§ 5
(1) Odběr dílčího vzorku se provede
a) náhodným odběrem, při kterém všechny jednotky šarže mají stejnou pravděpodobnost odebrání; lze-li samostatné jednotky šarže očíslovat nebo jim jinak přiřadit pořadová čísla, odeberou se z nich vzorky podle rovnoměrně rozdělených náhodných čísel uvedených v příloze č. 1,
b) systematickým odběrem, při kterém se jednotlivé jednotky šarže odeberou v předem stanovených vzdálenostech nebo časových intervalech od náhodně zvoleného začátku,
c) způsobem, při kterém se jednotlivé jednotky šarže odebírají z různých jejích míst.
(2) Z balených potravin se odebere potřebný počet dílčích vzorků k provedení analýz bez porušení obalu. Z velkých balení se odebere dílčí vzorek s porušením obalu.
(3) Z tekuté nebo polotekuté potraviny nebo suroviny ve skladovacích nádobách, zejména v sudech nebo nádržích, se odebere dílčí vzorek po promísení obsahu. Nelze-li obsah promísit, odebere se dílčí vzorek z jednotlivých vrstev stratifikovaným (vrstveným) odběrem. Obdobně se postupuje u sypké potraviny nebo suroviny uložené volně v pytlích nebo v jiných obalech, kde se dílčí vzorek odebere z různých vrstev nebo z různých míst vhodným vzorkovačem.
(4) Dále lze dílčí vzorek odebrat
a) z nebalené potraviny nebo suroviny ve velkém kuse vzorkovačem nebo odkrojením,
b) z nebalené potraviny nebo suroviny složené z tuhých a tekutých látek samostatně z tuhé a z tekuté složky,
c) z čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny, konzumních brambor a čerstvých hub.
(5) Způsob odběru vzorků podle § 3 a 4 platí i pro provedení laboratorních zkoušek a pro hodnocení vzorku na místě.