4. Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu révy
Tabulka č. 4
+---------------------------------------------------------------------------+
| Roub, podnožový řízek, řízek |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| Průměr na vrchní části roubu a podnožového řízku | 6,5 až 12 mm |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| Maximální průměr na spodní části roubu a podnožového řízku | 15 mm |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| Minimální délka čípku pod spodním očkem | 10 mm |
+------------------------------------------------------------+--------------+
| Řízek | min 3,5 mm |
+------------------------------------------------------------+--------------+
Tabulka č. 4.1
+---------------------------------------------------------------------------------------+
| Pravokořenná sazenice |
+--------+---------------------------------------------+--------------------------------+
| Průměr | Střed internodia měřený pod horním výhonem. | nejméně 5 mm |
+--------+---------------------------------------------+-----------------------+--------+
| Délka | Minimální délka od paty k hornímu výhonku: | zakořeněné podnože | 300 mm |
| | +-----------------------+--------+
| | | pravokořenné sazenice | 200 mm |
+--------+---------------------------------------------+-----------------------+--------+
| Kořeny | Nejméně tři dobře vyvinuté a rovnoměrně rozdělené kořeny, u odrůdy 420 A |
| | nejméně dva dobře vyvinuté kořeny. |
+--------+------------------------------------------------------------------------------+
Tabulka č. 4.2
+-------------------------------------------------------------------------+
| Štěpovaná sazenice |
+-------------+-----------------------------------------------------------+
| Kořeny | Nejméně tři dobře vyvinuté a rovnoměrně rozdělené kořeny, |
| | u odrůdy 420 A nejméně dva dobře vyvinuté kořeny. |
+-------------+-----------------------------------------------------------+
| Délka kmene | Minimálně 200 mm |
+-------------+-----------------------------------------------------------+
| a) Je zdravá, nepoškozená, bez rosných kořínků, s dobře vyvinutým |
| kalusem a nejvíce dvouletá. |
| b) Místo štěpování je dostatečně srostlé, pravidelné a pevné. |
| c) V partii jsou štěpované sazenice odrůdově pravé a čisté. |
+-------------------------------------------------------------------------+
Tabulka č. 4.3
+-------------------------------------------------------------------------+
| Další požadavky na rozmnožovací materiál révy |
+-------------------------------------------------------------------------+
| a) Minimální technická čistota rozmnožovacího materiálu révy činí 96 %. |
| b) Za technicky nečistý rozmnožovací materiál révy se považuje: |
| 1. částečně nebo zcela zaschlý, i když byl po zaschnutí namočen |
| ve vodě, |
| 2. uhynulý, zkroucený nebo poškozený krupobitím nebo mrazem, jinak |
| mechanicky poškozený, rozdrcený či zlomený, |
| 3. nevyzrálý. |
| c) Réví musí být vyzrálé, zdravé, nepoškozené, zbavené úponků |
| a zálistků, s dobře vyvinutými očky. V partii musí být rozmnožovací |
| materiál roubů odrůdově pravý a čistý. |
| d) U standardního rozmnožovacího materiálu může být nejvýše 1 % |
| odrůdových případně klonových příměsí. |
+-------------------------------------------------------------------------+
Tabulka č. 4.4
+---------------------------------------------+
| Zařazování štěpovaných sazenic do kategorií |
+--------------------+------------------------+
| Výsledná kategorie | Nejnižší kategorie |
| štěpované sazenice | použitého komponentu |
| +----------+-------------+
| | podnož | roub |
+--------------------+----------+-------------+
| SE 1 | SE 1 | SE 1 |
+--------------------+----------+-------------+
| E | E | E |
+--------------------+----------+-------------+
| C | C | C |
+--------------------+----------+-------------+
| STANDARD | C | STANDARD |
+--------------------+----------+-------------+
Tabulka č. 4.5
+----------------------------------------------------------------------------+
| Zařazování štěpovaných sazenic do zdravotních tříd |
+--------------------------+-------------------------------------------------+
| Výsledná zdravotní třída | Kombinace zdravotních tříd použitého komponentu |
| štěpované sazenice +------------------------+------------------------+
| | Podnož | Roub |
+--------------------------+------------------------+------------------------+
| Zdravotní třída VF | VF | VF |
+--------------------------+------------------------+------------------------+
| Zdravotní třída VT | VF nebo VT | VF nebo VT |
+--------------------------+------------------------+------------------------+
| Nedeklarovaná zdravotní | VF nebo VT nebo | VF nebo VT nebo |
| třída | nedeklarovaná | nedeklarovaná |
| | zdravotní třída | zdravotní třída |
+--------------------------+------------------------+------------------------+