CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 328/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje Příloha č.8 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost

Příloha č.8 - Fyzikální a chemické požadavky na jakost

328/1997 Sb. Vyhláška, kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje

Příloha č.8

Fyzikální a chemické požadavky na jakost

Tabulka 1 - Rostlinné jedlé tuky a oleje

Uvedené hodnoty platí obecně pro všechny rostlinné tuky a oleje a jejich směsi

Číslo kyselosti max. 0,6

mg KOH/g

Číslo kyselosti

pro oleje lisované

za studena a takto max. 4,0

deklarované

mg KOH/g

Číslo peroxidové max. 10,0

mekv per. kysl./kg

Číslo peroxidové

pro oleje lisované

za studena a takto

deklarované

mekv. per. kysl./kg max. 15,0

Látky těkavé max. 0,2

při 105 °C %

Hodnoty pro jednotlivé jednodruhové rostlinné tuky a oleje

Řepkový Palmový Slunečnicový Sójový Kokosový Olivový

s

nízkým

obsahem

kyseliny

erukové

Hustota (kg/m3) 913 - 918 921 - 925 922-926 924-928 925-938 914-919

při 15 °C

Číslo zmýdelnění 188 - 193 190 - 209 188-194 189-195 248-265 188-196

(mg KOH/g oleje)

Jódové číslo 110 - 126 50 - 55 118-141 124-139 6,3-10,6 80-88

(dle Wijse)

Obsah

nezmýdelnitelných max.20 max.12 max.15 max.15 max.15 max.18

látek v g/kg

Brassicasterol 5,0-13,0 ND ND-0,2 ND-0,3 ND-0,3 ND-0,1

(% z celkových

sterolů

Hodnoty pro jednotlivé jednodruhové rostlinné tuky a oleje

C 6:0 ND ND ND ND ND0,6 ND

C 8:0 ND ND ND ND 4,6-10,0 ND

C 10:0 ND ND ND ND 5,5-8,0 ND

C 12:0 ND ND-0,5 ND-0,1 ND-0,1 45,1-50,3 ND

C 14:0 ND-0,2 0,5-5,9 ND-0,2 ND-0,2 16,8-21,0 ND-1,0

C 16:0 2,5-7,0 39,3-47,5 5,0-7,6 8,0-13,5 7,5-10,2 7,5-20,0

C 16:1 ND-0,6 ND-0,6 ND-0,3 ND-0,2 ND 0,3-3,5

C 17:0 ND-0,3 ND-0,2 ND-0,2 ND-0,1 ND ND-0,5

C 17:1 ND-0,3 ND ND-0,1 ND-0,1 ND ND-0,6

C 18:0 0,8-3,0 3,5-6,0 2,7-6,5 2,0-5,4 2,0-4,0 0,5-5,0

C 18:1 50,0-70,0 36,0-44,0 14,0-39,4 17,7-28,0 5,0-10,0 55,0-83,0

C 18:2 15,0-30,0 9,0-12,0 48,3-74,0 49,8-59,0 1,0-2,5 3,5-21,0

C 18:3 5,0-14,0 ND-0,5 ND-0,3 5,0-11,0 ND-0,2 ND-1,5

C 20:0 0,2-1,2 ND-1,0 0,1-0,5 0,1-0,6 ND-0,2 ND-0,8

C 20:1 0,1-4,3 ND-0,4 ND-0,3 ND-0,5 ND-0,2 ND

C 20:2 ND-0,1 ND ND ND-0,1 ND ND

C 22:0 ND-0,6 ND-0,2 0,3-1,5 ND-0,7 ND ND-0,3

C 22:1 ND-2,0 ND ND-0,3 ND-0,3 ND ND

C 22:2 ND-0,1 ND ND-0,3 ND ND ND

C 24:0 ND-0,3 ND ND-0,5 ND-0,5 ND ND-1,0

C 24:1 ND-0,4 ND ND ND ND ND

Tabulka 2 - Ztužený a pokrmový tuk

Číslo peroxidové

(mekv.per.kysl/kg) max. 10,0

Číslo kyselosti (mg KOH/g) max. 0,4

Obsah vody a těk.látek max. 0,5

Emulgované tuky

Tabulka 3 - Margarín

Obsah tuku Číslo Číslo

kyselosti peroxidové

% hmotn. mg KOH/g mekv.

per.kysl./kg

Margarín 80,0 - 90,0

Margarín se sníženým 60,0 - 62,0

obsahem tuku

nebo halvarín

max. 2,0 max. 10,0

Margarín s nízkým 39,0 - 41,0

obsahem tuku

Tuk s bližším určením <39,0

účelu použití x % **) >41,0 - <60,0

>62,0 - <80,0

------------------------------------------------------------------

Poznámka:

*) Margarín může obsahovat maximálně 3 % hmotnostní mléčného tuku z celkového obsahu tuku.

Může být "šlehaný" dusíkem nebo zdravotně nezávadným vzduchem.

Průměrný obsah tuku ve výrobku se nesmí lišit o více než ± 1 % od deklarovaného procentického obsahu tuku a obsah tuku v jednotlivých výrobcích se nesmí lišit o více než ± 2 % od deklarovaného procentického obsahu tuku. Průměrným obsahem tuku se rozumí průměr stanovení obsahu tuku u pěti náhodně odebraných vzorků.

**) Např. tuk pomazánkový, tuk na vaření a pečení apod.

Tabulka 4 - Směsný emulgovaný tuk*)

Obsah tuku Číslo Číslo

kyselosti peroxidové

% hmotn. mg KOH/g mekv.

per.kysl./kg

Směsný emulgovaný 80,0 - 90,0

tuk

Směsný emulgovaný tuk

se sníženým obsahem 60,0 - 62,0

tuku

max.2,0 max.10,0

Směsný emulgovaný tuk

s nízkým obsahem tuku 39,0 - 41,0

Směsný emulgovaný tuk <39,0

s bližším určením >41,0 - <60,0

účelu použití x % **) >62,0 - <80,0

------------------------------------------------------------------

Poznámka:

*) Směsný emulgovaný tuk bez přídavku emulgátoru lze označit jako směsný tuk.

Směsný emulgovaný tuk musí obsahovat 10 - 80 % mléčného tuku z celkového obsahu tuku.

Průměrný obsah tuku ve výrobku se nesmí lišit o více než ± 1 % od deklarovaného procentického obsahu tuku a obsah tuku v jednotlivých výrobcích se nesmí lišit o více než ± 2 % od deklarovaného procentického obsahu tuku. Průměrný obsahem tuku se rozumí průměr stanovení obsahu tuku u pěti náhodně odebraných vzorků.

**) Např. směsný emulgovaný tuk pomazánkový, směsný emulgovaný tuk na vaření a pečení apod.

Živočišné tuky

Tabulka 5 - Vepřové sádlo

Domácí vepřové Výběrové Vepřové

sádlo vepřové sádlo sádlo

Obsah těkavých látek při 105oC

v % hmotn. max. 0,25 0,30

Č.kyselosti v mg KOH/g max. 1,20 1,30 2,50

Č.peroxidové

mekv. per.kysl./kg max. 10,00 16,00

Nečistoty v % hmotn. max. 0,05 0,05

Obsah mýdel v % hmotn. max. 0,00 0,005

Relativní hustota (40oC) 0,894 - 0,906

Index lomu nD 40oC 1,448 - 1,461

Titr mastných kyselin 32 - 45

Č. zmýdelnění mg KOH/g 192 - 203

Č.jodové podle Wijse 45 - 70

Nezmýdelnitelné látky g/kg max. 10,0

Bod tání oC 28 - 40 25 - 45

Tabulka 6 - Hovězí lůj

Hovězí lůj výběrový Hovězí lůj jedlý

Obsah těkavých látek při 105oC

v % hmotn. max. 0,30

Č.kyselosti v mg KOH/g max. 1,50 2,50

Č.peroxidové

mekv per.kysl./kg max 10,00 16,00

Nečistoty v % hmotn. max. 0,05

Obsah mýdel v % hmotn. max. 0,00

Relativní hustota (40oC) 0,893 - 0,898 0,893 - 0,904

Index lomu nD 40oC 1,448 - 1,461

Titr mastných kyselin 42,5 - 47,0 40,0 - 49,0

Č. zmýdelnění mg KOH/g 190 - 200 190 - 202

Č. jodové podle Wijse 32 - 47 32 - 50

Nezmýdlitelné látky g/kg

max. 10 12

Bod tání oC 40 - 45 42 - 48

------------------------------------------------------------------