A. Mezní hodnoty jakostních znaků jednotlivých druhů obilovin k potravinářským účelům, s výjimkou sladovnického ječmene, skladovaných v zemědělských veřejných skladech
+-------------------------------------------+-----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Společná ustanovení | 1. Zboží: |
| | 1.1. obsahuje nejméně 95 % hmotnosti zralých zrn, pokud není pro příslušný druh obilovin |
| | stanoveno jinak; |
| | 1.2. nemá nepřirozený pach omezující jeho účelovou použitelnost; |
| | 1.3. nesmí obsahovat živé skladištní škůdce; |
| | 1.4. neobsahuje zrna naplesnivělá a plesnivá; |
| | 1.5. neobsahuje zrna napadená plošticí; |
| | 1.6. nevykazuje napadení snětí rodu Tilletia (neobsahuje snětivá zrna, hálky sněti, popřípadě |
| | nemá pach po sněti); |
| | 1.7. obsahuje nejvýše 0,05 % námele. |
| | 2. Obsah škodlivých nečistot *) je nejvýše 0,1 %. |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Druhy zboží pro účely zemědělských | Pšenice | Pšenice | Pšenice | | Oves setý | Oves setý |
| skladních listů | obecná | obecná | obecná | | určený ke | určený ke |
| | potravinářská | potravinářská | potravinářská | | zpracování na | zpracování na |
| | pekárenská | pekárenská | pekárenská | Žito | potravinářské | potravinářské |
| | - zlepšující | - základní | - snížená | | výrobky - | výrobky - |
| | jakost | jakost | jakost | | pluchatý | nahý |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Jakostní zařazení odrůd +) | E | E, A | E, A, B | - | - | - |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Barva zrna | typická | typická | typická | Typická | bílá, žlutá | bílá, žlutá |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Chuť | - | - | - | - | - | typická |
| | | | | | | bez hořké |
| | | | | | | příchuti |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Vlhkost (nejvýše %) | 14,0 | 14,0 | 14,0 | 14,0 | 14,0 | 13,0 |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Objemová hmotnost (nejméně kg/hl) | 79,0 | 78,0 | 76,0 | 73,0 | 53,0 | 65,0 |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Obsah příměsí ***) a nečistot **) | | | | | | |
| celkem (nejvýše %) | 4,0 | 6,0 | 6,0 | 6,0 | 9,0 | 6,0 |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Z toho: zlomky zrn (nejvýše %) | 2,0 | 3,0 | 3,0 | 5,0 | - | - |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| zrnové příměsi (nejvýše %) | 3,0 | 5,0 | 5,0 | 5,0 | - | - |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| z toho: tepelně poškozená zrna | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 1,5 | - | - |
| (nejvýše %) | | | | | | |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| porostlá zrna (nejvýše %) | 2,5 | 2,5 | 2,5 | 4,0 | - | - |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| scvrklá zrna (nejvýše %) | - | - | - | - | 3,0 | 3,0 |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| zrna porušená (nejvýše %) | - | - | - | - | 1,0 | 1,0 |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| zrna jiných obilovin (nejvýše %) | - | - | - | - | 1,0 | 1,0 |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| zrna zdvojená (nejvýše %) | - | - | - | - | 1,0 | - |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| nečistoty celkem (nejvýše %) | 0,3 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 2,0 | 1,0 |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| z toho: tepelně poškozená zrna | 0,05 | 0,05 | 0,05 | - | - | - |
| (nejvýše %) | | | | | | |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Poškozená zrna | - | - | - | - | 0,5 | 0,5 |
| (nejvýše %) | | | | | | |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Obsah zrn ovsa v pluchách | - | - | - | - | - | 5,0 |
| (nejvýše %) | | | | | | |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Obsah N-látek v sušině (N x 5,7 ++)) | 13,0 | 12,0 | 11,0 | - | - | - |
| (nejméně %) | | | | | | |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Číslo poklesu (nejméně s) | 260 | 220 | 220 | 120 | - | - |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| Hodnota sedimentačního indexu podle | 45 | 30 | 22 | - | - | - |
| Zelenyho (SEDI test nejméně ml) | | | | | | |
+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
Poznámka:
*) Škodlivé nečistoty vymezuje příloha č. 4.
**) Nečistoty vymezuje příloha č. 4.
***) Příměsi vymezuje příloha č. 3.
+) Na základě ukladatelovy deklarace odrůdy se provede jakostní zařazení podle platného Seznamu odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize České republiky; za deklarovanou odrůdu se považuje odrůda, které obsahuje nejméně 90 % hmotnosti zrn deklarované odrůdy. Při vyskladňování jde o směs odrůd příslušné jakosti.
++) Koeficient přepočtu obsahu dusíku na obsah dusíkatých látek.