CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 419/2000 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici Čl. I

Čl. I

419/2000 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici

Čl. I

Vyhláška č. 331/1997 Sb. se mění takto:

1. § 9 zní:

"§ 9

Pro účely této vyhlášky se rozumí

a) dehydratovaným výrobkem potravina vzniklá smísením složek se sníženým obsahem vlhkosti, pastovité nebo sypké konzistence, která se před konzumací obnoví zejména tekutinou,

b) ochucovadlem výrobek určený k dochucení nebo zvýraznění chuti, zejména směs hydrolyzátů bílkovin nebo směs výtažků z koření a dalších extraktů nebo past a látek zvýrazňujících chuť, určený k dochucení nebo zvýraznění chuti,

c) studenou omáčkou nebo dresinkem tekutý nebo emulzní výrobek používaný jako chuťová příloha k pokrmům a salátům, vyrobený zejména z jedlých olejů, zahušťovadel, stabilizátorů, emulgátorů, zeleniny, ovoce, koření a mléčných výrobků.".

2. V § 11 se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se odstavec 2, který zní:

"(2) U studené omáčky a dresinku se na obalu dále ještě označí

a) název druhu a skupiny,

b) u emulgovaných údaj "emulgováno s obsahem tuku v %",

c) podmínky skladování.".

3. V § 13 se odstavec 2 zrušuje a zároveň se ruší označení odstavce 1.

4. V § 16 se na konci odstavce 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno c), které zní:

"c) podmínky skladování s uvedením číselných hodnot.".

5. V § 16 odstavec 2 zní:

"(2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky jsou uvedeny v příloze č. 9 tabulce 3.".

6. V § 17 se na konci doplňují tato slova: ", tabulkách 1 a 2".

7. § 18 včetně nadpisu se zrušuje.

8. V příloze č. 1 tabulka 2 zní:

"Tabulka 2

Přípustné záporné hmotnostní nebo objemové odchylky od spotřebitelského balení

+------------------------------+---------------------------------------+

| hmotnost v g nebo objem v ml| hmotnostní nebo objemové odchylky v %|

+------------------------------+---------------------------------------+

| do 10 | 8 |

+------------------------------+---------------------------------------+

| nad 10 do 50 | 5 |

+------------------------------+---------------------------------------+

| nad 50 do 200 | 4 |

+------------------------------+---------------------------------------+

| nad 200 do 1000 | 2 |

+------------------------------+---------------------------------------+

| nad 1000 | 1 ". |

+------------------------------+---------------------------------------+

9. Příloha č. 2 zní:

"Příloha č. 2 k vyhlášce č. 331/1997 Sb.

SMYSLOVÉ POŽADAVKY NA JAKOST

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| Název koření | Název rostliny | Část rostliny | Vzhled | Barva | Vůně | Chuť |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| ANÝZ | anýz | sušené plody | rýhované nažky, vejčité | žlutozelená až šedozelená | aromatická | nasládle, palčivě |

| | (Pimpinella | | s krátkou částí stopky | | | kořenná |

| | anisum L.) | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| BADYÁN | badyáník | zralé sušené | plodenství hvězdicovitého | hnědá | | nasládlá |

| celý | pravý | plodenství | tvaru s krátkou stopkou, oplodí | | | |

| | (Illicium | | hrubého, vrásčitého povrchu, s | | | |

| | verum Hook.f.) | | lesklými plochými vejčitými | | | |

| | | | semeny bez zlomků a volných | | | |

| | | | semen | | | |

| | | | | | | |

| mletý | | | prášek se znatelnými částicemi | červenohnědá až hnědá | výrazně kořenná | kořenná, nasládlá |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| BAZALKA | bazalka | sušené lístky | sekané nebo celé oválné lístky, | šedozelená | po mentolu | kořenná s mírně |

| | (Ocimum | a části květů | bez stonků | | | hořkou pachutí, |

| | basilicum L.) | | | | | palčivá |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| BOBKOVÝ | vavřín pravý | sušené listy | listy s krátkými stopkami, bez | světle zelená, zelená až | kořenná, | aromatická,hořká, |

| LIST | (Laurus | | větviček | zahnědlá | charakteristická | trpká |

| | nobilis L.) | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| ESTRAGON | pelyněk | sušené lístky | celé nebo sekané lístky, bez | listy bledě zelené až | | |

| | kozelec | | stonků a hnědých listů | šedozelené: květní úbory | | |

| | (Artemisia | | | bělavé, bledězelené, někdy | | |

| | dracunculus | | | slabě načervenalé | | |

| | L.) | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| FENYKL | fenykl | sušené plody | nažky rovné, nebo slabě | žlutozelená až zelenohnědá | kořenná | kořenná, nasládlá |

| | (Foeniculum | | zakřivené, žebernaté | | | |

| | vulgare | | | | | |

| | P. Miller var. | | | | | |

| | vulgare) | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| HŘEBÍČEK | hřebíčkovec | sušená poupata | nerozvinutá, celistvá poupata, | tmavě červenohnědá, hlavička | silně aromatická | ostře kořenná, |

| celý | vonný | | smí obsahovat nejvýše 10% | žlutohnědá | | palčivá |

| | (Eugenia | | hm. "hřebíčku bez hlaviček" | | | |

| | caryophyllus | | | | | |

| | (C. Sprengel) | | | | | |

| | Bullock | | | | | |

| | and | | | | | |

| | Harrison) | | | | | |

| | | | | | | |

| drcený, mletý | | | prášek se znatelnými částicemi | tmavě červenohnědá | silně aromatická | ostře kořenná, |

| | | | | | | palčivá |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| CHILLI | paprika | sušené plody | celé sušené zralé plody se | oranžově žlutá až | kořenná, sladká, | zvlášť ostře pálivá |

| celé | (Capsicum | | zbytky plodních stopek | červenohnědá | slabě nahořklá | |

| | frutescens L., | | | | | |

| | Capsicum | | | | | |

| | chinense L., | | | | | |

| | Capsicum | | | | | |

| | baccatum L. a | | | | | |

| drcené, mleté | Capsicum | | drť nebo jemně mletý prášek | červená až hnědočervená | kořenná | zvlášť ostře pálivá |

| | annuum L.) | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| JALOVEC | jalovec obecný | zralé sušené | kulovité lysé, nebo | červenohnědá a tmavohnědá, | aromatická | kořenná, nasládlá |

| celý | (Juniperus | plody | nepravidelně zvrásněné | na povrchu bobule zpravidla | | |

| | communis L.) | | bobule, na temeni mají | modrošedě až tmavomodře | | |

| | | | třípaprsčitý šev | ojíněné | | |

| mletý | | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| KARDAMOM | kardamom | sušené tobolky | tobolky tříhranné, podlouhlé, | tobolky světle zelené, žluté až | vůně | chuť semen |

| celý | obecný | | smí obsahovat nejvýše 7% | světle hnědé barvy s | vyloupaných | aromatická, |

| | (Elettaria | | nezralých a svraštělých | odpovídající barvou | semen | kořenná, |

| | cardamomum | | tobolek | obsažených semen (viz níže) | příjemně | slabě palčivá |

| | L. Malon var. | | | | aromatická | |

| | minuscula | | | | | |

| | Burkill) | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| KARDAMOM | | sušená | semena zralá, tvrdá, tupě | šedohnědá, světle až tmavě | příjemně | aromatická |

| drcený, mletý | | vyloupaná | hranatá, pokrytá zbytky | červeně hnědá | aromatická | kořenná, |

| | | semena | osemení, smí obsahovat | | | slabě palčivá |

| | | | nejvýše 5 % semen | | | |

| | | | hnědých, červených, | | | |

| | | | svraštělých | | | |

| | | | | | | |

| | | | | | | |

| | | | jemně až zrnitě mletý prášek | šedohnědá až nahnědlá | příjemně | aromatická, |

| | | | se znatelnými částicemi | | aromatická | kořenná |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| KMÍN (tmavý) | kmín kořenný | sušené plody | podlouhlé, mírně zahnuté | světle hnědá až tmavě hnědá, | charakteristická | kořenná |

| celý | - dvouletá | | nažky, žebernatého povrchu | se žlutými až okrovými žebry | | |

| | forma | | | | | |

| | (Carum carvi | | | | | |

| | L.) | | | | | |

| mletý | | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| KMÍN | kmín kořenný | | nažky mají stejné | žlutohnědá, světle hnědá až | charakteristická, | kořenná |

| JEDNOLETÝ | - jednoletá | | charakteristiky jako nažky | světle šedohnědá se | avšak méně | |

| (světlý) | forma (Carum | | dvouleté formy kmínu, pouze | světlejšími žebry, celkově | zřetelná než u | |

| celý | carvi L.) | | jsou větší | světlejší než dvouletá forma | dvouleté formy | |

| | | | | | | |

| drcený, mletý | | | drť nebo prášek se znatelným | šedozelená, hnědozelená až hnědá | charakteristická | kořenná |

| | | | zrněním | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| KMÍN | šabrej | sušené plody | nažky podlouhlé, na povrchu | žlutě hnědá až hnědá | aromatická | ostrá, palčivá, |

| ŘÍMSKÝ | kmínovitý | | žebernaté, u konce zúžené | | | aromatická |

| | (Cuminum | | | | | |

| | cyminum L.) | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| KOPR | kopr zahradní | sušené zralé | plody oválné, ploché, se třemi | hnědá se světlými žebry a | charakteristická | kořenná, |

| | (Anethum | plody | podélnými žebry a (dvojnažky) | křídlatými okraji | | pronikavá, palčivá |

| | graveoles L.) | | tenkým křídlatým okrajem, | | | |

| | | | plody jsou velmi lehké | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| KORIANDR | koriandr | sušené plody | kulovité dvojnažky, hladké | světle hnědá, nazelenalá, žlutě | příjemně | charakteristicky |

| | (Coriandrum | | | načervenalá | aromatická | kořenná |

| | sativum L.) | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| KURKUMA | kurkuma | sušené oddenky | vejčitého, nebo válcovitého | šedožlutá, žlutá, žlutohnědá až | charakteristická, | palčivě kořenná |

| celá | (Curcuma | | nepravidelného tvaru, tvrdého | načernalá | aromatická | |

| | longa L.) | | lomu, svraštělého a zjizveného | | | |

| | | | povrchu bez hlíz a zlomků | | | |

| | | | (menší než 15 mm), připouští | | | |

| | | | se nejvýše 15% oddenků | | | |

| | | | scvrklých, dutých nebo | | | |

| | | | pórovitých a připálených | | | |

| | | | | | | |

| drcená, mletá | | | prášek se znatelnými jemnými | sytě žlutá, oranžově žlutá až | charakteristická, | palčivě kořenná |

| | | | částicemi | načervenalá | aromatická | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| MAJORÁNKA | majoránka | suchá směs listů, | bez stonků | světle zelená, šedozelená až | výrazná | výrazně kořenná |

| | (Majorána | květních klásků, | | hnědozelená | | |

| | hortensis | květů nebo jejich | | | | |

| | Moench.) | částí | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| MUŠKÁTOVÝ KVĚT | muškátovník | zralé sušené | semenné míšky jsou ploché, ve | žlutá, oranžově žlutá, | pronikavě | ostře aromatická, |

| celý | pravý | osemení | spodní části celistvé, v horní | žlutohnědá až červenohnědá | aromatická | kořenná |

| | (Myristica | (semenný míšek) | části nepravidelně rozvětvené, | | | |

| | fragrans | | matně lesklého povrchu, | | | |

| | Houttuyn) | | křehké | | | |

| | | | | | | |

| mletý | | | jemně až zrnitě mletý prášek se | jasně žlutohnědá až | pronikavě | ostře aromatická, |

| | | | znatelnými částicemi | červenohnědá | aromatická | kořenná |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| MUŠKÁTOVÝ | muškátovník | sušená zralá | semena mají tupě vejčitý nebo | povrch šedohnědý až hnědý, | jemně | ostře kořenná |

| OŘECH | pravý | jádra | kulovitý tvar, na povrchu | na řezu jsou semena | aromatická | |

| celý | (Myristica | | síťovitě žilnatě vrásčitá | mramorovaná | | |

| | fragrans | | | | | |

| | Houttuyn) | | | | | |

| | | | | | | |

| drcený, mletý | | | jemně zrnitý prášek | tmavě žlutohnědá | výrazně | ostře kořenná |

| | | | | | aromatická | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| NOVÉ | pimentovník | sušené plody | nedozrálé bobule, drsného | tmavě hnědé až načervenale | aromatická | ostrá, palčivá |

| KOŘENÍ | pravý | | povrchu, tvrdé, bez slupek | hnědé | | |

| celé | (Pimenta | | | | | |

| | dioica L. | | | | | |

| | Merr.) | | | | | |

| drcené, mleté | | | jemně zrnitý prášek | hnědá až červenohnědá | ostře aromatická | ostrá, palčivá |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| OREGÁNO | dobromysl | suchá směs listů | bez stonků a větviček | hnědozelená, šedo až olivově | výrazná | výrazně kořenná |

| | (Origanum | a částí květů | | zelená | | |

| | vulgare L.) | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| PAPRIKA MLETÁ | paprika | sušené plody | jemně mletá | | | |

| | (Capsicum | | | | | |

| - lahůdková | annuum L.) | | | ohnivě červená | intenzívní | sladká |

| | | | | | aromatická | |

| - sladká | | | | sytě červená | aromatická | sladká, nepatrně |

| | | | | | | nahořklá nebo pálivá|

| - pálivá | | | | červená až hnědočervená | kořenná | pálivá, slabě |

| | | | | | | nahořklá |

| - gulášová | | | | hnědočervená | kořenná, | sladká až mírně |

| | | | | | nevýrazná | pálivá |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| PEPŘ BÍLÝ | pepřovník | sušené zralé | loupané, sušené, tvrdé na | šedobílá, temně šedá se | kořenná | palčivě ostrá |

| celý | černý | plody | povrchu hladké, kulovité | světlými pruhy | | |

| | (Piper nigrům | | bobule, smí obsahovat nejvýše | | | |

| | L.) | | 10% černých bobulí | | | |

| | | | | | | |

| drcený, mletý | | | prášek se znatelným zrněním | šedobílá s nažloutlým | kořenná | palčivě ostrá |

| | | | nebo drť | odstínem | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| PEPŘ ČERNÝ | pepřovník | sušené nezralé | sušené tvrdé bobule, | hnědočerná až šedočerná až | kořenná | palčivě ostrá |

| celý | černý | plody | neloupané, svraštělé, bez | černá | | |

| | (Piper nigrům | | stopek, smí obsahovat nejvýše | | | |

| | L.) | | 5% lehkých bobulí | | | |

| | | | | | | |

| drcený, mletý | | | sypký prášek se znatelným | šedobílá se žlutým až zeleným | ostře kořenná | palčivě ostrá |

| | | | zrněním, nebo drť | odstínem | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| PEPŘ | pepřovník | sušené nezralé | hladké bobule, které mají | červená až růžová | jemná, kořenná | jemně kořenná, |

| ČERVENÝ | černý | plody | křehkou vnější slupku | | | aromatická, |

| | (Piper nigrum | | uzavírající ne zcela vyvinuté | | | nasládlá |

| | L.) | | semeno (vnitřní část bobule) | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| PEPŘ | pepřovník | sušené nezralé | typicky svraštělé tvrdé bobule, | zelená až lehce našedlá | kořenná, | výrazně kořenná, |

| ZELENÝ | černý (Piper | plody | s tenkou křehkou povrchovou | | aromatická | pálivá |

| | nigrům L.) | | slupičkou | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| PÍSKAVICE | pískavice | sušené semeno | hladká lysá tvrdá semena, asi 5 | bledě žlutohnědá, okrová až | výrazně kořenná | mírně nahořklá, |

| ŘECKÉ SENO | řecké seno | | mm velká, nepravidelného | šedě načervenalá | | kořenná |

| | (Trigonella | | hranolovitého zakulaceného, | | | |

| | foenumgrae - | | zploštěného tvaru, s typickou | | | |

| | cum L.) | | hlubokou rýhou na bocích | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| ROZMARÝN | rozmarýn | sušené listy | listy čárkovité, kožovité, | svrchní strana listu je šedavě | aromatická | kořenná, nahořklá |

| | (Rosrnarinus | | krátce řapíkaté až přisedlé, bez | zelená na spodní straně | | |

| | officialis L.) | | stonků a listů se změnou barvy | světleji šedoplstnatá | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| SATUREJKA | saturejka | sušené lístky a | celé nebo sekané, kopinaté | nahnědle zelená až tmavě-zelená | výrazná | výrazně kořenná |

| | zahradní | části květů nebo | listy, hladké na povrchu a | | | |

| | (Satureja | celé snítky | okrajích, bez stonků, nebo | | | |

| | horlensis L.) | | snítky 15-30 cm dlouhé | | | |

| | saturejka | | | | | |

| | horská | | | | | |

| | (Satureja | | | | | |

| | mantana L.) | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| SKOŘICE | skořicovník | kůra | kousky, svitky, | světle žlutá, tmavě žlutá, | charakteristická, | kořenná, nasládlá, |

| celá | (Cinnamomum | | trubky nebo pruty | skořicově hnědá až | silně aromatická | natrpklá až |

| | zeylanicum | | oškrábané nebo | červenohnědá | až drsně | svíravá, štiplavě |

| | (Blume), | | neoškrábané, | | aromatická | aromatická |

| | C. aromaticum | | hladkého až | | | |

| | (Nees), | | drsného povrchu, | | | |

| | C. laureirií | | tvrdé, bez kousků | | | |

| | (Nees), | | dřeva a větviček | | | |

| | C. burmanii | | skořicovníku | | | |

| | (Nees)) | | | | | |

| | | | | | | |

| drcená, mletá | | | jemný prášek bez | okrová s odstínem do hnědá | silně | ostře kořenná, |

| | | | znatelných částic, | až červena | aromatická | nasládlá |

| | | | nebo drť | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| ŠAFRÁN | šafrán pravý | sušené blizny | křehké, různě zprohýbané | oranžová až temně červená | silně | kořenně hořká |

| | (Crocus | | | | aromatická | |

| | sativus L.) | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| ŠALVĚJ | šalvěj | sušené listy a | vejčité až podlouhle kopinaté | svrchní strana listů je | silná, | kořenná, mírně |

| | (Salvia | vrcholky | listy na okrajích jemně | šedopýřitá, na spodu je list | aromatická | hořká až svíravá |

| | officinalis L.) | květenství | vroubkované, s vpadlou | běloplstnatý | | |

| | | | žilnatinou, bez stonků a | | | |

| | | | hnědých listů | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| TYMIÁN | tymián obecný | suchá směs natě, | listy malé (1-5 | šedozelená, šedohnědá až | příjemně aromatická | kořenně štiplavě |

| | (Thymus | lístků a | mm) | hnědozelená,barva květů | | aromatická |

| | vulgaris L.) | květenství | | fíalovo-růžová až hnědavá | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| VANILKA | vanilka pravá | sušené, | tobolky podélně svraštělé, | tmavohnědá, hnědočerná | silně aromatická | aromatická |

| | (Vanilla | nedozrálé, celé | ohebné | | | |

| | planifolia | plody | | | | |

| | Anrews) | | | | | |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

| ZÁZVOR | zázvor | sušené oddenky | kousky nepravidelného tvaru a | světle žlutá, žlutohnědá | aromatická, slabě | palčivá, ostrá, |

| celý | (Zingiber | | velikosti (nejméně však 20 | až světle hnědá u vápněného | nasládlá | kořenná |

| | officinale | | mm), rozvětvené, zakulacené a | zázvoru šedobílá | | |

| | Rosc.) | | zploštělé | | | |

| | | | | | | |

| drcený, mletý | | | prášek se znatelnými jemnými | žlutá se světle hnědým | aromatická, slabě | palčivá, ostrá, |

| | | | částicemi a krátkými vlákenky | odstínem | nasládlá | kořenná". |

+------------------+------------------+-------------------+----------------------------------+-----------------------------------+---------------------+---------------------+

10. Příloha č. 3 zní:

"Příloha č. 3 k vyhlášce č. 331/1997 Sb.

Fyzikální a chemické požadavky na jakost

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+-----------------------------------------+----------------+

| Název koření | vlhkost v %| celkový | silice v | popel | příměsi v % | doplňující |

| | hmotnosti | popel v % | (ml/100 g) | nerozpustný | hmotnosti nejvýše | hodnoty |

| | nejvýše | hmotnosti | v sušině | v kyselině +------------+-------------+--------------+ |

| | | sušiny | nejméně | v % | organické | organické | anorganické | |

| | | nejvýše | | hmotnosti | vlastní | cizí | | |

| | | | | sušiny | | | | |

| | | | | nejvýše | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Anýz | 12,0 | 10,0 | 2,0 | 2,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Badyán celý | 10 | 4,0 | 8,0 | | 20,0 | 0,5 | 0,5 | |

| mletý | 12 | 5,0 | 3,0 | 1,0 | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Bazalka | 12,0 | 16,0 | 0,3 | 2,0 | 18,0 *) | 2,0 | 2,0 | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Bobkový list celý | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 6,0 | 1,0 | 0,5 | |

| mletý | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Estragon | 14,0 | 12,0 | 0,6 | 1,5 | 16,0 *) | 4,0 | 2,0 | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Fenykl celý | 12,0 | 10,0 | 1,0 | 2,0 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |

| mletý | 12,0 | 10,0 | 1,0 | 2,0 | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Hřebíček celý | 12,0 | | 15,0 | | 5,0 | 0,3 | 0,3 | |

| mletý | 10,0 | 7,0 | 14,0 | 0,5 | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Chilli celé | 11,0 | 10,0 | | 1,6 | 10,0 | 0.5 | 0.5 | |

| mleté | 11,0 | 10,0 | | 1,6 | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Jalovec celý | 16 | 4,0 | 0,7 | 1,0 | 5,0 | 0,5 | 0,5 | |

| mletý | 13 | 4,0 | 0,5 | 1,0 | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Kardamom semena | 13 | 9,5 | 3,5 | | 1,0 | 0,5 | 0,5 | |

| tobolky | 13 | 9,5 | 3,5 | | 5,0 | 3,0 | 2,0 | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Kmín (tmavý) celý | 13,0 | 8,0 | 2,5 | 1,5 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | |

| drcený | 13,0 | 8,0 | 1,0 | | | | | |

| mletý | 13,0 | 8,0 | 1,0 | 1,5 | | | | |

| | | | | | | | | |

| | | | | | | | | |

| Kmín celý | 12,0 | 9,0 | 1,5 | 2,0 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | |

| jednoletý (světlý) drcený | 12,0 | 9,0 | 1,5 | | | | | |

| mletý | 12,0 | 9,0 | 1,5 | | | | | |

| | | | | | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Kmín římský | 12,0 | 12,0 | 1,5 | 3,0 | 5,0 | 2,0 | 2,0 | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Kopr | 10,0 | | 2,5 | | 3,0 | 2,0 | 0,5 | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Koriandr celý | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | |

| mletý | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Kurkuma celá | 12,0 | | | | 2,0 | 0,2 | 0,2 | barvivost v |

| mletá | 10,0 | 9,0 | | 1,5 | | | | % hmot. |

| | | | | | | | | nejméně 2,0 |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Majoránka | 12,0 | 16,0 | 0,7 | 4,5 | 3,0 | 1,0 | 2,0 | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Muškátový květ celý | 10 | 4,0 | | 0,5 | 16,0 | 0,3 | 0,5 | tuky |

| mletý | 12 | 4,0 | | | | | | nejvýše 35% |

| | | | | | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Muškátový ořech celý | 10 | 3,0 | 6,5 | 0,5 | 10,0 | 0,5 | 0.5 | oxid |

| mletý | 10 | 3,0 | 5,0 | | | | | vápenatý v % |

| | | | | | | | | hm. nejvýše |

| | | | | | | | | 0,35 |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Nové koření celé | 12,0 | 4,5 | 1,5 | 0,4 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |

| mleté | 12,0 | 4,5 | 1,0 | 0,4 | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Oregáno | 12,0 | 10,0 | 0,5 | 2,0 | 16,0 *) | 3,0 | 2,0 | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Paprika lahůdková | 11,0 | 6,5 | x) 10,0 | 0,5 | | | | x) obsah |

| sladká | 11,0 | 7,0 | 10,0 | 0,7 | | | | capsaicinu |

| pálivá | 11,0 | 8,0 | 30,0 | 1,0 | | | | v mg/100g v |

| gulášová | 11,0 | 9,0 | 30,0 | 1,3 | | | | sušině |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Pepř bílý celý | 15,0 | 3,5 | 1,0 | | 4,0 | 0,5 | 0,5 | piperin v % |

| mletý | 15,0 | 3,5 | 0,6 | 0,3 | | | | hm. nejméně |

| | | | | | | | | 4,0 |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Pepř černý celý | 14,0 | 6,0 | 2,0 | | 4,0 | 0,5 | 0,5 | piperin v % |

| mletý | 14,0 | 6,0 | 0,8 | 1,2 | | | | hm. nejméně |

| | | | | | | | | 4,0 |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Pepř červený celý | 15,0 | | 1,0 | | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |

| mletý | | | | | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Pepř zelený celý | 12,0 | 5,0 | | 0,3 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | |

| mletý | | | | | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Pískavice, řecké seno | 11,0 | 5,0 | | 1,5 | 5,0 | 5,0 | 2,0 | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Rozmarýn | 11,0 | 8,0 | 0,8 | 1,0 | 6,0 | 1,0 | 1,0 | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Saturejka | 13,0 | 11,0 | 0,4 | 1,0 | 4,0 | 1,0 | 2,0 | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Skořice celá | 14,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | 1,0 | 0.5 | |

| mletá | 12,0 | 7,0 | 0,5 | 2,0 | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Šafrán ve vláknech | 12,0 | 8,0 | | 1,5 | | | | |

| mletý | 10,0 | 8,0 | | 1,5 | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Šalvěj | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,0 | 8,0 *) | 0,5 | 0,5 | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Tymián | 12,0 | 14,0 | 1,0 | 3,5 | 5,0 | 1,0 | 1,0 | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Vanilka | 35,0 | 7,0 | | | | | ethylvanilin| |

| | | | | | | | 2% | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

| Zázvor nebělený celý | 12,0 | 8,0 | 1,5 | 1,1 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |

| bělený | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,5 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | |

| mletý | 12,0 | 8,0 | 1,0 | 2,5 | | | | |

| | | | | | | | | |

| | | | | | | | | |

+-------------------------------------+------------+------------+--------------+-----------------+------------+-------------+--------------+----------------+

------------------------------------------------------------------

*) včetně barevných změn listů".

11. Příloha č. 5 zní:

"Příloha č. 5 k vyhlášce č. 331/1997 Sb.

Členění druhu na skupiny

+-----------------------------+-----------------------------------+

| Druh | Skupina |

+-----------------------------+-----------------------------------+

| Dehydratovaný výrobek | polévka |

| | omáčka |

| | bujón |

| | vývar |

| | šťáva |

| | základ pokrmu |

| | směs pro přípravu hotového pokrmu |

| | směs pro přípravu dresinku |

| | směs pro přípravu zálivky |

| | směs pro přípravu dezertu |

| | směs pro přípravu krému |

| | směs pro přípravu polevy |

| | směs pro přípravu zmrzliny |

| | přísada do polévky |

+-----------------------------+-----------------------------------+

| Studená omáčka nebo dresink | emulgované |

| | neemulgované ". |

+-----------------------------+-----------------------------------+

12. Příloha č. 6 zní:

"Příloha č. 6 k vyhlášce č. 331/1997 Sb.

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost

Smyslové požadavky

1. Dehydratované výrobky se hodnotí vždy po přípravě dle návodu. Vzhled, barva, konzistence, chuť a vůně musí být charakteristické pro druh výrobku označený na jeho obalu. Chuť a vůně výrobku musí být vlastní, bez cizích příměsí, nebo jinak změněné chuti a vůně.

2. Ochucovadla a studené omáčky mají vzhled, barvu, konzistenci, chuť a vůni po použitých surovinách charakteristických pro název výrobku označený na obalu. Chuť a vůně výrobku musí být vlastní, bez cizích příměsí, nebo jinak změněné chuti a vůně.

Fyzikální a chemické požadavky

1. Dehydratované výrobky obsahují nejvýše 15 % vody.

2. Studená omáčka nebo dresink s pH nejvýše 4,5.".

13. V příloze č. 9 se dosavadní tabulky označují jako "Tabulka 1" a "Tabulka 2".

14. V příloze č. 9 tabulka 2 zní:

"Tabulka 2

Fyzikální a chemické požadavky

+-------------------------------------------+----------------------------+

| | Hořčice |

+-------------------------------------------+-----------------+----------+

| | plnotučná | kremžská|

| | a speciální | |

+-------------------------------------------+-----------------+----------+

| Sušina v % nejméně | 20 | 32 |

+-------------------------------------------+-----------------+----------+

| Cukr jako sacharoza v % nejméně | 5,0 plnotučná | 16 |

| | nestanovuje se | |

| | u speciální | |

+-------------------------------------------+-----------------+----------+

| Kyselost jako kyselina octová v % nejvýše | 2,5 | 1,9 |

+-------------------------------------------+-----------------+----------+

| Tuk v % nejméně | 3,6 | - |

+-------------------------------------------+-----------------+----------+

| Písek v % nejvýše | 0,1 | 0,1". |

+-------------------------------------------+-----------------+----------+

15. V příloze č. 9 se doplňuje tabulka 3, která zní:

"Tabulka 3

Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení

+---------------------+-------------------------+

| hmotnost balení v g| hmotnostní odchylka v %|

+---------------------+-------------------------+

| do 200 | 5 |

+---------------------+-------------------------+

| 201 až 500 | 4 |

+---------------------+-------------------------+

| 501 až 1000 | 3 |

+---------------------+-------------------------+

| nad 1000 | 2". |

+---------------------+-------------------------+