Příloha č. 6
Smyslové požadavky na jakost piva
+--------------------------------+-------------------------------+
| skupiny a podskupiny piva | vzhled piva |
+--------------------------------+-------------------------------+
| obecně všechny skupiny a | čiré až slabě opalizující, |
| podskupiny, kromě dále | zahřátím odstranitelný |
| specifikovaných | chladový zákal není považován |
| | za závadu |
+--------------------------------+-------------------------------+
| pšeničné pivo | čiré až slabě zakalené |
+--------------------------------+-------------------------------+
| kvasnicové a nefiltrované pivo | slabě zakalené až zakalené |
+--------------------------------+-------------------------------+
| skupiny a podskupiny piva | chuť a vůně piva: |
+--------------------------------+-------------------------------+
| obecně všechny skupiny a | sladová a chmelová, bez |
| podskupiny piv | cizích vůní a příchutí |
| | s jemnou až výraznou hořkostí,|
| | s řízem vyvolaným CO2; |
| | |
| | přípustné jsou velmi slabé |
| | příchutě a vůně: |
| | |
| | esterová (ovocná) |
| | kvasničná |
| | pasterační (oxidační) |
| | |
| | a po přídatných látkách |
+--------------------------------+-------------------------------+
| u dále specifikovaných piv | chuť a vůně: |
| se rovněž připouští: | |
+--------------------------------+-------------------------------+
| polotmavé, řezané a tmavé pivo | mírně nasládlá, karamelová |
+--------------------------------+-------------------------------+
| nealkoholické pivo | mladinová nebo slabě |
| | karamelová |
+--------------------------------+-------------------------------+
| kvasnicové pivo | výrazněji kvasnicová |
+--------------------------------+-------------------------------+
| ochucené pivo | odpovídající druhu a |
| | charakteru použitých složek |
| | to znamená po látkách |
| | aromatických, popřípadě |
| | po potravinách nebo |
| | surovinách s vlastním |
| | aromatem |
+--------------------------------+-------------------------------+
| svrchně kvašené pivo | slabě ovocná až nakyslá |
+--------------------------------+-------------------------------+
------------------------------------------------------------------