2) Hořlavost
hořlavost je vlastnost odpadů látek/přípravků, které jsou kapalinami s bodem vzplanutí, ve stanoveném uzavřeném kelímku, vyšším nebo rovným 21 °C a nižším nebo rovným 55 °C nebo kapalinami s bodem vzplanutí vyšším nebo rovným 55 °C, pokud jsou zahřáty na/nad teplotu jejich bodu vzplanutí.
vysoká hořlavost je vlastnost odpadů látek/přípravků, které jsou:
- kapalinami s bodem vzplanutí, ve stanoveném uzavřeném kelímku, nižším než 21 °C, jejichž směs par se vzduchem za teploty a barometrického tlaku okolí může být nebezpečná vzplanutím/výbuchem,
- plynného skupenství a za teploty a barometrického tlaku okolí mohou se vzduchem tvořit výbušnou směs s měřitelnou dolní a horní mezí výbušností,
- ve formě zkapalněného plynu/ů a za teploty a barometrického tlaku okolí mohou se vzduchem tvořit výbušnou směs s měřitelnou dolní a horní mezí výbušnosti,
- tuhého skupenství (práškovité, zrnité nebo pastovité) a lze je snadno zapálit krátkodobým stykem s definovaným vnějším zdrojem zapálení a/nebo u kterých se plamen po zapálení šíří za podmínek zkoušky rychlosti větší než 0,45 mm/s a/nebo u kterých se po zapálení plamen/reakční zóna rozšíří za podmínek zkoušky po celém zkoušeném vzorku do deseti minut (kovový prach),
- tuhého nebo kapalného skupenství schopné při styku s vodou nebo vzdušnou vlhkostí uvolňovat za podmínek zkoušky hořlavé plyny rychlostí nejméně jednoho litru plynu z jednoho kilogramu látky/přípravku za jednu hodinu nebo které se v průběhu zkoušky samovznítí,
- organickými peroxidy (určité druhy), které v souladu s výsledky zkoušek jsou vysoce hořlavé dokonce i když nejsou v kontaktu s jinou hořlavou látkou.