§ 10
(1) Každá zásilka čerstvého masa podléhá před uvolněním ke spotřebě na území Společenství veterinární kontrole, prováděné úředním veterinárním lékařem pohraniční veterinární stanice formou veterinární hygienické prohlídky.
(2) Dovozce nebo jím určený zástupce (dále jen "dovozce") musí oznámit dovoz čerstvého masa nejméně 2 pracovní dny předem pohraniční veterinární stanici, jíž přísluší provést prohlídku dováženého masa, uvedenou v odstavci 1, a upřesnit jeho množství, druh i dobu, kdy je možno prohlídku provést.
(3) Prohlídka uvedená v odstavci 1 se provádí namátkovým odběrem vzorků. Jejím účelem je prověřit
a) osvědčení zdravotní nezávadnosti, shodu čerstvého masa s tímto osvědčením a označení zdravotní nezávadnosti,
b) způsob konzervace masa, přítomnost nečistot a patogenních mikroorganizmů,
c) přítomnost reziduí látek uvedených v § 8 odst. 1 písm. a),
d) zda porážka a bourání byly provedeny ve schváleném podniku,
e) podmínky přepravy.