Čl. I
Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, se mění takto:
1. V poznámce pod čarou č. 2 se na konci textu doplňuje věta "Směrnice Komise 2005/26/ES ze dne 21. března 2005, kterou se stanoví seznam složek potravin nebo látek prozatímně vyřazených z přílohy IIIa směrnice 2000/13/ES.".
2. V § 11 odst. 3 se slova "nebo lékořici lysou (Glycyrrhiza glabra)" zrušují a za slova "10 mg/l nebo vyšší," se vkládají slova "v důsledku přidání této látky nebo lékořice lysé (Glycyrrhiza glabra)".
3. V § 11 odst. 4 se slova "nebo lékořici lysou (Glycyrrhiza glabra)" zrušují a za slova "4 g/kg nebo vyšší," se vkládají slova "v důsledku přidání této látky nebo lékořice lysé (Glycyrrhiza glabra)".
4. V § 11 odst. 5 se slova "nebo lékořici lysou (Glycyrrhiza glabra)" zrušují a za slova "1,2 % objemových alkoholu," se vkládají slova "v důsledku přidání této látky nebo lékořice lysé (Glycyrrhiza glabra)".
5. Příloha č. 1 zní:
"Příloha č. 1 k vyhlášce č. 113/2005 Sb.
Seznam alergenních složek
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, pšenice špalda, kamut nebo jejich |
| hybridní odrůdy) a výrobky z nich s výjimkou glukozového sirupu a dextrosy z pšenice (*), |
| maltodextrinů na bázi pšenice (*), glukozového sirupu vyrobeného z ječného škrobu a destilátů |
| vyrobených z obilovin |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| korýši a výrobky z nich |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| vejce a výrobky z nich s výjimkou lysozymu (získaného z vajec) používaného při výrobě vína a |
| albuminu (získaného z vajec) používaného jako čeřidlo při výrobě vína a cidru |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| ryby a výrobky z nich s výjimkou rybí želatiny používané jako nosič u přípravků vitamínů a |
| aromatických látek a rybí želatiny nebo viziny používané jako čeřidlo při výrobě piva, cidru a |
| vína |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| sójové boby (sója) a výrobky z nich s výjimkou zcela rafinovaného sojového oleje a tuku (*), |
| přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního D-alfatokoferolu, přírodního D-alfa |
| tokoferolacetátu, |
| přírodního D-alfatokoferolu sukcinátu získaného ze sojových bobů, rostlinného oleje získaného z|
| fytosterolů a esterů fytosterolů ze sojových bobů, rostlinný sterol stanol ester vyrobený ze |
| sterolů z rostlinného oleje ze sojových bobů |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| mléko a výrobky z něj (včetně laktosy) s výjimkou destilátu vyrobeného ze syrovátky, lacticolu |
| a mléčného produktu (kaseinu) používaného jako čiřidlo při výrobě cidru a vína |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| suché skořápkové plody, tj. mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylusavellana), |
| vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya |
| illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), |
| ořechy makadamie a queensland (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich s výjimkou destilátů |
| vyrobených ze suchých skořápkových plodů a suchých skořápkových plodů (mandlí, vlašských |
| ořechů) používaných jako aromatické látky v destilátech |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| celer a výrobky z něj s výjimkou silice z listů celeru a semen celeru a celerového oleoresinu |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| hořčice a výrobky z ní s výjimkou hořčičného oleje a silice a oleoresinu z hořčičného semene |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| sezamová semena (sezam) a výrobky z nich |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako |
| SO2 |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+
| (*) včetně výrobků obsahujících tyto složky, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň |
| alergie, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil pro příslušný základní |
| produkt". |
+------------------------------------------------------------------------------------------------+