CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 329/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 odst. 1 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena Příloha č. 6 - Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin luštěnin předvařených a luštěnin loupaných

Příloha č. 6 - Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin luštěnin předvařených a luštěnin loupaných

329/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 odst. 1 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena

Příloha č. 6

Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin,

luštěnin předvařených a luštěnin loupaných

Tabulka 1

Skupina Barva Propad sítem Vlhkost

nebo jednotlivých hmotnost zrn s kruhovými % %

podskupina zrn jiné barvy otvory o hmotnosti nejvýše

nejvýše průměru mm nejvýše

Hrách hněděžlutá 5 % 4,5 4 16,0

žlutý oranžová, žlutá hrachu

zeleného

Hrách světle zelená, 5 % 4,5 4 16,0

zelený olivová,zelená hrachu

žlutého

Fazole bílá 6 % 3,5 4 16,0

bílé barevných

Fazole jednotná podle 6 % jiné 3,5 4 16,0

barevné odrůdy barvy

Sója jednotná podle - 3,5 4 13,0

odrůdy

Cizrna - - 5,0 4 14,0

Bob - - 6,0 4 16,0

Čočka jednotná podle - 6,0 20 15,0

velkozrnná odrůdy

2,5 4

Čočka jednotná podle - 6,0 více než 15,0

drobnozrnná odrůdy 20

2,5

4

luštěniny jednotná podle 10 % jiné 1,0 0,5 10,0

předvařené suroviny barvy

Luštěniny jednotná podle 10 % jiné 1,0 0,5 15,0

loupané celé suroviny barvy

Luštěniny jednotná podle 10 % jiné 1,0 0,5 15,0

loupané suroviny barvy

půlené

Tabulka 2

Jakostní znak Luštěniny Luštěniny Luštěniny

předvařené loupané

Nečistoty *1, celkem 1,0 organické 0,5 celkem 1,0

% hmotnosti z toho: minerální 0,5 z toho:

nejvýše minerální 0,5 minerální 0,2

Závažně poškozená zrna *2 6,0 - 1,0

nebo jejich deklarované

části celkem,

% hmotnosti nejvýše čočka: 0,1 - -

z toho: muškovitá zrna ostatní: 0,5

Lehce poškozená zrna *3 12,0 - 20,0

nebo jejich deklarované

části celkem,

% hmotnosti nejvýše

z toho: a) požraných škůdci 3,0 - 3,0

b) zlomky 3,0 3,0 3,0

Vařivost provedená za

stanovených podmínek a v

předepsané době,% početní 90 - -

nejméně

Poznámka

*1 Nečistoty jsou nečistoty minerální a organické celkem, přičemž organickými nečistotami jsou lodyhy, listy, slupky, všechna cizí zrna a semena nebo jejich části.

*2 Závažně poškozená zrna jsou zrna luštěnin poškozená chorobami, samozahříváním nebo sušením se zřejmě změněnou barvou slupky a současně porušeným jádrem, u loupaných luštěnin pouze se zřejmě změněnou barvou děloh, dále zrna se zřejmými znaky klíčení a zrna muškovitá - celá zrna obsahující mrtvého zrnokaze (Bruchidae) v kterémkoliv stadiu vývoje.

*3 Lehce poškozená zrna jsou zrna se zřejmě změněnou barvou slupky a neporušeným jádrem, zrna luštěnin s výrazně zvrásněnou slupkou a současně se zvrásněným jádrem, zrna nevyvinutá, mechanicky poškozená pokud poškození dosahuje nejvýše čtvrtiny jádra a dělohy nejsou odděleny, zrna požraná škůdci a zlomky zrn nebo jejich deklarovaných částí menších než poloviny deklarovaného celku.

Tabulka 3

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Sójový výrobek | Bílkovina v % | Tuk v sušině v % | Sušina v % |

| | hmotnosti min. | hmotnosti min. | hmotnosti min. |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Sójový nápoj | 1,8 | 30,0 | 4,0 |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Sójový nápoj v | 20,0 | 30,0 | 90,0 |

| prášku | | | |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Zakysaný sójový | 2,5 | 50,0 | 8,0 |

| výrobek | | | |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Tofu | 4,5 | 40,0 | 10,0 |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Sojanéza | 1,0 | | |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Tempeh | 10,0 | 50,0 | 27,0 |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Miso | 9,0 | | |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Sójová omáčka | 2,3 | | |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

| Natto | 15,0 | | |

+-----------------+----------------+------------------+----------------+

------------------------------------------------------------------