chladícího vzduchu, vakuových zařízení, sile a odvádění odpadních plynů s intenzivně zapáchajícími látkami do zařízení na čištění odpadních plynů.