CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 60/1974 Sb. Směrnice Ústřední rady odborů o postavení a úkolech ROH při společenské kontrole závodního stravování a při zabezpečování jeho rozvoje ČÁST I

ČÁST I

60/1974 Sb. Směrnice Ústřední rady odborů o postavení a úkolech ROH při společenské kontrole závodního stravování a při zabezpečování jeho rozvoje

ČÁST I

Základním článkem Revolučního odborového hnutí při provádění společenské kontroly na úseku závodního stravování je odborová organizace na závodech.

Odborová organizace působí k tomu, aby hospodářské vedení plánovitě vytvářelo podmínky pro zabezpečování rozvoje závodního stravování pro pracující ve všech směnách.

V souladu se zněním stanov ROH projednávají a schvalují členové ROH na svých členských schůzích zásadní otázky týkající se zabezpečování rozvoje závodního stravování. K plnění tohoto úkolu

1. Závodní výbor ROH

a) projednává s vedením organizace:

- způsob stravování pracovníků v průběhu pracovních směn a možnosti zkvalitňování dosavadních forem,

- zřizování závodních kuchyní, jídelen, kantýn, bufetů a pomocných hospodářství a možnosti sdružování prostředků k výstavbě a provozu společného zařízení závodního stravování,

- zlepšování organizace závodního stravování s cílem zamezit ztrátám při využívání fondu pracovní doby,

- otázky renovace a rekonstrukce zařízení závodního stravování, investiční záměry výstavby a rozšíření nebo zřízení závodního stravování při rekonstrukci závodu,

- vybavení závodních jídelen zařízením potřebným ke zvýšení kultury stolování,

- odstranění závažných nedostatků v dodržování hygienických a zdravotnických předpisů před jejich oznámením okresnímu hygienikovi,

- podmínky stravování pracovníků v závodních jídelnách jiných organizací nebo dovážení jídel ze závodních jídelen jiných organizací, popř. z podniků restauračního stravování,

- využití stávajících kapacit závodních kuchyní a jídelen a možnosti poskytování stravování pracovníkům jiných organizací,

- opatření k dalšímu rozvoji závodního stravování, která mají být zahrnuta do kolektivní smlouvy,

- výši finančního limitu na spotřebu surovin a ceny doplňkových jídel,

- zaměření a rozsah činnosti pomocného hospodářství při závodním stravování,

- počty a kvalifikační strukturu pracovníků v zařízení závodního stravování, jejich odměňování a zvyšování jejich kvalifikace,

- zapojení pracovníků zařízení závodního stravování do socialistické soutěže a způsob jejich hodnocení a odměňování (ve vnitrozávodní soutěži, i v soutěži organizované okresní odborovou radou),

- výchovu pracujících k zásadám správné výživy, dodržování kultury stolování a ochrany majetku v socialistickém vlastnictví;

b) spolurozhoduje s vedením organizace:

- o stanovení přestávek na jídlo a oddech v průběhu pracovních směn,

- o uzavírání dohod s jinými organizacemi o stravování jejich pracovníků, případně vyvařování jídel za účelem dovozu do jídelen těchto organizací,

- o opatřeních, která mají být zahrnuta do kolektivní smlouvy k zabezpečení rozvoje závodního stravování,

- o poskytování příspěvku z fondu kulturních a sociálních potřeb na závodní stravování v souladu s nařízením vlády,

- o náhradním stravování pracovníků v restauračních podnicích (v případech, kdy jiné formy závodního stravování nejsou možné);

c) projednává na členské schůzi základních organizací ROH všechny zásadní otázky, týkající se závodního stravování, zejména:

- zprávy o stavu závodního stravování a opatření k jeho dalšímu rozvoji,

- poskytování příspěvku z fondu kulturních a sociálních potřeb na závodní stravování v souladu s nařízením vlády,

- stanovení finančního limitu na spotřebu surovin na jedno hlavní jídlo;

d) kontroluje:

- stav a úroveň služeb poskytovaných v zařízení závodního stravování,

- kulturu a hygienu stolování, čistotu a pořádek v prostorách zařízení závodního stravování, dodržování hygienických, zdravotních a bezpečnostních předpisů,

- dodržování podávání jídel ve stanovených přestávkách a prodejní doby v kantýnách a bufetech,

- spotřebu surovin, zda odpovídá stanoveným recepturám,

- sortiment výrobků podávaných v kantýnách a dodržování platných cen, poctivost prodeje v souladu s nařízením vlády a metodickými pokyny ministerstev obchodu,

- dodržování stanoveného finančního limitu na přípravu hlavního jídla,

- využívání prostředků fondu kulturních a sociálních potřeb na zvyšování kvality podávaných pokrmů,

- plnění plánu generálních a běžných oprav zařízení závodního stravování a investičních záměrů při výstavbě nových zařízení závodního stravování,

- rentabilitu a účelnost pomocného hospodářství,

- dodržování smluv s jinými organizacemi při zajišťování závodního stravování,

- způsob zajišťování zvyšování kvalifikace pracovníků v zařízení závodního stravování,

- plnění socialistických závazků, způsob hodnocení jejich plnění a odměňování ve vnitrozávodní soutěži i při socialistické soutěži organizované okresní odborovou radou mezi jednotlivými zařízeními závodního stravování,

- plnění opatření z kolektivní smlouvy k zabezpečení rozvoje závodního stravování.

2. Komise pro závodní stravování při závodním výboru ROH

Závodní výbor ROH ustavuje jako svůj iniciativní pomocný orgán k provádění společenské kontroly Revolučním odborovým hnutím při zabezpečování rozvoje závodního stravování komisi pro závodní stravování (dále jen "komise"), která je poradním a výkonným orgánem závodního výboru ROH. Ve své činnosti se komise řídí zásadami pro výstavbu a činnost komisí základních organizací ROH schválenými předsednictvem Ústřední rady odborů dne 12. ledna 1972.

Stravují-li se v zařízení závodního stravování pracovníci z jiných organizací, doplní se komise po dohodě se závodními výbory ROH těchto organizací o členy z jejich řad.

U sdružených zařízení závodního stravování je komise složena po dohodě se závodními výbory z řad strávníků těchto organizací, které se na sdruženém zařízení podílejí a mají uzavřenou dohodu o stravování svých pracovníků. Komise se ustaví při závodním výboru ROH té organizace, která je provozovatelem sdruženého zařízení.

Komise z pověření závodního výboru ROH zejména:

- kontroluje provoz a hospodaření zařízení závodního stravování, dodržování hygienických a zdravotních předpisů a ověřuje veškerá opatření přijatá k dalšímu rozvoji závodního stravování,

- pomáhá vedení zařízení závodního stravování při plnění jejich úkolů a při soustavném zvyšování odborné a politické úrovně pracovníků,

- vede pracující organizace, zejména strávníky, k dodržování zásad správné výživy, udržování pořádku a čistoty v jídelně, dodržování kázně při výdeji jídel, šetření majetku v socialistickém vlastnictví,

- předkládá závodnímu výboru ROH návrhy na odstranění nedostatků zjištěných při prověrkách závodního stravování a popř. předkládá na členské schůzi ROH zprávu o stavu závodního stravování,

- připravuje stanoviska pro jednání závodního výboru ROH o všech otázkách týkajících se závodního stravování, zejména dává podněty a doporučení k jeho zlepšování,

- je oprávněna požadovat u vedení zařízení závodního stravování přehled o čerpání částek určených na spotřebu potravin, jakož i informaci o odstraňování závad, na které komise upozornila, a o dalších otázkách souvisejících s organizací a provozem závodního stravování,

- je oprávněna projednat u vedoucího zařízení závodního stravování odstranění zjištěných drobných závad, o větších závadách sepisuje protokol, který předkládá k podpisu vedoucímu zařízení závodního stravování a předává prostřednictvím závodního výboru ROH vedení organizace,

- je oprávněna požadovat předložení všech dokladů potřebných k provádění společenské kontroly, členové komise jsou oprávněni nahlížet do skladových záznamů a porovnávat je se stavem zásob.

Členové komise se při výkonu své funkce musí řídit směrnicemi o hygienické a epidemiologické péči při společném stravování.