Příloha č. 7
Postup úpravy laboratorního vzorku na analytický vzorek a metody jeho zkoušení
Stanovení hodnot jakostních znaků odebraného vzorku se provádí:
1. Stanovenými měřidly.
2. Prokazatelně kalibrovanou infračervenou technologií.
3. Uvedenými postupy:
3. 1. Stanovení obsahu vody pro obiloviny s výjimkou kukuřice ČSN ISO 712 (46 1014) Obiloviny a výrobky z obilovin - Stanovení obsahu vody (praktická referenční metoda).
3. 2. Stanovení obsahu vody u kukuřice ČSN ISO 6540 Kukuřice - Stanovení obsahu vody (v mletých zrnech a v celých zrnech).
3. 3. Stanovení vlhkosti a obsahu těkavých látek u olejnin ČSN ISO 665 (46 1025) Olejnatá semena - Stanovení vlhkosti a obsahu těkavých látek.
3. 4. Stanovení čísla poklesu u pšenice a žita pro lidskou výživu ČSN ISO 3093 (46 1018) Obiloviny - Stanovení čísla poklesu.
3. 5. Stanovení sedimentačního indexu u pšenice pro lidskou výživu ČSN ISO 5529 (46 1022) Pšenice - stanovení sedimentačního indexu - Zelenyho test.
3. 6. Stanovení obsahu oleje u olejnin ČSN EN ISO 659 (46 1034) Olejnatá semena - Stanovení obsahu oleje (referenční metoda).
3. 7. Stanovení skrytého napadení hmyzem ČSN ISO 6639 (46 1081) Obiloviny a luštěniny - Zjišťování skrytého zamoření hmyzem.
3. 8. Stanovení ostatních jakostních znaků u obilovin, luštěnin a olejnin podle ČSN 46 1011 Zkoušení obilovin, luštěnin a olejnin.
3. 9. Stanovení nečistot a stanovení vlhkosti vysoušením vzorku v sušárně u roseného lněného stonku ČSN 46 2420 Rosený lněný stonek.
4. Výrobní zkouškou roseného lněného stonku na obsah a jakost dlouhého vlákna.
------------------------------------------------------------------