Příloha č. 10
Smyslové a chemické požadavky na jakost
Tabulka 1
Smyslové požadavky
+-------------+----------------+---------------+-----------------+
| ocet | vzhled | barva | vůně a chuť |
+-------------+----------------+---------------+-----------------+
| kvasný | čirá tekutina, | bezbarvá nebo | octová, podle |
| lihový | výskyt jemného | slabě žlutá až| použitých |
| | sedimentu | žlutohnědá | surovin, bez |
| | přípustný | | cizích pachů |
| | | | a příchutí |
+-------------+----------------+---------------+-----------------+
| kvasný vinný| čirá tekutina, | odstín | octová, podle |
| a ovocný | výskyt jemného | odpovídající | použitých |
| | sedimentu | použitým | surovin, bez |
| | přípustný | surovinám | cizích pachů |
| | | | a příchutí |
+-------------+----------------+---------------+-----------------+
| kvasný | čirá až | odstín | octová, podle |
| ochucený | opalizující | odpovídající | použitých |
| | tekutina, | použitým | surovin, bez |
| | výskyt jemného | surovinám | cizích pachů |
| | sedimentu | | a příchutí |
| | je přípustný | | |
+-------------+----------------+---------------+-----------------+
Tabulka 2
Chemické požadavky
+---------------------+---------------------+--------------------+
| ocet | kyselost jako | extrakt |
| | kyselina octová | v % nejméně |
| | v % nejvýše | |
+---------------------+---------------------+--------------------+
| kvasný lihový a | | |
| kvasný ochucený | 10 | - |
+---------------------+---------------------+--------------------+
| kvasný vinný a | | |
| ovocný a kvasný | | |
| nebo ovocný ochucený| 10 | 0,1 |
+---------------------+---------------------+--------------------+
------------------------------------------------------------------