ČÁST A
Mléko a mléčné výrobky pro lidskou spotřebu
Tato ošetření jsou uznána za postupy, které poskytují dostatečné záruky pro účinné zničení viru slintavky a kulhavky v mléce a mléčných výrobcích pro lidskou spotřebu. Je třeba přijmout všechna potřebná opatření, která zabraňují tomu, aby mléko nebo mléčné výrobky přišly po zpracování do styku s jakýmkoli potenciálním zdrojem viru slintavky a kulhavky.
1. Mléko pro lidskou spotřebu musí být ošetřeno nejméně jedním z těchto způsobů:
1. 1. sterilizace minimálně na hodnotu
F 3;
o
1.2. ošetření UHT (a);
1.3. ošetření HTST (b), provedené dvakrát u mléka s hodnotou pH 7,0 nebo vyšší;
1.4. ošetření HTST u mléka s hodnotou pH nižší než 7,0;
1.5. HTST ve spojení s jiným fyzikálním ošetřením:
1.5.1. buď snížením hodnoty pH pod 6 nejméně na jednu hodinu, nebo
1.5.2. doplňkovým zahříváním minimálně na teplotu 72 °C nebo vyšší, spojeným s vysušením.
2. Mléčné výrobky musí být bud ošetřeny jedním z výše uvedených způsobů, nebo být vyrobeny z mléka ošetřeného v souladu s odstavcem 1.
3. O každém dalším ošetření rozhodují orgány Evropské unie, zejména u syrových mléčných výrobků s prodlouženou dobou zrání, včetně snížení hodnoty pH pod 6.