Příloha č. 4
Metody kontroly hodnot vybraných ukazatelů a parametry metod stanovených ukazatelů
1. Metody kontroly hodnot vybraných ukazatelů
1.1 Koliformní bakterie a Escherichia coli (E. coli) (ISO 9308-1, TNV 75 7835)
1.2 Enterokoky (ČSN ISO 7899-1-2)
1.3 Pseudomonas aeruginosa (prEN ISO 12780)
1.4 Vyčíslení kultivovatelných mikroorganismů - počet kolonií při 22 °C (ČSN 75 7842, prEN ISO 6222)
1.5 Vyčíslení kultivovatelných mikroorganismů - počet kolonií při 37 °C (ČSN 75 7841, prEN ISO 6222)
1.6 Clostridium perfringens (včetně spór) (ČSN EN 26461-1, ČSN EN 26461-2) (ČSN 75 7861) nebo metoda podle bodu 1.6.1
1.6.1 Membránová filtrace, po které následuje anaerobní kultivace membrány na m-CP agaru, při 44 ± 1 °C po dobu 21 ±- 3 hodin. Počítá se četnost neprůsvitných žlutých kolonií, jejichž zbarvení přejde do růžova nebo červena po vystavení parám amoniaku po dobu 20 až 30 sekund.
Agar m-CP má toto složení:
Bazální médium
tryptóza 30 g
kvasnicový extrakt 20 g
sacharoza 5 g
hydrochlorid L-cysteinu 1 g
MgSO4. 7H2O 0,1 g
bromokrezolová purpurová červeň 40 g
agar 15 g
voda 1 000 g
Tyto součástí bazálního média se rozpustí, pH se upraví na 7,6 a médium se na dobu 15 minut umístí v autoklávu při 121 °C. Poté se médium nechá zchladnout a přidají se následující přísady:
D-cykloserin 400 mg
polymyxin B ve formě síranu 25 mg
indoxyl-b-D-glukosid (předem
rozpuštěný v 8 ml sterilní vody) 60 mg
sterilně zfiltrovaný 0,5 % fenolftalein
difosforečnanový roztok 20 mg
sterilně zfiltrovaný 4,5 % FECl3.6H2O 2 mg
2. Ukazatelé jakosti, pro které jsou stanoveny parametry metod
Použité analytické metody pro stanovení chemických a fyzikálních ukazatelů jakosti, u kterých jsou stanoveny příslušné parametry metod (viz příloha č. 1), část Ostatní podmínky), musí splňovat požadavek, aby byly schopny měřit koncentrace sledovaného ukazatele dané příslušným % limitu hodnoty (10, 25 %) a to se shodným minimálním procentem požadované přesnosti a správností. Výsledek se vyjadřuje za použití stejných jednotek a nejméně stejného počtu platných číslic, jako je uvedeno u hodnoty daného ukazatele v příloze č.1.
******************************************************************