Příloha č. 6
Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin,
luštěnin předvařených a luštěnin loupaných
Tabulka 1
Skupina Barva Propad sítem Vlhkost
nebo jednotlivých hmotnost zrn s kruhovými % %
podskupina zrn jiné barvy otvory o hmotnosti nejvýše
nejvýše průměru mm nejvýše
Hrách hněděžlutá 5 % 4,5 4 16,0
žlutý oranžová, žlutá hrachu
zeleného
Hrách světle zelená, 5 % 4,5 4 16,0
zelený olivová,zelená hrachu
žlutého
Fazole bílá 6 % 3,5 4 16,0
bílé barevných
Fazole jednotná podle 6 % jiné 3,5 4 16,0
barevné odrůdy barvy
Sója jednotná podle - 3,5 4 13,0
odrůdy
Cizrna - - 5,0 4 14,0
Bob - - 6,0 4 16,0
Čočka jednotná podle - 6,0 20 15,0
velkozrnná odrůdy
2,5 4
Čočka jednotná podle - 6,0 více než 15,0
drobnozrnná odrůdy 20
2,5
4
luštěniny jednotná podle 10 % jiné 1,0 0,5 10,0
předvařené suroviny barvy
Luštěniny jednotná podle 10 % jiné 1,0 0,5 15,0
loupané celé suroviny barvy
Luštěniny jednotná podle 10 % jiné 1,0 0,5 15,0
loupané suroviny barvy
půlené
Tabulka 2
Jakostní znak Luštěniny Luštěniny Luštěniny
předvařené loupané
Nečistoty *1, celkem 1,0 organické 0,5 celkem 1,0
% hmotnosti z toho: minerální 0,5 z toho:
nejvýše minerální 0,5 minerální 0,2
Závažně poškozená zrna *2 6,0 - 1,0
nebo jejich deklarované
části celkem,
% hmotnosti nejvýše čočka: 0,1 - -
z toho: muškovitá zrna ostatní: 0,5
Lehce poškozená zrna *3 12,0 - 20,0
nebo jejich deklarované
části celkem,
% hmotnosti nejvýše
z toho: a) požraných škůdci 3,0 - 3,0
b) zlomky 3,0 3,0 3,0
Vařivost provedená za
stanovených podmínek a v
předepsané době,% početní 90 - -
nejméně
Poznámka
*1 Nečistoty jsou nečistoty minerální a organické celkem, přičemž organickými nečistotami jsou lodyhy, listy, slupky, všechna cizí zrna a semena nebo jejich části.
*2 Závažně poškozená zrna jsou zrna luštěnin poškozená chorobami, samozahříváním nebo sušením se zřejmě změněnou barvou slupky a současně porušeným jádrem, u loupaných luštěnin pouze se zřejmě změněnou barvou děloh, dále zrna se zřejmými znaky klíčení a zrna muškovitá - celá zrna obsahující mrtvého zrnokaze (Bruchidae) v kterémkoliv stadiu vývoje.
*3 Lehce poškozená zrna jsou zrna se zřejmě změněnou barvou slupky a neporušeným jádrem, zrna luštěnin s výrazně zvrásněnou slupkou a současně se zvrásněným jádrem, zrna nevyvinutá, mechanicky poškozená pokud poškození dosahuje nejvýše čtvrtiny jádra a dělohy nejsou odděleny, zrna požraná škůdci a zlomky zrn nebo jejich deklarovaných částí menších než poloviny deklarovaného celku.
Tabulka 3
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Sójový výrobek | Bílkovina v % | Tuk v sušině v % | Sušina v % |
| | hmotnosti min. | hmotnosti min. | hmotnosti min. |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Sójový nápoj | 1,8 | 30,0 | 4,0 |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Sójový nápoj v | 20,0 | 30,0 | 90,0 |
| prášku | | | |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Zakysaný sójový | 2,5 | 50,0 | 8,0 |
| výrobek | | | |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Tofu | 4,5 | 40,0 | 10,0 |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Sojanéza | 1,0 | | |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Tempeh | 10,0 | 50,0 | 27,0 |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Miso | 9,0 | | |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Sójová omáčka | 2,3 | | |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
| Natto | 15,0 | | |
+-----------------+----------------+------------------+----------------+
------------------------------------------------------------------