§ 28
(1) Při projektování, výstavbě a přestavbě jednotlivých potravinářských objektů (závodů, skladů, prodejen a zařízení, včetně zařízení společenského stravování) a při schvalování celostátních typových podkladů a vzorových projektů takových objektů je nutno vyžádat si závazný posudek orgánů hygienické služby podle § 23. Mimo to je nutno vyžádat si závazný posudek:
1. okresního nebo podle povahy věci krajského hygienika
a) k uvedení potravinářských závodů a zařízení do provozu,
b) ke změnám v provozu, pokud si to okresní (krajský) hygienik vyhradí,
2. hlavního hygienika Československé socialistické republiky
a) k návrhům státních a oborových technických norem poživatin a metodik zkoušení a posuzování jejich zdravotní nezávadnosti, které se odchylují od základních směrnic stanovených hlavním hygienikem Československé socialistické republiky,
b) k novým druhům strojů, přístrojů, nástrojů a jiných zařízeních k výrobě poživatin a zavádění nových technologických postupů ve výrobě poživatin, pokud to hlavní hygienik Československé socialistické republiky stanovení.
(2) Opatřeními, která je nutno podle ustanovení § 4 odst. 4 zákona projednat s orgány hygienické služby, jsou všechna opatření při zacházení s poživatinami, která by mohla mít vliv na jejich zdravotní nezávadnost, popř. biologickou hodnotu, pokud nejde o opatření podle odstavce 1.
(3) Územní, popřípadě závodní, obvodní lékaři a další lékaři poskytující služby ve zdravotnických obvodech sledují, jak jsou plněny hygienické požadavky v potravinářských obchodech a v zařízeních společenského stravování.