Čl. II
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění vyhlášky č. 418/2000 Sb., se mění takto:
1. V názvu a v úvodní větě se slova "§ 18 písm. a), d), h), i), j) a k)" nahrazují slovy "§ 18 odst. 1 písm. a), b), e), f), g) a h)".
2. V § 3 odst. 1 úvodní části ustanovení, v § 7 odst. 1 úvodní části ustanovení a v § 11 odst. 1 úvodní části ustanovení se slova "zvláštní vyhlášce 1)" nahrazují slovy "vyhlášce o způsobu označování potravin 2)".
Poznámka pod čarou č. 2 zní:
------------------------------------------------------------------
"2) Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů.".
Poznámka pod čarou č. 1 se zrušuje.
3. V § 3 odst. 3 se slova "5 % hmotnostních čokolády, přičemž čokoládu je přípustné nahradit kakaovou hmotou, kakaem, odtučněným kakaem s přídavkem nebo bez přídavku kakaového másla, avšak obsah odtučněného kakaového prášku musí odpovídat nejméně 5 % hmotnostním čokolády" nahrazují slovy "20 % hmotnostních odtučněného kakaového prášku".
4. V § 5 písm. j) se slova "sójová bílkovina" nahrazují slovem "potravina".
5. V § 5 se na konci textu písmene k) doplňují slova "nebo jiná luštěnina, obilnina nebo jejich kombinace".
6. V § 5 se na konci písmene k) tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písmena l) až n), která znějí:
"l) natto - sójovým výrobkem sójový fermentovaný výrobek,
m) sójovou omáčkou - sójovým výrobkem fermentovaná omáčka ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a pšenice,
n) miso - sójovým výrobkem fermentovaná pasta ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a jiných obilnin.".
7. V § 12 se doplňuje odstavec 4, který zní:
"(4) Pro použití v potravinářství lze použít pouze semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu pocházející z odrůd, které obsahují max. 0,8 % morfinových alkaloidů v sušině tobolky (makovici) a na povrchu makového semene není obsah morfinových alkaloidů vyšší než 25 mg/kg.".
8. Příloha č. 4 zní:
"Příloha č. 4
Členění luštěnin na druhy, skupiny a podskupiny
---------------------------------------------------------
Druh Skupina Podskupina
---------------------------------------------------------
Luštěnina hrách žlutý předvařené
hrách zelený loupané celé
čočka velkozrnná loupané půlené
čočka drobnozrnná
fazole bílé
fazole barevné
cizrna
bob
sója
---------------------------------------------------------
Mlýnský výrobek mouky
z luštěnin vločky
vlákninový koncentrát
---------------------------------------------------------
Sójový výrobek sójový nápoj
zakysaný sójový výrobek
tofu
sojanéza
tempeh
natto
sójová omáčka
miso
".
9. V příloze č. 6 tabulka 3 zní:
"Tabulka 3
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Sójový výrobek | Bílkovina v % | Tuk v sušině v % | Sušina v % |
| | hmotnosti min. | hmotnosti min. | hmotnosti min. |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Sójový nápoj | 1,8 | 30,0 | 4,0 |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Sójový nápoj v | 20,0 | 30,0 | 90,0 |
| prášku | | | |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Zakysaný sójový | 2,5 | 50,0 | 8,0 |
| výrobek | | | |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Tofu | 4,5 | 40,0 | 10,0 |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Sojanéza | 1,0 | | |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Tempeh | 10,0 | 50,0 | 27,0 |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Miso | 9,0 | | |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Sójová omáčka | 2,3 | | |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Natto | 15,0 | | |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
".
10. Příloha č. 7 zní:
"Příloha č. 7
Členění olejnatých semen na druhy, skupiny a podskupiny
----------------------------------------
Druh Skupina Podskupina
----------------------------------------
mák modrý
------------
bílý
------------
barevný *)
------------------------
slunečnice
------------------------
tykev
Olejnaté semeno ------------------------
sezam
------------------------
len
------------------------
hořčice bílá
------------
černá
----------------------------------------
*) barevný: šedý, oranžový, okrový, růžový ".
11. Příloha č. 9 zní:
"Příloha č. 9
Fyzikální a chemické požadavky na jakost olejnatých semen
Tabulka 1 - Semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu
-------------------------------------------------------------------------
Barva modrá nejvýše 0,2 % hmotnosti máku bílého
semen ------------------------------------------------------------
bílá nebo směs barev nad 0,2 % hmotnosti máku bílého
-------------------------------------------------------------------------
Vlhkost 1. jakost nejvýše 8,0 % hmotnosti
2. jakost nejvýše 10,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------
Semena ne vybarvená nejvýše 5,0 % hmotnosti
tmavá až černá
-------------------------------------------------------------------------
Příměsi a nečistoty celkem nejvýše 8,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------
z toho:
a) semena nevyzrálá rezavé barvy nejvýše 5,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------
b) poškozená semena nejvýše 3,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------
c) nečistoty celkem 1. jakost nejvýše 0,2 % hmotnosti
celkem 2. jakost nejvýše 1,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------
d) semena blínu černého nejvýše 0,00 % hmotnosti
(Hyoscyamus niger L.)
-------------------------------------------------------------------------
e) semena laskavce a merlíku nejvýše 0,2 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------
f) anorganické nečistoty nejvýše 0,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------
g) obsah kadmia nejvýše 0,8 mg/kg
-------------------------------------------------------------------------
h) obsah arsenu nejvýše 0,1 mg/kg
-------------------------------------------------------------------------
i) obsah rtuti nejvýše 0,012 mg/kg
-------------------------------------------------------------------------
j) obsah olova nejvýše 1,0 mg/kg
-------------------------------------------------------------------------
k) obsah morfinových alkaloidů nejvýše 25 mg/kg
-------------------------------------------------------------------------
Tabulka 2 - Ostatní semena
+------------------------------+-------------+-------------+-------------+
| Semeno | Vlhkost | Příměsi | Nečistoty |
| | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše |
+------------------------------+-------------+-------------+-------------+
| slunečnice | 8,0 | 4,0 | 1,0 |
| (Heliantus annus L.) | | | |
+------------------------------+-------------+-------------+-------------+
| tykve (Cucurbita) | 10,0 | 4,0 | 1,0 |
+------------------------------+-------------+-------------+-------------+
| sezamu | 10,0 | 4,0 | 1,0 |
| (Sesamum indicum L.) | | | |
+------------------------------+-------------+-------------+-------------+
| lnu | 9,0 | 2,0 | 1,0 |
| (Linum usitatissimum L.) | | | |
+------------------------------+-------------+-------------+-------------+
| hořčice (Sinapis alba L., | 10,0 | 3,0 | 0,5 |
| Brassica nigra L., Brassica | | | |
| juncca L.) | | | |
+------------------------------+-------------+-------------+-------------+
| Světlice barvířské | 10,0 | 4,0 | 1,0 |
| (Carthamus tinctorius L.) | | | |
+------------------------------+-------------+-------------+-------------+
".