CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 368/2005 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků Čl. I

Čl. I

368/2005 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Čl. I

Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, se mění takto:

1. V poznámce pod čarou č. 2 se na konci textu doplňuje věta "Směrnice Komise 2005/26/ES ze dne 21. března 2005, kterou se stanoví seznam složek potravin nebo látek prozatímně vyřazených z přílohy IIIa směrnice 2000/13/ES.".

2. V § 11 odst. 3 se slova "nebo lékořici lysou (Glycyrrhiza glabra)" zrušují a za slova "10 mg/l nebo vyšší," se vkládají slova "v důsledku přidání této látky nebo lékořice lysé (Glycyrrhiza glabra)".

3. V § 11 odst. 4 se slova "nebo lékořici lysou (Glycyrrhiza glabra)" zrušují a za slova "4 g/kg nebo vyšší," se vkládají slova "v důsledku přidání této látky nebo lékořice lysé (Glycyrrhiza glabra)".

4. V § 11 odst. 5 se slova "nebo lékořici lysou (Glycyrrhiza glabra)" zrušují a za slova "1,2 % objemových alkoholu," se vkládají slova "v důsledku přidání této látky nebo lékořice lysé (Glycyrrhiza glabra)".

5. Příloha č. 1 zní:

"Příloha č. 1 k vyhlášce č. 113/2005 Sb.

Seznam alergenních složek

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, pšenice špalda, kamut nebo jejich |

| hybridní odrůdy) a výrobky z nich s výjimkou glukozového sirupu a dextrosy z pšenice (*), |

| maltodextrinů na bázi pšenice (*), glukozového sirupu vyrobeného z ječného škrobu a destilátů |

| vyrobených z obilovin |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| korýši a výrobky z nich |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| vejce a výrobky z nich s výjimkou lysozymu (získaného z vajec) používaného při výrobě vína a |

| albuminu (získaného z vajec) používaného jako čeřidlo při výrobě vína a cidru |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| ryby a výrobky z nich s výjimkou rybí želatiny používané jako nosič u přípravků vitamínů a |

| aromatických látek a rybí želatiny nebo viziny používané jako čeřidlo při výrobě piva, cidru a |

| vína |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| sójové boby (sója) a výrobky z nich s výjimkou zcela rafinovaného sojového oleje a tuku (*), |

| přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního D-alfatokoferolu, přírodního D-alfa |

| tokoferolacetátu, |

| přírodního D-alfatokoferolu sukcinátu získaného ze sojových bobů, rostlinného oleje získaného z|

| fytosterolů a esterů fytosterolů ze sojových bobů, rostlinný sterol stanol ester vyrobený ze |

| sterolů z rostlinného oleje ze sojových bobů |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| mléko a výrobky z něj (včetně laktosy) s výjimkou destilátu vyrobeného ze syrovátky, lacticolu |

| a mléčného produktu (kaseinu) používaného jako čiřidlo při výrobě cidru a vína |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| suché skořápkové plody, tj. mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylusavellana), |

| vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya |

| illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), |

| ořechy makadamie a queensland (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich s výjimkou destilátů |

| vyrobených ze suchých skořápkových plodů a suchých skořápkových plodů (mandlí, vlašských |

| ořechů) používaných jako aromatické látky v destilátech |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| celer a výrobky z něj s výjimkou silice z listů celeru a semen celeru a celerového oleoresinu |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| hořčice a výrobky z ní s výjimkou hořčičného oleje a silice a oleoresinu z hořčičného semene |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| sezamová semena (sezam) a výrobky z nich |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako |

| SO2 |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+

| (*) včetně výrobků obsahujících tyto složky, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň |

| alergie, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil pro příslušný základní |

| produkt". |

+------------------------------------------------------------------------------------------------+