CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 34/2013 Sb. Vyhláška o veterinárních požadavcích na porážení krokodýlů a další zpracování masa a živočišných produktů pocházejících z krokodýlů § 9

§ 9

34/2013 Sb. Vyhláška o veterinárních požadavcích na porážení krokodýlů a další zpracování masa a živočišných produktů pocházejících z krokodýlů

§ 9

(1) Výkon státního veterinárního dozoru a provádění prohlídek zahrnuje

a) audity správné hygienické praxe, které se zejména zaměřují na

1. kontrolu informací o potravinovém řetězci,

2. uspořádání a údržbu prostor a vybavení,

3. hygienu před zahájením činnosti, při činnosti a po ní,

4. osobní hygienu,

5. školení o hygieně a pracovních postupech,

6. hubení škůdců,

7. jakost vody,

8. kontrolu teploty,

9. kontrolu potravin vstupujících do zařízení a opouštějících zařízení a kontrolu přiložených dokladů,

b) audity postupů založené na analýze rizika a na analýze kritických kontrolních bodů (HACCP), které zejména ověřují, zda produkty živočišného původu z krokodýlů

1. splňují mikrobiologická kritéria stanovená v příloze k této vyhlášce,

2. vyhovují požadavkům o reziduích, kontaminujících látkách a zakázaných látkách,

3. neobsahují fyzikální zdroje rizika, například cizorodá tělesa,

c) úřední kontroly krokodýlího masa na jatkách a v bourárnách uvádějících toto krokodýlí maso na trh, které se zejména zaměřují na

1. informace o potravinovém řetězci,

2. prohlídky před porážkou,

3. dobré životní podmínky zvířat,

4. prohlídky po porážce,

5. vedlejší produkty živočišného původu,

6. laboratorní testy,

d) zvláštní úkoly pro audity vymezené v přílohách nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004.

(2) Úřední veterinární lékař při výkonu státního dozoru a při provádění prohlídek postupuje podle přílohy I oddílu I nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004, přičemž zejména

a) ověřuje, zda provozovatel podniku, závodu nebo jiného zařízení, v němž se porážejí krokodýli a získávají, vyrábějí, zpracovávají, ošetřují, balí, skladují, přepravují a uvádějí do oběhu živočišné produkty pocházející z krokodýlů u vedlejších produktů živočišného původu soustavně dodržuje vlastní postupy týkající se sběru, přepravy, skladování, manipulace, zpracování a jejich používání nebo likvidace, včetně specifikovaného rizikového materiálu, za něž je provozovatel odpovědný,

b) kontroluje, zda postupy provozovatele v maximální míře zaručují, že krokodýlí maso

1. nevykazuje patologické odchylky a změny, nebo

2. není znečištěno fekáliemi nebo jinými nečistotami,

c) před porážkou a po porážce kontroluje a analyzuje příslušné informace ze záznamů hospodářství, ze kterého zvířata určená k porážce pocházejí.