CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 336/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a jejich způsob použití Příloha č. 7

Příloha č. 7

336/1997 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a jejich způsob použití

Příloha č. 7

Požadavky na složení a jakost potravin pro zvláštní výživu podle druhů s výjimkou druhů pro kojeneckou a dětskou výživu

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Druh potraviny | Složení - jakost |

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Nutričně kompletní, | Sacharidy: celkový obsah pokrývá 48 - 55 % energetické hodnoty potraviny, obsah laktózy |

| jako jediný zdroj výživy | nejvýše 1g/100g potraviny |

| | Tuky: celkový obsah pokrývá 30 - 35 % energetické hodnoty potraviny, mastné kyseliny |

| | zastoupeny nasycenými i nenasycenými; obsah esenciálních mastných kyselin |

| | pokrývá 5 - 10 % energie |

| | Bílkoviny: celkový obsah pokrývá 12 - 20 % energetické hodnoty potraviny |

| | jakost proteinů: minimální denní dávka dosažitelných aminokyselin musí odpovídat |

| | referenčnímu proteinu |

| | |

| | Vláknina: pokud je přidávána, nesmí vést k vedlejším účinkům a interferovat s příjmem |

| | vitaminů a minerálů |

| | |

| | Vitaminy a minerální látky: potravina musí obsahovat všechny esenciální vitaminy |

| | a minerální látky dle obecně doporučovaných dávek živin |

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Nutričně kompletní, jako | Sacharidy: celkový obsah pokrývá 30 - 80 % energetické hodnoty potraviny, obsah |

| jediný zdroj výživy pro | laktózy nejvýše 1 g/100 g potraviny |

| specifické účely | |

| | Tuky: celkový obsah pokrývá 8 - 50 % energetické hodnoty potraviny, obsah esenciálních |

| | mastných kyselin pokrývá 5 - 10 % energie |

| | |

| | Bílkoviny: celkový obsah pokrývá 5 - 30 % energetické hodnoty potraviny |

| | jakost proteinů: minimální dávka dosažitelných aminokyselin musí odpovídat |

| | referenčnímu proteinu |

| | |

| | Vitaminy a minerální látky: potravina musí obsahovat všechny esenciální vitaminy |

| | a minerální látky dle obecně doporučovaných dávek živin |

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Doplněk výživy | Složení musí odpovídat specifickým požadavkům pro použití ve zvláštních dietách |

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Nutričně nekompletní | Musí poskytovat některou ze základních živin, nebo kombinaci dvou základních živin, |

| (modulární) potraviny | upravujících celkovou energetickou hodnotu diety, nebo potraviny určené pro osoby se |

| | zvýšeným fyzickým výkonem |

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Potraviny pro redukční | |

| diety, dodávající | |

| 3350 - 5020 kJ denně | Denní obsah energetické hodnoty: 3350 - 5020 kJ (800 - 1200 kcal) |

| | Obsah energetické hodnoty v jednom jídle: 875 - 1670 kJ (200 - 400 kcal) |

| | |

| | Bílkoviny: celkový obsah pokrývá 20 - 50 % energetické hodnoty potravin, nejvýše však |

| | 100 g denně pro výrobky, které mají nahradit všechnu stravu; musí obsahovat |

| | esenciální aminokyseliny |

| | |

| | Tuky: celkový obsah pokrývá nejvýše však 30 % celkové energetické hodnoty. Ve výrobku |

| | musí být obsaženy mono i poly-nenasycené mastné kyseliny |

| | |

| | Esenciální mastné kyseliny: ve výrobku musí být obsaženo nejméně 5 % mastných kyselin |

| | n-3 a n-6 |

| | |

| | Sacharidy: nejméně 100 g v celkové denní dávce potravin |

| | |

| | Vláknina: 10 30 g v celkové denní dávce potravin. Vláknina může být do výrobku přidána, |

| | nesmí však ovlivnit absorpci minerálních látek a vitaminů. |

| | |

| | Pokud je takováto potravina určena výrobci k náhradě veškeré stravy, musí obsah vitaminů |

| | a minerálních látek odpovídat průměrným dávkám (spotřebám) pro dospělého člověka |

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Potraviny pro redukční | Denní obsah energetické hodnoty: 1880 - 3350 kJ (450 - 800 kcal) |

| diety, dodávající | |

| 1880 - 3350 kJ denně | Bílkoviny: denní příjem z potravin nejméně 50 g |

| | |

| | Esenciální mastné kyseliny: ve výrobku musí být obsaženy n-3 a n-6 mastné kyseliny. Obsah |

| | linoleové kyseliny v denním příjmu potravin je nejméně 3 g |

| | |

| | Sacharidy: denní příjem z potravin nejméně 50 g |

| | |

| | Pokud je takováto potravina určena výrobci k náhradě veškeré stravy, musí obsah vitaminů |

| | a minerálních látek odpovídat průměrným dávkám (spotřebám) pro dospělého člověka |

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Potraviny s nízkým obsahem | Bílkoviny: obsah maximálně 2 g proteinu na 103 kJ energetické hodnoty |

| proteinu převážně | Vitaminy: mohou být přidány při výrobě v množství, které respektuje zvláštní požadavky |

| rostlinného původu | na nízkoproteinové diety |

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Bezlepkové potraviny | Obsah lepku: obsah prolaminu v obilovinách, ze kterých byl odstraněn lepek, nepřesahuje |

| | 10 mg gliadinu na 100 g sušiny, nebo nejvýše 0,05 g dusíku pocházejícího z obilovin |

| | |

| | Vitaminy a minerální látky: obsah vitaminů a minerálních látek v bezlepkových potravinách |

| | musí odpovídat jejich množství v potravinách, které nahrazují. |

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Potraviny s nízkým obsahem | |

| laktózy | Obsah laktózy: nejvýše 1 g ve 100 g potraviny |

| - Bezlaktózové potraviny | Obsah laktózy: nejvýše 10 mg na 100 g potraviny, a přítomnost galaktózy musí být vyloučena |

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Potraviny bez fenylalaninu | Obsah fenylalaninu u potravin vyrobených speciální technologií, nejvíce 20 mg/100 g |

| | potraviny |

| | Potraviny vyrobené ze surovin přirozeně neobsahujících fenylalanin se jeho obsah rovná nule |

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

| Potraviny s upraveným | Pokud je potravina vyrobena pro tyto účely, musí být označena úprava obsahu příslušné |

| obsahem specifických | specifické živiny, nutričního faktoru nebo potravního doplňku |

| živin, nebo nutričních | |

| faktorů, popřípadě | Potraviny označené: a) s nízkým obsahem sodíku - neobsahují sodíku více než |

| obohacených potravními | 120 mg/100 g potraviny |

| doplňky | b) s velmi nízkým obsahem sodíku - neobsahují sodíku více než |

| | 40 mg/100 g potraviny |

| | c) bez sodíku - neobsahují sodíku více než 5 mg/100 g potraviny |

+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+

******************************************************************