Příloha č.8
Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Tabulka 1 - Rostlinné jedlé tuky a oleje
Uvedené hodnoty platí obecně pro všechny rostlinné tuky a oleje a jejich směsi
Číslo kyselosti max. 0,6
mg KOH/g
Číslo kyselosti
pro oleje lisované
za studena a takto max. 4,0
deklarované
mg KOH/g
Číslo peroxidové max. 10,0
mekv per. kysl./kg
Číslo peroxidové
pro oleje lisované
za studena a takto
deklarované
mekv. per. kysl./kg max. 15,0
Látky těkavé max. 0,2
při 105 °C %
Hodnoty pro jednotlivé jednodruhové rostlinné tuky a oleje
Řepkový Palmový Slunečnicový Sójový Kokosový Olivový
s
nízkým
obsahem
kyseliny
erukové
Hustota (kg/m3) 913 - 918 921 - 925 922-926 924-928 925-938 914-919
při 15 °C
Číslo zmýdelnění 188 - 193 190 - 209 188-194 189-195 248-265 188-196
(mg KOH/g oleje)
Jódové číslo 110 - 126 50 - 55 118-141 124-139 6,3-10,6 80-88
(dle Wijse)
Obsah
nezmýdelnitelných max.20 max.12 max.15 max.15 max.15 max.18
látek v g/kg
Brassicasterol 5,0-13,0 ND ND-0,2 ND-0,3 ND-0,3 ND-0,1
(% z celkových
sterolů
Hodnoty pro jednotlivé jednodruhové rostlinné tuky a oleje
C 6:0 ND ND ND ND ND0,6 ND
C 8:0 ND ND ND ND 4,6-10,0 ND
C 10:0 ND ND ND ND 5,5-8,0 ND
C 12:0 ND ND-0,5 ND-0,1 ND-0,1 45,1-50,3 ND
C 14:0 ND-0,2 0,5-5,9 ND-0,2 ND-0,2 16,8-21,0 ND-1,0
C 16:0 2,5-7,0 39,3-47,5 5,0-7,6 8,0-13,5 7,5-10,2 7,5-20,0
C 16:1 ND-0,6 ND-0,6 ND-0,3 ND-0,2 ND 0,3-3,5
C 17:0 ND-0,3 ND-0,2 ND-0,2 ND-0,1 ND ND-0,5
C 17:1 ND-0,3 ND ND-0,1 ND-0,1 ND ND-0,6
C 18:0 0,8-3,0 3,5-6,0 2,7-6,5 2,0-5,4 2,0-4,0 0,5-5,0
C 18:1 50,0-70,0 36,0-44,0 14,0-39,4 17,7-28,0 5,0-10,0 55,0-83,0
C 18:2 15,0-30,0 9,0-12,0 48,3-74,0 49,8-59,0 1,0-2,5 3,5-21,0
C 18:3 5,0-14,0 ND-0,5 ND-0,3 5,0-11,0 ND-0,2 ND-1,5
C 20:0 0,2-1,2 ND-1,0 0,1-0,5 0,1-0,6 ND-0,2 ND-0,8
C 20:1 0,1-4,3 ND-0,4 ND-0,3 ND-0,5 ND-0,2 ND
C 20:2 ND-0,1 ND ND ND-0,1 ND ND
C 22:0 ND-0,6 ND-0,2 0,3-1,5 ND-0,7 ND ND-0,3
C 22:1 ND-2,0 ND ND-0,3 ND-0,3 ND ND
C 22:2 ND-0,1 ND ND-0,3 ND ND ND
C 24:0 ND-0,3 ND ND-0,5 ND-0,5 ND ND-1,0
C 24:1 ND-0,4 ND ND ND ND ND
Tabulka 2 - Ztužený a pokrmový tuk
Číslo peroxidové
(mekv.per.kysl/kg) max. 10,0
Číslo kyselosti (mg KOH/g) max. 0,4
Obsah vody a těk.látek max. 0,5
Emulgované tuky
Tabulka 3 - Margarín
Obsah tuku Číslo Číslo
kyselosti peroxidové
% hmotn. mg KOH/g mekv.
per.kysl./kg
Margarín 80,0 - 90,0
Margarín se sníženým 60,0 - 62,0
obsahem tuku
nebo halvarín
max. 2,0 max. 10,0
Margarín s nízkým 39,0 - 41,0
obsahem tuku
Tuk s bližším určením <39,0
účelu použití x % **) >41,0 - <60,0
>62,0 - <80,0
------------------------------------------------------------------
Poznámka:
*) Margarín může obsahovat maximálně 3 % hmotnostní mléčného tuku z celkového obsahu tuku.
Může být "šlehaný" dusíkem nebo zdravotně nezávadným vzduchem.
Průměrný obsah tuku ve výrobku se nesmí lišit o více než ± 1 % od deklarovaného procentického obsahu tuku a obsah tuku v jednotlivých výrobcích se nesmí lišit o více než ± 2 % od deklarovaného procentického obsahu tuku. Průměrným obsahem tuku se rozumí průměr stanovení obsahu tuku u pěti náhodně odebraných vzorků.
**) Např. tuk pomazánkový, tuk na vaření a pečení apod.
Tabulka 4 - Směsný emulgovaný tuk*)
Obsah tuku Číslo Číslo
kyselosti peroxidové
% hmotn. mg KOH/g mekv.
per.kysl./kg
Směsný emulgovaný 80,0 - 90,0
tuk
Směsný emulgovaný tuk
se sníženým obsahem 60,0 - 62,0
tuku
max.2,0 max.10,0
Směsný emulgovaný tuk
s nízkým obsahem tuku 39,0 - 41,0
Směsný emulgovaný tuk <39,0
s bližším určením >41,0 - <60,0
účelu použití x % **) >62,0 - <80,0
------------------------------------------------------------------
Poznámka:
*) Směsný emulgovaný tuk bez přídavku emulgátoru lze označit jako směsný tuk.
Směsný emulgovaný tuk musí obsahovat 10 - 80 % mléčného tuku z celkového obsahu tuku.
Průměrný obsah tuku ve výrobku se nesmí lišit o více než ± 1 % od deklarovaného procentického obsahu tuku a obsah tuku v jednotlivých výrobcích se nesmí lišit o více než ± 2 % od deklarovaného procentického obsahu tuku. Průměrný obsahem tuku se rozumí průměr stanovení obsahu tuku u pěti náhodně odebraných vzorků.
**) Např. směsný emulgovaný tuk pomazánkový, směsný emulgovaný tuk na vaření a pečení apod.
Živočišné tuky
Tabulka 5 - Vepřové sádlo
Domácí vepřové Výběrové Vepřové
sádlo vepřové sádlo sádlo
Obsah těkavých látek při 105oC
v % hmotn. max. 0,25 0,30
Č.kyselosti v mg KOH/g max. 1,20 1,30 2,50
Č.peroxidové
mekv. per.kysl./kg max. 10,00 16,00
Nečistoty v % hmotn. max. 0,05 0,05
Obsah mýdel v % hmotn. max. 0,00 0,005
Relativní hustota (40oC) 0,894 - 0,906
Index lomu nD 40oC 1,448 - 1,461
Titr mastných kyselin 32 - 45
Č. zmýdelnění mg KOH/g 192 - 203
Č.jodové podle Wijse 45 - 70
Nezmýdelnitelné látky g/kg max. 10,0
Bod tání oC 28 - 40 25 - 45
Tabulka 6 - Hovězí lůj
Hovězí lůj výběrový Hovězí lůj jedlý
Obsah těkavých látek při 105oC
v % hmotn. max. 0,30
Č.kyselosti v mg KOH/g max. 1,50 2,50
Č.peroxidové
mekv per.kysl./kg max 10,00 16,00
Nečistoty v % hmotn. max. 0,05
Obsah mýdel v % hmotn. max. 0,00
Relativní hustota (40oC) 0,893 - 0,898 0,893 - 0,904
Index lomu nD 40oC 1,448 - 1,461
Titr mastných kyselin 42,5 - 47,0 40,0 - 49,0
Č. zmýdelnění mg KOH/g 190 - 200 190 - 202
Č. jodové podle Wijse 32 - 47 32 - 50
Nezmýdlitelné látky g/kg
max. 10 12
Bod tání oC 40 - 45 42 - 48
------------------------------------------------------------------