Příloha č. 7
Požadavky na složení a jakost potravin pro zvláštní výživu podle druhů s výjimkou druhů pro kojeneckou a dětskou výživu
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Druh potraviny | Složení - jakost |
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Nutričně kompletní, | Sacharidy: celkový obsah pokrývá 48 - 55 % energetické hodnoty potraviny, obsah laktózy |
| jako jediný zdroj výživy | nejvýše 1g/100g potraviny |
| | Tuky: celkový obsah pokrývá 30 - 35 % energetické hodnoty potraviny, mastné kyseliny |
| | zastoupeny nasycenými i nenasycenými; obsah esenciálních mastných kyselin |
| | pokrývá 5 - 10 % energie |
| | Bílkoviny: celkový obsah pokrývá 12 - 20 % energetické hodnoty potraviny |
| | jakost proteinů: minimální denní dávka dosažitelných aminokyselin musí odpovídat |
| | referenčnímu proteinu |
| | |
| | Vláknina: pokud je přidávána, nesmí vést k vedlejším účinkům a interferovat s příjmem |
| | vitaminů a minerálů |
| | |
| | Vitaminy a minerální látky: potravina musí obsahovat všechny esenciální vitaminy |
| | a minerální látky dle obecně doporučovaných dávek živin |
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Nutričně kompletní, jako | Sacharidy: celkový obsah pokrývá 30 - 80 % energetické hodnoty potraviny, obsah |
| jediný zdroj výživy pro | laktózy nejvýše 1 g/100 g potraviny |
| specifické účely | |
| | Tuky: celkový obsah pokrývá 8 - 50 % energetické hodnoty potraviny, obsah esenciálních |
| | mastných kyselin pokrývá 5 - 10 % energie |
| | |
| | Bílkoviny: celkový obsah pokrývá 5 - 30 % energetické hodnoty potraviny |
| | jakost proteinů: minimální dávka dosažitelných aminokyselin musí odpovídat |
| | referenčnímu proteinu |
| | |
| | Vitaminy a minerální látky: potravina musí obsahovat všechny esenciální vitaminy |
| | a minerální látky dle obecně doporučovaných dávek živin |
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Doplněk výživy | Složení musí odpovídat specifickým požadavkům pro použití ve zvláštních dietách |
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Nutričně nekompletní | Musí poskytovat některou ze základních živin, nebo kombinaci dvou základních živin, |
| (modulární) potraviny | upravujících celkovou energetickou hodnotu diety, nebo potraviny určené pro osoby se |
| | zvýšeným fyzickým výkonem |
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Potraviny pro redukční | |
| diety, dodávající | |
| 3350 - 5020 kJ denně | Denní obsah energetické hodnoty: 3350 - 5020 kJ (800 - 1200 kcal) |
| | Obsah energetické hodnoty v jednom jídle: 875 - 1670 kJ (200 - 400 kcal) |
| | |
| | Bílkoviny: celkový obsah pokrývá 20 - 50 % energetické hodnoty potravin, nejvýše však |
| | 100 g denně pro výrobky, které mají nahradit všechnu stravu; musí obsahovat |
| | esenciální aminokyseliny |
| | |
| | Tuky: celkový obsah pokrývá nejvýše však 30 % celkové energetické hodnoty. Ve výrobku |
| | musí být obsaženy mono i poly-nenasycené mastné kyseliny |
| | |
| | Esenciální mastné kyseliny: ve výrobku musí být obsaženo nejméně 5 % mastných kyselin |
| | n-3 a n-6 |
| | |
| | Sacharidy: nejméně 100 g v celkové denní dávce potravin |
| | |
| | Vláknina: 10 30 g v celkové denní dávce potravin. Vláknina může být do výrobku přidána, |
| | nesmí však ovlivnit absorpci minerálních látek a vitaminů. |
| | |
| | Pokud je takováto potravina určena výrobci k náhradě veškeré stravy, musí obsah vitaminů |
| | a minerálních látek odpovídat průměrným dávkám (spotřebám) pro dospělého člověka |
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Potraviny pro redukční | Denní obsah energetické hodnoty: 1880 - 3350 kJ (450 - 800 kcal) |
| diety, dodávající | |
| 1880 - 3350 kJ denně | Bílkoviny: denní příjem z potravin nejméně 50 g |
| | |
| | Esenciální mastné kyseliny: ve výrobku musí být obsaženy n-3 a n-6 mastné kyseliny. Obsah |
| | linoleové kyseliny v denním příjmu potravin je nejméně 3 g |
| | |
| | Sacharidy: denní příjem z potravin nejméně 50 g |
| | |
| | Pokud je takováto potravina určena výrobci k náhradě veškeré stravy, musí obsah vitaminů |
| | a minerálních látek odpovídat průměrným dávkám (spotřebám) pro dospělého člověka |
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Potraviny s nízkým obsahem | Bílkoviny: obsah maximálně 2 g proteinu na 103 kJ energetické hodnoty |
| proteinu převážně | Vitaminy: mohou být přidány při výrobě v množství, které respektuje zvláštní požadavky |
| rostlinného původu | na nízkoproteinové diety |
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Bezlepkové potraviny | Obsah lepku: obsah prolaminu v obilovinách, ze kterých byl odstraněn lepek, nepřesahuje |
| | 10 mg gliadinu na 100 g sušiny, nebo nejvýše 0,05 g dusíku pocházejícího z obilovin |
| | |
| | Vitaminy a minerální látky: obsah vitaminů a minerálních látek v bezlepkových potravinách |
| | musí odpovídat jejich množství v potravinách, které nahrazují. |
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Potraviny s nízkým obsahem | |
| laktózy | Obsah laktózy: nejvýše 1 g ve 100 g potraviny |
| - Bezlaktózové potraviny | Obsah laktózy: nejvýše 10 mg na 100 g potraviny, a přítomnost galaktózy musí být vyloučena |
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Potraviny bez fenylalaninu | Obsah fenylalaninu u potravin vyrobených speciální technologií, nejvíce 20 mg/100 g |
| | potraviny |
| | Potraviny vyrobené ze surovin přirozeně neobsahujících fenylalanin se jeho obsah rovná nule |
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
| Potraviny s upraveným | Pokud je potravina vyrobena pro tyto účely, musí být označena úprava obsahu příslušné |
| obsahem specifických | specifické živiny, nutričního faktoru nebo potravního doplňku |
| živin, nebo nutričních | |
| faktorů, popřípadě | Potraviny označené: a) s nízkým obsahem sodíku - neobsahují sodíku více než |
| obohacených potravními | 120 mg/100 g potraviny |
| doplňky | b) s velmi nízkým obsahem sodíku - neobsahují sodíku více než |
| | 40 mg/100 g potraviny |
| | c) bez sodíku - neobsahují sodíku více než 5 mg/100 g potraviny |
+----------------------------+----------------------------------------------------------------------------------------------+
******************************************************************