1. Pšenice potravinářská a pšenice nepotravinářská:
Příměsi:
a) zlomky zrn: mechanicky poškozená zrna bez ohledu na jejich velikost; zrna s částečně obnaženým endospermem; zrna bez klíčku;
b) zrnové příměsi:
1. scvrklá zrna (zadina), tj. zrna pšenice, která po odstranění zlomků zrn, zrn poškozených mrazem, zelených zrn, zrn jiných obilovin, zrn poškozených škůdci, zrn se změněnou barvou klíčku, tepelně poškozených zrn, porostlých zrn a nečistot celkem propadnou sítem s podélnými zakulacenými otvory širokými 2,0 mm a dále zrna poškozená mrazem a zelená zrna (včetně nedozralých zrn ve voskové i mléčné zralosti);
2. zrna jiných obilovin, tj. všechna zrna obilovin včetně jejich zlomků, která nejsou zrnem pšenice obecné;
3. zrna poškozená škůdci, tj. zrna požraná škůdci; zrna obsahující škůdce v jakémkoliv stádiu vývoje (zrna muškovitá); zrna poškozená plodomorkou (Contarinia tritici nebo Sitodiplosis mosellana), pokud je nejvýše polovina povrchu zrna zbarvena hnědě až černě v důsledku sání larev na mléčných zrnech;
4. zrna se změněnou barvou klíčku, tj. zrna se zbarveným obalem klíčku hnědě až hnědočerně a vlastní klíček je normální, neporostlý, v celkovém množství nad 8 hmotnostních procent;
5. tepelně poškozená zrna (např. sušením, samozahříváním apod.), tj. zrna se zřejmou změnou barvy obalů (oplodí), ale s neporušeným endospermem;
c) porostlá zrna: zrna, u nichž je pouhým okem viditelný kořínek nebo plumula a zrna s ulomeným kořínkem nebo plumulou s charakteristickými známkami růstu.