CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 397/2020 Sb. Vyhláška o vzdělávání v základních kmenech lékařů Část II. - Obsah a rozsah vzdělávání v základním kmeni a požadavky na praktické dovednosti a teoretické znalosti, které jsou předmětem prověřování při zkoušce

Část II. - Obsah a rozsah vzdělávání v základním kmeni a požadavky na praktické dovednosti a teoretické znalosti, které jsou předmětem prověřování při zkoušce

397/2020 Sb. Vyhláška o vzdělávání v základních kmenech lékařů

Část II.

Obsah a rozsah vzdělávání v základním kmeni a požadavky na praktické dovednosti a teoretické znalosti, které jsou předmětem prověřování při zkoušce

Teoretické znalosti a praktické dovednosti - 6 měsíců vzdělávání (část I. a) 1. - 3.)

+--------------------------------------------------------------------------------------------+

| Anesteziologie a intenzivní medicína - max. 2 měsíce praxe v akreditovaném zařízení |

| pod odborným dozorem |

+----------------------+---------------------------------------------------------------------+

| Teoretické znalosti | - Obecné principy anesteziologické péče. |

| | - Znalosti základů patofyziologie, patogeneze, diferenciální |

| | diagnostiky a první pomoci u stavů ohrožení života nebo |

| | poruchy základních životních funkcí. |

| | - Základní typy anestezie a principy léčby bolesti, jejich |

| | možnosti a rizika. |

| | - Provoz pracovišť oboru anesteziologie a intenzivní medicíny; |

| | vedení zdravotnické dokumentace. |

+----------------------+---------------------------------------------------------------------+

| Praktické dovednosti | - Provedení základních výkonů - zajištění periferního žilního |

| | katetru, zabezpečení volných dýchacích cest (bez pomůcek |

| | a s neinvazivními pomůckami). |

| | - Rozpoznání a hodnocení závažnosti stavů náhlé poruchy zdraví |

| | nebo selhání základních životních funkcí. |

| | - Provedení základní a rozšířené neodkladné resuscitace. |

+----------------------+---------------------------------------------------------------------+

| Chirurgie - max. 2 měsíce praxe v akreditovaném zařízení pod odborným dozorem |

+----------------------+---------------------------------------------------------------------+

| Teoretické znalosti | - Zásady asepse a antisepse. |

| | - Základní vyšetřovací postupy v chirurgii, indikace |

| | a interpretace metod. |

| | - Předoperační příprava pacientů. |

| | - Základní chirurgické výkony, indikace, postupy, instrumentarium. |

| | - Základní pravidla pooperační péče. |

| | - Základy předoperační a pooperační rehabilitace. |

| | - Základní znalosti obecné a speciální chirurgie. |

| | - Základy ošetření úrazů, popálenin, omrzlin a chemických |

| | poranění. |

| | - Základní principy ošetřování ran v chirurgii. |

| | - Problematika analgezie a lokální anestezie v chirurgii. |

| | - Prevence a terapie nejčastějších pooperačních komplikací. |

| | - Indikace a podání transfuzních přípravků, prevence a léčení |

| | potransfuzních komplikací. |

| | - Provoz ambulancí a lůžkového oddělení; vedení zdravotnické |

| | dokumentace. |

+----------------------+---------------------------------------------------------------------+

| Praktické dovednosti | - Fyzikální vyšetření chirurgických pacientů. |

| | - Zavedení nasogastrické sondy, močového katetru, odběr |

| | biologického materiálu. |

| | - Zajištění periferního žilního katetru, péče o centrální žilní |

| | katetr, včetně podávání infuzních roztoků a krevních transfuzí. |

| | - Injekční techniky. |

| | - Obvazová technika, různé způsoby imobilizace. |

| | - Základní technika ošetření ran. |

| | - Péče o stomie, dekubity. |

+----------------------+---------------------------------------------------------------------+

| Vnitřní lékařství - max. 2 měsíce praxe v akreditovaném zařízení pod odborným dozorem |

+----------------------+---------------------------------------------------------------------+

| Teoretické znalosti | - Základy problematiky vnitřních nemocí. |

| | - Specifika onemocnění ve vyšším věku. |

| | - Anamnéza a fyzikální vyšetření. |

| | - Provoz ambulancí a lůžkového oddělení; vedení zdravotnické |

| | dokumentace. |

| | - Nejčastěji se vyskytující vnitřní nemoci, klinické projevy, |

| | diagnostika, léčba a prevence. |

| | - Základní vyšetřovací metody. |

| | - Indikace a interpretace základních laboratorních |

| | a zobrazovacích metod. |

| | - Indikace a podání transfuzních přípravků, prevence a léčení |

| | potransfuzních komplikací Dobrá znalost klinické farmakologie |

| | léčiv používaných v anesteziologii a urgentní medicíně, a to |

| | včetně interakcí léčiv a jejich vlivu na celkový účinek. |

| | - Akutní stavy ve vnitřním lékařství. |

+----------------------+---------------------------------------------------------------------+

| Praktické dovednosti | - Provedení komplexního interního vyšetření. |

| | - Zajištění periferního žilního katetru, péče o centrální žilní |

| | katetr, včetně podávání infuzních roztoků. |

| | - Injekční techniky - subkutánní, intramuskulární, intravenózní, |

| | intradermální. |

| | - Zavedení nasogastrické sondy, močového katetru, odběr |

| | biologického materiálu, odsávání sekretu z dýchacích cest. |

+----------------------+---------------------------------------------------------------------+

Teoretické znalosti a praktické dovednosti - 24 měsíců vzdělávání v rámci základního hygienicko-epidemiologického kmene (část I. a) 4. - 5.)

+-----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Hygiena a epidemiologie - min. 24 měsíců praxe v akreditovaném zařízení pod odborným dozorem |

+---------------------+-------------------------------------------------------------------------+

| Teoretické znalosti | OBECNÉ ZNALOSTI |

| | - Metody hodnocení zdravotních rizik (schéma postupu hodnocení |

| | zdravotních rizik). |

| | - Techniky a způsob odběru vzorků v rámci epidemiologie |

| | a hygienických oborů (např. odběry biologického materiálu, |

| | vzorků potravin a pokrmů, vody, ovzduší, písku, vzorků v rámci |

| | šetření nemoci z povolání apod.). |

| | - Principy státního zdravotního dozoru. |

| | - Informační systémy v epidemiologii a hygienických oborech. |

| | - Systémy rychlého varování v hygienických oborech (RASFF, RAPEX). |

| | - Hodnocení a posuzování základních požadavků na provoz a vybavení |

| | dozorovaných zařízení a provozoven. Hygienické požadavky |

| | na stavby, principy preventivního hygienického dozoru. |

| | - Základy procesu IPPC a EIA. |

| | - Základní principy řešení mimořádných situací v jednotlivých |

| | oblastech hygieny a epidemiologie. |

| | - Zdraví a jeho determinanty. Hodnocení zdravotního stavu |

| | populace. Základní principy podpory zdraví, intervenční |

| | strategie. Výchova ke zdraví, komunikace v podpoře zdraví. |

| | Ekonomický efekt podpory zdraví a prevence nemocí. |

| | |

| | EPIDEMIOLOGIE |

| | - Epidemiologické termíny, ukazatele. Epidemiologické studie |

| | a hodnocení jejich výsledků. Typy studií, výhody a limitace. |

| | - Proces šíření nákazy. Principy preventivních a represivních |

| | protiepidemických opatření. Informační systémy v epidemiologii, |

| | hlášení infekčních onemocnění. Surveillance. Šetření v ohnisku |

| | nákazy. |

| | - Epidemiologická charakteristika, biologické vlastnosti původců |

| | infekcí, metody laboratorní diagnostiky, protiepidemická |

| | opatření u jednotlivých infekcí. |

| | - Problematika aktivní a pasivní imunizace. Vakcinační programy. |

| | - Problematika dezinfekce, dezinsekce a deratizace. |

| | - Hygienická problematika výstavby, zřizování a provozu |

| | zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb. |

| | - Orientace v aktuální epidemiologické situaci v ČR a ve světě. |

| | |

| | HYGIENA KOMUNÁLNÍ, VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ZDRAVÍ |

| | - Hygienická problematika ovzduší. Biologické a chemické faktory. |

| | - Hygienická problematika vody. Biologické, fyzikální a chemické |

| | faktory. Pitná voda, vody ke koupání, bazény. |

| | - Hygienická problematika odpadů a nakládání s odpady |

| | (včetně odpadů ve zdravotnickém zařízení). |

| | - Vliv biologických, chemických a fyzikálních faktorů vnitřního |

| | prostředí budov na zdraví. |

| | - Hygienická problematika hluku a vibrací (charakteristika, účinky |

| | na zdraví, způsoby měření a hodnocení výsledků). |

| | - Hygienická problematika osvětlení. |

| | - Hygienická problematika ionizujícího záření. |

| | - Hygienická problematika neionizujícího záření a laserů. |

| | |

| | HYGIENA PRÁCE, OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI |

| | - Hygienické požadavky na pracovní prostředí. Kategorizace prací. |

| | Nemoci z povolání. |

| | - Biologické faktory v pracovním prostředí a jejich monitorování. |

| | - Fyzikální faktory v pracovním prostředí a jejich monitorování. |

| | - Chemické faktory v pracovním prostředí. Biologické monitorování |

| | a monitorování prostředí. |

| | - Fyziologie práce, zátěž organismu v pracovním procesu, její |

| | posuzování, měření a hodnocení. |

| | - Pracovní stres, zdroje nadměrné psychické zátěže na pracovišti |

| | a možnosti jejich snížení, resp. eliminace. |

| | |

| | HYGIENA VÝŽIVY A PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ, |

| | PROBLEMATIKA ŽIVOTNÍHO STYLU A PODPORY ZDRAVÍ |

| | - Principy správné výživy. Požadavky na výživu specifických |

| | skupin populace (kojenci, děti, těhotné a kojící ženy, senioři). |

| | Metody hodnocení nutričního stavu. |

| | - Význam jednotlivých živin ve výživě, rizika z nadbytku |

| | a nedostatku. Nutriční a hygienický význam potravin rostlinného |

| | a živočišného původu, členění ze zbožíznaleckého hlediska. |

| | - Potravinové alergie a intolerance. |

| | - Toxické látky v potravinách a jejich zdravotní rizika. Akutní |

| | otravy z potravin. |

| | - Prevence alimentárních nákaz a intoxikací mikrobiálního původu. |

| | - Nutriční faktory v patogenezi a prevenci chronických |

| | neinfekčních onemocnění. |

| | - Pohybové aktivity v primární prevenci neinfekčních onemocnění |

| | hromadného výskytu (druh, objem, intenzita a frekvence aktivit). |

| | - Primární a včasná sekundární prevence neinfekčních onemocnění |

| | hromadného výskytu - prevence kardiovaskulárních onemocnění. |

| | - Primární a včasná sekundární prevence neinfekčních onemocnění |

| | hromadného výskytu - prevence obezity a diabetů. |

| | - Primární a včasná sekundární prevence vybraných nádorových |

| | onemocnění. |

| | - Prevence osteoporózy. |

| | - Problematika závislostí (tabakismus, alkoholismus, drogy). |

| | - Hygienické požadavky na výkon činností epidemiologicky závažných |

| | v rámci provozování stravovacích služeb. |

| | - Hygienická problematika předmětů běžného užívání. |

| | |

| | HYGIENA DĚTÍ A MLÁDEŽE |

| | - Determinanty a hodnocení růstu a vývoje dětí a mládeže. |

| | - Prevence násilí u dětí a mládeže. Syndrom rizikového chování |

| | mladistvých. |

| | - Hygienické požadavky na zařízení pro výchovu a vzdělávání |

| | a na zotavovací akce pro děti a mladistvé. |

| | - Hygienické podmínky provozování živností pro děti, dětských |

| | skupin a zařízení sociálně-právní ochrany dětí. |

| | - Hygienické požadavky při stravování dětí a mladistvých. |

| | - Posuzování podmínek venkovních hracích ploch, hodnocení |

| | režimových opatření v zařízeních pro děti a mladistvé. |

| | |

| | LEGISLATIVA |

| | - Zákon o ochraně veřejného zdraví (ochrana a podpora zdraví; |

| | struktura a funkce orgánů ochrany veřejného zdraví). |

| | - Další předpisy v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví. |

| | - Mezinárodní zdravotní předpisy. |

| | - Potravinové právo EU. Národní předpisy v oblasti bezpečnosti |

| | potravin. |

| | - Správní právo. |

+---------------------+-------------------------------------------------------------------------+

| Praktické | - Šetření v ohnisku nákazy a stanovení nezbytných |

| dovednosti | protiepidemických opatření. |

| | - Kontrola zdravotnického pracoviště podle zásad státního dozoru. |

| | - Kontrola a hodnocení podle zásad státního dozoru v |

| | potravinářském, stravovacím zařízení. |

| | - Zhodnocení a provedení opatření v problematice pitné, užitkové |

| | vody a vody ke koupání. |

| | - Vyhodnocení měření ovzduší, hluku a odpadů. |

+---------------------+-------------------------------------------------------------------------+