Čl. I
Vyhláška č. 326/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny, se mění takto:
1. § 1 včetně poznámky pod čarou č. 1) zní:
"§ 1
(1) Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) zmrazováním konzervace potravin snížením teploty pod bod mrazu na hodnotu, při které se zpomaluje nebo zastavuje průběh fyzikálních, biochemických a mikrobiologických procesů,
b) rychlostí zmrazování rychlost postupu zóny maximální tvorby krystalů (pro většinu potravin od minus 1 °C do minus 5 °C) od povrchu zmrazované potraviny k jejímu jádru, měřená v centimetrech za hodinu,
c) zmrazenými potravinami potraviny, které byly podrobeny procesu zmrazování tak, aby zóna maximální tvorby krystalů byla překonána minimálně v souladu s údaji uvedenými v příloze a konečná teplota, po tepelné stabilizaci, byla ve všech částech výrobku minus 18 °C a nižší.
(2) Za zmrazené potraviny se nepovažují zmrzliny a mražené krémy.
(3) Podle této vyhlášky se nepostupuje u zmrazených surovin živočišného původu, na něž se vztahuje zvláštní zákon. 1)
------------------------------------------------------------------
1) Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon).".
2. § 2 včetně nadpisu a poznámky pod čarou č. 2) zní:
"§ 2
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním právním předpisu 2) musí být na všech obalech uvedeno
a) že jde o zmrazenou potravinu,
b) doba minimální trvanlivosti při teplotě skladování minus 18 °C nebo nižší,
c) teplota skladování,
d) že potravinu po rozmrazení nelze znovu zmrazovat,
e) že zmrazené uzené vakuově balené výrobky je třeba po rozmrazení ihned spotřebovat.
(2) Na obalu pro spotřebitele musí být uvedena informace o době, po kterou smí být potravina uchovávána spotřebitelem, a teplota uchování nebo typ mrazicího zařízení. Informaci uvést slovy "Uchování u spotřebitele".
------------------------------------------------------------------
2) Vyhláška č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem "e".".
3. V § 4 odstavec 1 zní:
"(1) Podnikatel zmrazené potraviny přepravuje dopravními prostředky, které umožňují zachování teploty zmrazených potravin minus 18 °C nebo nižší a jsou vybaveny zařízením na registrování teploty vzduchu. Při přepravě se může teplota výrobku zvýšit na minus 15 °C. Záznamy o registrování teploty vzduchu musí být opatřeny datem a uchovávány po dobu jednoho roku.".
4. V § 4 odst. 2 se za slova "vybavené ukazatelem teploty" vkládá slovo "vzduchu".
5. V § 4 odstavec 3 zní:
"(3) Nebalené zmrazené potraviny lze uchovávat nebo nabízet k prodeji v mrazicím zařízení pouze odděleně tak, aby nedošlo k jejich vzájemnému ovlivňování, a v takové úpravě, která zajistí dodržení teplotních podmínek uvedených v odstavci 1.".
6. V § 4 se odstavec 4 zrušuje.
Dosavadní odstavec 5 se označuje jako odstavec 4.
7. V § 5 odstavec 1 zní:
"(1) Do 31. prosince 2001 je možno přepravovat zmrazené potraviny v dopravních prostředcích, které nejsou vybaveny zařízením pro registraci teploty vzduchu.".
8. Příloha zní:
"Příloha k vyhlášce č. 326/1997 Sb.
Technologické požadavky a požadavky na jakost, výrobu a balení zmrazených potravin
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| | úprava před | rychlost | přípustné záporné odchylky od deklarované | minimální technologické |
| | zmrazováním | zmrazování *) | hmotnosti | požadavky |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| zmrazená | většina | ve | - výrobky balené ručně | Výrobky odpovídají zpracovanému |
| zelenina a | zelenin se | spotřebitelských | balení do 250 g nejvýše - 5 % | druhu zeleniny, bez cizích |
| výrobky ze | předvaří pro | obalech nesmí | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 3 % | příměsí a příměsí rostlinného |
| zeleniny | omezení | být nižší než | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 2 % | původu, bez cizích příchutí a |
| | činnosti | 0,5 cm.h-1 | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | pachů. Povrch nedehydrovaný. |
| | enzymů | | - výrobky plněné strojně (mechanicky) | Max. obsah minerálních příměsí |
| | způsobujících | | balení do 250 g nejvýše - 10 % | 0,1%(m/m). Přebalování je |
| | změny barvy, | | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 10 % | povoleno za kontrolovaných |
| | chuti a | | (s hmotností jednotlivých | podmínek, teplota v průběhu |
| | konzistence, | | kusů vyšší než 3 g) | zpracování nesmí být vyšší |
| | úprava je | | - u ostatních výrobků nejvýše - 6 % | než -5 °C. |
| | volena tak, | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 4 % | |
| | aby zelenina | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | |
| | po rozmrazení | | | |
| | byla | | | |
| | připravena ke | | | |
| | kuchyňské | | | |
| | úpravě | | | |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| zmrazené ovoce | celé, dělené | ve | - výrobky balené ručně | Výrobky odpovídají zpracovanému |
| a výrobky z | nebo mělněné | spotřebitelských | balení do 250 g nejvýše - 5 % | druhu ovoce, bez cizích příměsí |
| ovoce, | ovocné plody, | obalech nesmí | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 3 % | a příměsí rostlinného původu, |
| protlaky | ve formě | být nižší než | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 2 % | bez cizích příchutí a pachů. |
| | šťáv, | 0,5 cm.h-1, | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | Povrch nedehydrovaný. Max. obsah |
| | koncentrátů, | zmrazování musí | - výrobky plněné strojem (mechanicky) | minerálních příměsí 0,1%(m/m). |
| | jednodruhové | být ukončeno až | balení do 250 g nejvýše - 10 % | Přebalování je povoleno za |
| | ve směsích, | po dosažení | balení nad 250 g do 500 g | kontrolovaných podmínek, teplota |
| | bez přísad, | teploty - 18 °C | - s hmotností jednotlivých nejvýše - 10 % | v průběhu zpracování nesmí být |
| | s přísadami, | ve všech bodech | kusů vyšší než 3 g | vyšší než - 5 °C. Pro výrobu |
| | předvařené, | výrobku | - u ostatních výrobků nejvýše - 6 % | protlakových směsí je povolen |
| | nepředvařené | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 4 % | šetrný ohřev na + 10 °C. |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| zmrazené | jednotlivé | ve | - výrobky balené ručně | Pokud je součástí předem zmrazená |
| pokrmy, | složky těchto | spotřebitelských | balení do 250 g nejvýše - 5 % | potravina, nesmí být její teplota |
| polévky a | výrobků se | obalech nesmí | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 3 % | v průběhu zpracování vyšší |
| polotovary | obvykle | být nižší než | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 2 % | než - 5 °C. |
| | upravují tak, | 0,5 cm.h-1 | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | |
| | aby všechny | | - výrobky plněné strojem (mechanicky) | |
| | součásti | | balení do 250 g nejvýše - 10 % | |
| | potřebovaly | | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 10 % | |
| | stejnou dobu | | (s hmotností jednotlivých | |
| | tepelné | | kusů vyšší než 3 g) | |
| | úpravy u | | - u ostatních výrobků nejvýše - 6 % | |
| | spotřebitele | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 4 % | |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| zmrazené | předvaření | ve | - výrobky balené ručně | Přebalování je povoleno za |
| výrobky z | předsmažování | spotřebitelských | balení do 250 g nejvýše - 5 % | kontrolovaných podmínek. Teplota |
| brambor | | obalech nesmí | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 3 % | v průběhu zpracování nesmí být |
| | | být nižší než | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 2 % | vyšší než - 5 °C. |
| | | 0,5 cm.h-1 | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | |
| | | | - výrobky plněné strojně (mechanicky) | |
| | | | balení do 250 g nejvýše - 10 % | |
| | | | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 10 % | |
| | | | (s hmotností jednotlivých | |
| | | | kusů vyšší než 3 g) | |
| | | | - u ostatních výrobků nejvýše - 6 % | |
| | | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 4 % | |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| zmrazené ryby | ryby celé s | | výrobky řezané,dělené,balené | Zmrazené mořské ryby musí |
| a ostatní | hlavou a | | ručně | vykazovat: méně než 10 % |
| vodní | vnitřnostmi, | | balení do 250 g nejvýše - 6 % | dehydratace plochy povrchu bloku, |
| živočichové | částečně | | balení nad 250g do 500 g nejvýše - 5% | nebo méně než 10 % dehydratace |
| | kuchané | | s hmotností jednotlivých | hmotnosti ryb v odebraném vzorku. |
| | kuchané, | | kusů ryb vyšší než 200 g nejvýše - 7% | Tato dehydratace se projevuje |
| | porcované | | balení nad 500g do 1500 g nejvýše - 3 % | bílými nebo žlutými skvrnami na |
| | vykostěné | | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | povrchu, které prolínají do |
| | rybí filé, | | | podpovrchových vrstev masa a |
| | mořští | | výrobky plněné strojně (mechanicky) | nelze je mechanicky odstranit bez |
| | živočichové - | | balení do 250 g nejvýše - 10 % | poškození povrchu bloku nebo ryb. |
| | předupravení | | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 6 % | Chuť a vůně musí být |
| | | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 4 % | charakteristická pro daný druh |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | ryb a nesmí vykazovat rozkladné |
| | | | | procesy. Konzistence musí |
| | | | | vykazovat charakteristické |
| | | | | vlastnosti struktury svaloviny, |
| | | | | nesmí být mazlavá a pastovitá. |
| | | | | U celých ryb nesmí docházet k |
| | | | | oddělování masa od kosti. Břicha |
| | | | | ryb musí být nepoškozená, nesmí |
| | | | | být popraskaná v souvislosti s |
| | | | | rozkladnými procesy. Filety a |
| | | | | filé: maximálně 5 % svaloviny |
| | | | | může být poškozeno v důsledku |
| | | | | přítomnosti parazitů. Připouští |
| | | | | se přítomnost kostí v délce 10 mm |
| | | | | a průměru do 1 mm a v délce |
| | | | | do 5 mm a průměru do 2 mm. Lze |
| | | | | připustit hlavice kostí o šířce |
| | | | | do 2 mm pokud lze tyto hlavice |
| | | | | snadno oddělit od svaloviny |
| | | | | (obsah masa ryb a vodních |
| | | | | živočichů u glazovaných výrobků |
| | | | | min.80 %). Přebalování je |
| | | | | povoleno za kontrolovaných |
| | | | | podmínek. |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| Zmrazené | polotovary se | ve | | |
| polotovary z | vyrábějí | spotřebitelských | | |
| ryb a vodních | převážně: | obalech nesmí | | |
| živočichů | -z | být nižší než | | |
| obalované | porcovaných | 1,0 cm.h-1 | | |
| | ryb nebo | | | |
| | menších ryb | | | |
| | -ze svalových | | | Minimální obsah masa ve |
| | partií ryb | | | spotřebitelském balení: |
| | - z filetů | | | -obalované filé porce z bloku a |
| | ryb | | | rybí |
| | | | | prsty 65 % |
| polotovary ze | ze separátu | | výrobky balené ručně | -přírodní filety 50 % |
| separovaného | získaného z | | balení do 250 g nejvýše - 6 % | -obalovaní korýši a měkkýši |
| masa obalované | ryb s | | balení nad 250g do 500 g nejvýše - 5% | nepravidelných tvarů 50 % u |
| | přídavkem | | balení nad 500g do 1500 g nejvýše -3 % | malých krevet do 25 mm a |
| | dalších | | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | sepiových kroužků do 40 mm 40 %. |
| | surovin a | | | |
| | přísad v | | | |
| | různých | | | |
| | panádách | | | |
| | | | | |
| | teplota masa | | výrobky plněné strojně (mechanicky) | |
| | po separaci | | balení do 250 g nejvýše - 10 % | Výrobky z mletého filé s |
| | nesmí | | balení nad 250g do 500 g nejvýše - 6 % | přísadami, tvarově odlišné od |
| | přestoupit + | | balení nad 500g do 1500 g nejvýše - 4 % | prstů a tyčinek (karbanátky, |
| | 10 °C | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | burgery) 50 %. |
| | | | | |
| Surimi | separát | | | Surimi je polotovar k přípravě |
| | získaný | | | výrobků imitujících výrobky |
| | převážně z | | | z masa krabů a jiných korýšů |
| | treskovitých | | | s přídavkem aromatických látek |
| | ryb, | | | a barviv. |
| | opakovaným | | | |
| | propíráním | | | |
| | zbavený ve | | | |
| | vodě | | | |
| | rozpustných | | | |
| | látek k | | | |
| | získání | | | |
| | čistého | | | |
| | rybího | | | |
| | proteinu | | | |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| zmrazené uzené | | nesmí být nižší | výrobky balené ručně | Po rozmrazení ihned |
| vakuově balené | | než 1,0 cm.h-1 | balení do 250 g nejvýše - 6 % | spotřebovat. |
| rybí výrobky | | | balení nad 250g do 500 g nejvýše - 5% | |
| | | | balení nad 500g do 1500 g nejvýše -3 % | |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | |
| | | | | |
| | | | výrobky plněné strojně (mechanicky) | |
| | | | balení do 250 g nejvýše - 10 % | |
| | | | balení nad 250g do 500 g nejvýše - 6 % | |
| | | | balení nad 500g do 1500 g nejvýše - 4 % | |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| zmrazené maso | maso | 1,0 cm.h-1 | | |
| a droby | vychlazené na | | | |
| spotřebitelsky | + 7°C | | | |
| balené | | | | |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| zmrazené masné | při výrobě | nesmí být nižší | | Musí být zamrazeny do 24 hod. |
| výrobky | uzenin ke | než 1,0 cm.h-1 | | po výrobě. |
| | zmrazování | | | |
| | nesmí být | | | |
| | použito | | | |
| | zmrazené maso | | | |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| zmrazené | teplota během | nesmí být nižší | | Nevyšší množství vody |
| drůbeží maso, | zpracování | než 1,0 cm.h-1 | | uvolněné při rozmrazování 5 %. |
| králičí maso | polotovarů | | | |
| a polotovary | musí být | | | |
| | nižší než + | | | |
| | 12 °C, před | | | |
| | zmrazováním | | | |
| | zchladit na | | | |
| | teplotu + 4°C | | | |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| zmrazené | po | nesmí být nižší | | Zmrazené vaječné obsahy po |
| výrobky ze | pasterizaci | než 1,0 cm.h-1 | | rozmrazení je nepřípustné opět |
| slepičích | se výrobky | | | zamrazit, před zpracováním do |
| vajec | zchladí na + | | | výrobků lze rozmrazit na - 2 až |
| | 4°C | | | - 5 °C, ale je nutno zpracovat |
| | | | | do 1 hodiny od rozmrazení. |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
| Zmrazené | pečené | | výrobky balené ručně | |
| pekařské | | | balení do 250 g nejvýše - 5 % | |
| cukrářské | | | balení nad 250 g do 500 g nejvýše- 3 % | |
| výrobky | | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 2 % | |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 1 % | |
| | | | | |
| | nepečené | | výrobky plněné strojně (mechanicky) | |
| | | | balení do 250 g nejvýše - 10 % | |
| | | | balení nad 250 g do 500 g nejvýše - 6 % | |
| | | | balení nad 500 g do 1500 g nejvýše - 4 % | |
| | | | balení nad 1500 g nejvýše - 2 % | |
+----------------+---------------+------------------+-----------------------------------------------+-----------------------------------+
------------------------------------------------------------------
Poznámka:
*) rychlost zmrazování, při kterých jsou ještě zachovány optimální vlastnosti zmrazených výrobků.".