CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 399/2013 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění vyhlášky č. 418/2000 Sb. Čl. II

Čl. II

399/2013 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění vyhlášky č. 418/2000 Sb.

Čl. II

Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění vyhlášky č. 418/2000 Sb., se mění takto:

1. V názvu a v úvodní větě se slova "§ 18 písm. a), d), h), i), j) a k)" nahrazují slovy "§ 18 odst. 1 písm. a), b), e), f), g) a h)".

2. V § 3 odst. 1 úvodní části ustanovení, v § 7 odst. 1 úvodní části ustanovení a v § 11 odst. 1 úvodní části ustanovení se slova "zvláštní vyhlášce 1)" nahrazují slovy "vyhlášce o způsobu označování potravin 2)".

Poznámka pod čarou č. 2 zní:

------------------------------------------------------------------

"2) Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů.".

Poznámka pod čarou č. 1 se zrušuje.

3. V § 3 odst. 3 se slova "5 % hmotnostních čokolády, přičemž čokoládu je přípustné nahradit kakaovou hmotou, kakaem, odtučněným kakaem s přídavkem nebo bez přídavku kakaového másla, avšak obsah odtučněného kakaového prášku musí odpovídat nejméně 5 % hmotnostním čokolády" nahrazují slovy "20 % hmotnostních odtučněného kakaového prášku".

4. V § 5 písm. j) se slova "sójová bílkovina" nahrazují slovem "potravina".

5. V § 5 se na konci textu písmene k) doplňují slova "nebo jiná luštěnina, obilnina nebo jejich kombinace".

6. V § 5 se na konci písmene k) tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písmena l) až n), která znějí:

"l) natto - sójovým výrobkem sójový fermentovaný výrobek,

m) sójovou omáčkou - sójovým výrobkem fermentovaná omáčka ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a pšenice,

n) miso - sójovým výrobkem fermentovaná pasta ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a jiných obilnin.".

7. V § 12 se doplňuje odstavec 4, který zní:

"(4) Pro použití v potravinářství lze použít pouze semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu pocházející z odrůd, které obsahují max. 0,8 % morfinových alkaloidů v sušině tobolky (makovici) a na povrchu makového semene není obsah morfinových alkaloidů vyšší než 25 mg/kg.".

8. Příloha č. 4 zní:

"Příloha č. 4

Členění luštěnin na druhy, skupiny a podskupiny

---------------------------------------------------------

Druh Skupina Podskupina

---------------------------------------------------------

Luštěnina hrách žlutý předvařené

hrách zelený loupané celé

čočka velkozrnná loupané půlené

čočka drobnozrnná

fazole bílé

fazole barevné

cizrna

bob

sója

---------------------------------------------------------

Mlýnský výrobek mouky

z luštěnin vločky

vlákninový koncentrát

---------------------------------------------------------

Sójový výrobek sójový nápoj

zakysaný sójový výrobek

tofu

sojanéza

tempeh

natto

sójová omáčka

miso

".

9. V příloze č. 6 tabulka 3 zní:

"Tabulka 3

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Sójový výrobek | Bílkovina v % | Tuk v sušině v % | Sušina v % |

| | hmotnosti min. | hmotnosti min. | hmotnosti min. |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Sójový nápoj | 1,8 | 30,0 | 4,0 |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Sójový nápoj v | 20,0 | 30,0 | 90,0 |

| prášku | | | |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Zakysaný sójový | 2,5 | 50,0 | 8,0 |

| výrobek | | | |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Tofu | 4,5 | 40,0 | 10,0 |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Sojanéza | 1,0 | | |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Tempeh | 10,0 | 50,0 | 27,0 |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Miso | 9,0 | | |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Sójová omáčka | 2,3 | | |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Natto | 15,0 | | |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

".

10. Příloha č. 7 zní:

"Příloha č. 7

Členění olejnatých semen na druhy, skupiny a podskupiny

----------------------------------------

Druh Skupina Podskupina

----------------------------------------

mák modrý

------------

bílý

------------

barevný *)

------------------------

slunečnice

------------------------

tykev

Olejnaté semeno ------------------------

sezam

------------------------

len

------------------------

hořčice bílá

------------

černá

----------------------------------------

*) barevný: šedý, oranžový, okrový, růžový ".

11. Příloha č. 9 zní:

"Příloha č. 9

Fyzikální a chemické požadavky na jakost olejnatých semen

Tabulka 1 - Semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu

-------------------------------------------------------------------------

Barva modrá nejvýše 0,2 % hmotnosti máku bílého

semen ------------------------------------------------------------

bílá nebo směs barev nad 0,2 % hmotnosti máku bílého

-------------------------------------------------------------------------

Vlhkost 1. jakost nejvýše 8,0 % hmotnosti

2. jakost nejvýše 10,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

Semena ne vybarvená nejvýše 5,0 % hmotnosti

tmavá až černá

-------------------------------------------------------------------------

Příměsi a nečistoty celkem nejvýše 8,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

z toho:

a) semena nevyzrálá rezavé barvy nejvýše 5,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

b) poškozená semena nejvýše 3,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

c) nečistoty celkem 1. jakost nejvýše 0,2 % hmotnosti

celkem 2. jakost nejvýše 1,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

d) semena blínu černého nejvýše 0,00 % hmotnosti

(Hyoscyamus niger L.)

-------------------------------------------------------------------------

e) semena laskavce a merlíku nejvýše 0,2 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

f) anorganické nečistoty nejvýše 0,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

g) obsah kadmia nejvýše 0,8 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------

h) obsah arsenu nejvýše 0,1 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------

i) obsah rtuti nejvýše 0,012 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------

j) obsah olova nejvýše 1,0 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------

k) obsah morfinových alkaloidů nejvýše 25 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------

Tabulka 2 - Ostatní semena

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| Semeno | Vlhkost | Příměsi | Nečistoty |

| | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| slunečnice | 8,0 | 4,0 | 1,0 |

| (Heliantus annus L.) | | | |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| tykve (Cucurbita) | 10,0 | 4,0 | 1,0 |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| sezamu | 10,0 | 4,0 | 1,0 |

| (Sesamum indicum L.) | | | |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| lnu | 9,0 | 2,0 | 1,0 |

| (Linum usitatissimum L.) | | | |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| hořčice (Sinapis alba L., | 10,0 | 3,0 | 0,5 |

| Brassica nigra L., Brassica | | | |

| juncca L.) | | | |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| Světlice barvířské | 10,0 | 4,0 | 1,0 |

| (Carthamus tinctorius L.) | | | |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

".