§ 2.
Jako potravinové náhražky pokládají se zejména:
1. náhražky masných konserv;
2. náhražky masných výtažků, pokud slouží k jich přípravě též nebo výhradně i jiné dusíkaté suroviny než maso a kosti;
3. náhražky přirozených tuků, pokud nespadají pod zákon ze dne 25. října 1901, č. 26 ř. z. z r. 1902 (zákon o margarinu), stužené oleje a všechny tak upravené oleje, že se jejich původní charakter mění;
4- Přípravky obsahující umělá sladidla, pokud jest používání těchto sladidel dovoleno;
3. náhražky medu a ovocných rosolů, neb pod. přípravků, umělý med, umělé ovocné krémy atd.;
6. náhražky mouky obilní a podrobně nedeklamované směsi;
7. těstoviny z jiných surovin; než z mlýnských výrobků, lepku pšeničného, vajec a vody;
8. prášky a pod. k barvení těsta sloužící a jiné přípravky vlastnosti vaječného bílku a žloutku napodobující;
9. mléčné náhražky;
10. náhražkové sýry, mající část tuků neb dusíkatých látek jiného původu než z mléka (krom sýrů margarinových - viz zákon o margarinu);
11. náhražky marmelád, připravené z jiných surovin než z ovoce a cukru;
12. náhražky šťav ovocných, náhražky syrobů ovocných;
13. náhražky koření;
14. náhražky čaje a maté, které nejsou z rodu Thea neb z Ilex Paraguayensis, jakož i kostky a extrakty a p. z nich;
15. náhražky extraktů a konserv kávových, které jsou jiného původu než z rodu Coffea;
16. kávové náhražky kromě oněch vyrobených z obilí nemletého a nesmíšeného, sladovaného a nesladovaného;
17. náhražky kakaa;
18. náhražkové nápoje vzhledu a příchuti piva, k jich výrobě sloužící prášky, kostky a pod.;
19. náhražky medoviny;
20. náhražky kořalek, rumu, koňaku, araku a j. lihovin a trestě k jejich výrobě potřebné;
21. kapaliny s jinou kyselinou než s octovou, tekutiny s kyselinou octovou, pokud nejsou kysáním octovým připraveny;
22. prášky a pod. přípravky do pečiva ke kynutí, kořenění neb navonění.