CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 403/2000 Sb. Vyhláška, kterou se určují druhy zemědělského zboží, na něž je možné vystavovat zemědělské skladní listy, a podmínky pro provozování zemědělských veřejných skladů A- Mezní hodnoty jakostních znaků jednotlivých druhů obilovin

A- Mezní hodnoty jakostních znaků jednotlivých druhů obilovin

403/2000 Sb. Vyhláška, kterou se určují druhy zemědělského zboží, na něž je možné vystavovat zemědělské skladní listy, a podmínky pro provozování zemědělských veřejných skladů

A. Mezní hodnoty jakostních znaků jednotlivých druhů obilovin k potravinářským účelům, s výjimkou sladovnického ječmene, skladovaných v zemědělských veřejných skladech

+-------------------------------------------+-----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Společná ustanovení | 1. Zboží: |

| | 1.1. obsahuje nejméně 95 % hmotnosti zralých zrn, pokud není pro příslušný druh obilovin |

| | stanoveno jinak; |

| | 1.2. nemá nepřirozený pach omezující jeho účelovou použitelnost; |

| | 1.3. nesmí obsahovat živé skladištní škůdce; |

| | 1.4. neobsahuje zrna naplesnivělá a plesnivá; |

| | 1.5. neobsahuje zrna napadená plošticí; |

| | 1.6. nevykazuje napadení snětí rodu Tilletia (neobsahuje snětivá zrna, hálky sněti, popřípadě |

| | nemá pach po sněti); |

| | 1.7. obsahuje nejvýše 0,05 % námele. |

| | 2. Obsah škodlivých nečistot *) je nejvýše 0,1 %. |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Druhy zboží pro účely zemědělských | Pšenice | Pšenice | Pšenice | | Oves setý | Oves setý |

| skladních listů | obecná | obecná | obecná | | určený ke | určený ke |

| | potravinářská | potravinářská | potravinářská | | zpracování na | zpracování na |

| | pekárenská | pekárenská | pekárenská | Žito | potravinářské | potravinářské |

| | - zlepšující | - základní | - snížená | | výrobky - | výrobky - |

| | jakost | jakost | jakost | | pluchatý | nahý |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Jakostní zařazení odrůd +) | E | E, A | E, A, B | - | - | - |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Barva zrna | typická | typická | typická | Typická | bílá, žlutá | bílá, žlutá |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Chuť | - | - | - | - | - | typická |

| | | | | | | bez hořké |

| | | | | | | příchuti |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Vlhkost (nejvýše %) | 14,0 | 14,0 | 14,0 | 14,0 | 14,0 | 13,0 |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Objemová hmotnost (nejméně kg/hl) | 79,0 | 78,0 | 76,0 | 73,0 | 53,0 | 65,0 |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Obsah příměsí ***) a nečistot **) | | | | | | |

| celkem (nejvýše %) | 4,0 | 6,0 | 6,0 | 6,0 | 9,0 | 6,0 |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Z toho: zlomky zrn (nejvýše %) | 2,0 | 3,0 | 3,0 | 5,0 | - | - |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| zrnové příměsi (nejvýše %) | 3,0 | 5,0 | 5,0 | 5,0 | - | - |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| z toho: tepelně poškozená zrna | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 1,5 | - | - |

| (nejvýše %) | | | | | | |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| porostlá zrna (nejvýše %) | 2,5 | 2,5 | 2,5 | 4,0 | - | - |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| scvrklá zrna (nejvýše %) | - | - | - | - | 3,0 | 3,0 |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| zrna porušená (nejvýše %) | - | - | - | - | 1,0 | 1,0 |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| zrna jiných obilovin (nejvýše %) | - | - | - | - | 1,0 | 1,0 |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| zrna zdvojená (nejvýše %) | - | - | - | - | 1,0 | - |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| nečistoty celkem (nejvýše %) | 0,3 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 2,0 | 1,0 |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| z toho: tepelně poškozená zrna | 0,05 | 0,05 | 0,05 | - | - | - |

| (nejvýše %) | | | | | | |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Poškozená zrna | - | - | - | - | 0,5 | 0,5 |

| (nejvýše %) | | | | | | |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Obsah zrn ovsa v pluchách | - | - | - | - | - | 5,0 |

| (nejvýše %) | | | | | | |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Obsah N-látek v sušině (N x 5,7 ++)) | 13,0 | 12,0 | 11,0 | - | - | - |

| (nejméně %) | | | | | | |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Číslo poklesu (nejméně s) | 260 | 220 | 220 | 120 | - | - |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

| Hodnota sedimentačního indexu podle | 45 | 30 | 22 | - | - | - |

| Zelenyho (SEDI test nejméně ml) | | | | | | |

+-------------------------------------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+

Poznámka:

*) Škodlivé nečistoty vymezuje příloha č. 4.

**) Nečistoty vymezuje příloha č. 4.

***) Příměsi vymezuje příloha č. 3.

+) Na základě ukladatelovy deklarace odrůdy se provede jakostní zařazení podle platného Seznamu odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize České republiky; za deklarovanou odrůdu se považuje odrůda, které obsahuje nejméně 90 % hmotnosti zrn deklarované odrůdy. Při vyskladňování jde o směs odrůd příslušné jakosti.

++) Koeficient přepočtu obsahu dusíku na obsah dusíkatých látek.