CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 377/1920 Sb. Nařízení vlády republiky Československé o výrobě a obchodu potravinovými náhražkami. § 2.

§ 2.

377/1920 Sb. Nařízení vlády republiky Československé o výrobě a obchodu potravinovými náhražkami.

§ 2.

Jako potravinové náhražky pokládají se zejména:

1. náhražky masných konserv;

2. náhražky masných výtažků, pokud slouží k jich přípravě též nebo výhradně i jiné dusíkaté suroviny než maso a kosti;

3. náhražky přirozených tuků, pokud nespadají pod zákon ze dne 25. října 1901, č. 26 ř. z. z r. 1902 (zákon o margarinu), stužené oleje a všechny tak upravené oleje, že se jejich původní charakter mění;

4- Přípravky obsahující umělá sladidla, pokud jest používání těchto sladidel dovoleno;

3. náhražky medu a ovocných rosolů, neb pod. přípravků, umělý med, umělé ovocné krémy atd.;

6. náhražky mouky obilní a podrobně nedeklamované směsi;

7. těstoviny z jiných surovin; než z mlýnských výrobků, lepku pšeničného, vajec a vody;

8. prášky a pod. k barvení těsta sloužící a jiné přípravky vlastnosti vaječného bílku a žloutku napodobující;

9. mléčné náhražky;

10. náhražkové sýry, mající část tuků neb dusíkatých látek jiného původu než z mléka (krom sýrů margarinových - viz zákon o margarinu);

11. náhražky marmelád, připravené z jiných surovin než z ovoce a cukru;

12. náhražky šťav ovocných, náhražky syrobů ovocných;

13. náhražky koření;

14. náhražky čaje a maté, které nejsou z rodu Thea neb z Ilex Paraguayensis, jakož i kostky a extrakty a p. z nich;

15. náhražky extraktů a konserv kávových, které jsou jiného původu než z rodu Coffea;

16. kávové náhražky kromě oněch vyrobených z obilí nemletého a nesmíšeného, sladovaného a nesladovaného;

17. náhražky kakaa;

18. náhražkové nápoje vzhledu a příchuti piva, k jich výrobě sloužící prášky, kostky a pod.;

19. náhražky medoviny;

20. náhražky kořalek, rumu, koňaku, araku a j. lihovin a trestě k jejich výrobě potřebné;

21. kapaliny s jinou kyselinou než s octovou, tekutiny s kyselinou octovou, pokud nejsou kysáním octovým připraveny;

22. prášky a pod. přípravky do pečiva ke kynutí, kořenění neb navonění.