Příloha č. 3
Požadavky na jakost ovocných vín, ostatních vín a medoviny
Tabulka 1
Smyslové požadavky
+------------------+-------------+--------------+---------------+
| | vzhled | barva | vůně a chuť |
+------------------+-------------+--------------+---------------+
| ovocná vína | čirý, | odpovídající | harmonická |
| a ostatní ovocná | jiskrný | šťávě | u dezertních |
| vína mimo | | použitého | kořeněných |
| ovocných vín | | druhu | ovlivněná |
| sladových | | ovoce | použitým |
| | | | kořením |
+------------------+-------------+--------------+---------------+
| medovina a | čirý, | zlatohnědá | harmonická |
| sladová vína | jiskrný, | | |
| | přípustná | | |
| | opalescence | | |
+------------------+-------------+--------------+---------------+
Tabulka 2
Chemické požadavky
+-----------------+-------------------+-----------+--------------+
| druh vína | obsah etanolu | obsah | obsah cukru |
| | v % | těkavých | v g/l |
| | objemových | kyselin | |
| | | (x) v g/l | |
| | | nejvýše | |
+-----------------+-------------------+-----------+--------------+
| ovocná vína | | | |
| stolní | nejméně 10 | 1,3 | nejvýše 20 |
+-----------------+-------------------+-----------+--------------+
| ovocná vína | | | více než 20|
| polosladká | nejméně 11 | 1,3 | nejvýše 80 |
+-----------------+-------------------+-----------+--------------+
| ovocná vína | | | |
| dezertní | nejméně 14 | 1,3 | více než 80|
+-----------------+-------------------+-----------+--------------+
| ovocná vína | | | |
| dezertní | | | |
| kořeněná | nejméně 14 | 1,3 | x |
+-----------------+-------------------+-----------+--------------+
| ovocná vína | | | |
| likérová | nejvýše 20 | 1,7 | x |
+-----------------+-------------------+-----------+--------------+
| ovocná vína | | | |
| perlivá | nejvýše 12 | 1,3 | x |
+-----------------+-------------------+-----------+--------------+
| cidry a | nejméně 1,2 | | |
| perry | a nejvýše 8,5 | 1,4 | x |
+-----------------+-------------------+-----------+--------------+
| sladové | nejméně 13,5 | 1,3 | 55, odchylka|
| | | | +/- 5 |
+-----------------+-------------------+-----------+--------------+
| bylinné | nejméně 14 | 1,7 | nejvýše 120 |
+-----------------+-------------------+-----------+--------------+
| medovina | nejméně 10 | 1,6 | nejméně 40 |
+-----------------+-------------------+-----------+--------------+
Tabulka 3
Množství ovocné šťávy v ovocných vínech z jednoho druhu ovoce
+----------------------+--------------+--------------------------+
| ovocné víno | druh ovoce | množství ovocné šťávy |
| | | v litrech na 1000 l |
| | | výrobku nejméně |
+----------------------+--------------+--------------------------+
| rybízové | rybíz | 300 |
| třešňové | třešně | 700 |
| višňové | višně | 550 |
| jablečné | jablka | 600 |
| hruškové | hrušky | 800 |
| šípkové | šípky | 700 |
| borůvkové | borůvky | 500 |
+----------------------+--------------+--------------------------+
------------------------------------------------------------------