CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 329/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 odst. 1 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost olejnatých semen

Příloha č. 9 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost olejnatých semen

329/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 odst. 1 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena

Příloha č. 9

Fyzikální a chemické požadavky na jakost olejnatých semen

Tabulka 1 - Semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu

-------------------------------------------------------------------------

Barva modrá nejvýše 0,2 % hmotnosti máku bílého

semen ------------------------------------------------------------

bílá nebo směs barev nad 0,2 % hmotnosti máku bílého

-------------------------------------------------------------------------

Vlhkost 1. jakost nejvýše 8,0 % hmotnosti

2. jakost nejvýše 10,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

Semena ne vybarvená nejvýše 5,0 % hmotnosti

tmavá až černá

-------------------------------------------------------------------------

Příměsi a nečistoty celkem nejvýše 8,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

z toho:

a) semena nevyzrálá rezavé barvy nejvýše 5,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

b) poškozená semena nejvýše 3,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

c) nečistoty celkem 1. jakost nejvýše 0,2 % hmotnosti

celkem 2. jakost nejvýše 1,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

d) semena blínu černého nejvýše 0,00 % hmotnosti

(Hyoscyamus niger L.)

-------------------------------------------------------------------------

e) semena laskavce a merlíku nejvýše 0,2 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

f) anorganické nečistoty nejvýše 0,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------

g) obsah kadmia nejvýše 0,8 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------

h) obsah arsenu nejvýše 0,1 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------

i) obsah rtuti nejvýše 0,012 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------

j) obsah olova nejvýše 1,0 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------

k) obsah morfinových alkaloidů nejvýše 25 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------

Tabulka 2 - Ostatní semena

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| Semeno | Vlhkost | Příměsi | Nečistoty |

| | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| slunečnice | 8,0 | 4,0 | 1,0 |

| (Heliantus annus L.) | | | |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| tykve (Cucurbita) | 10,0 | 4,0 | 1,0 |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| sezamu | 10,0 | 4,0 | 1,0 |

| (Sesamum indicum L.) | | | |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| lnu | 9,0 | 2,0 | 1,0 |

| (Linum usitatissimum L.) | | | |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| hořčice (Sinapis alba L., | 10,0 | 3,0 | 0,5 |

| Brassica nigra L., Brassica | | | |

| juncca L.) | | | |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

| Světlice barvířské | 10,0 | 4,0 | 1,0 |

| (Carthamus tinctorius L.) | | | |

+------------------------------+-------------+-------------+-------------+

------------------------------------------------------------------