CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 335/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí Příloha č. 3 - Požadavky na jakost ovocných vín, ostatních vín a medoviny

Příloha č. 3 - Požadavky na jakost ovocných vín, ostatních vín a medoviny

335/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí

Příloha č. 3

Požadavky na jakost ovocných vín, ostatních vín a medoviny

Tabulka 1

Smyslové požadavky

+------------------+-------------+--------------+---------------+

| | vzhled | barva | vůně a chuť |

+------------------+-------------+--------------+---------------+

| ovocná vína | čirý, | odpovídající | harmonická |

| a ostatní ovocná | jiskrný | šťávě | u dezertních |

| vína mimo | | použitého | kořeněných |

| ovocných vín | | druhu | ovlivněná |

| sladových | | ovoce | použitým |

| | | | kořením |

+------------------+-------------+--------------+---------------+

| medovina a | čirý, | zlatohnědá | harmonická |

| sladová vína | jiskrný, | | |

| | přípustná | | |

| | opalescence | | |

+------------------+-------------+--------------+---------------+

Tabulka 2

Chemické požadavky

+-----------------+-------------------+-----------+--------------+

| druh vína | obsah etanolu | obsah | obsah cukru |

| | v % | těkavých | v g/l |

| | objemových | kyselin | |

| | | (x) v g/l | |

| | | nejvýše | |

+-----------------+-------------------+-----------+--------------+

| ovocná vína | | | |

| stolní | nejméně 10 | 1,3 | nejvýše 20 |

+-----------------+-------------------+-----------+--------------+

| ovocná vína | | | více než 20|

| polosladká | nejméně 11 | 1,3 | nejvýše 80 |

+-----------------+-------------------+-----------+--------------+

| ovocná vína | | | |

| dezertní | nejméně 14 | 1,3 | více než 80|

+-----------------+-------------------+-----------+--------------+

| ovocná vína | | | |

| dezertní | | | |

| kořeněná | nejméně 14 | 1,3 | x |

+-----------------+-------------------+-----------+--------------+

| ovocná vína | | | |

| likérová | nejvýše 20 | 1,7 | x |

+-----------------+-------------------+-----------+--------------+

| ovocná vína | | | |

| perlivá | nejvýše 12 | 1,3 | x |

+-----------------+-------------------+-----------+--------------+

| cidry a | nejméně 1,2 | | |

| perry | a nejvýše 8,5 | 1,4 | x |

+-----------------+-------------------+-----------+--------------+

| sladové | nejméně 13,5 | 1,3 | 55, odchylka|

| | | | +/- 5 |

+-----------------+-------------------+-----------+--------------+

| bylinné | nejméně 14 | 1,7 | nejvýše 120 |

+-----------------+-------------------+-----------+--------------+

| medovina | nejméně 10 | 1,6 | nejméně 40 |

+-----------------+-------------------+-----------+--------------+

Tabulka 3

Množství ovocné šťávy v ovocných vínech z jednoho druhu ovoce

+----------------------+--------------+--------------------------+

| ovocné víno | druh ovoce | množství ovocné šťávy |

| | | v litrech na 1000 l |

| | | výrobku nejméně |

+----------------------+--------------+--------------------------+

| rybízové | rybíz | 300 |

| třešňové | třešně | 700 |

| višňové | višně | 550 |

| jablečné | jablka | 600 |

| hruškové | hrušky | 800 |

| šípkové | šípky | 700 |

| borůvkové | borůvky | 500 |

+----------------------+--------------+--------------------------+

------------------------------------------------------------------