Čl. I
Vyhláška č. 235/2010 Sb., o stanovení požadavků na čistotu a identifikaci přídatných látek, se mění takto:
1. Poznámka pod čarou č. 1 zní:
------------------------------------------------------------------
"1) Směrnice Komise 2008/60/ES ze dne 17. června 2008, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách.
Směrnice Komise 2008/84/ES ze dne 27. srpna 2008, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a náhradní sladidla.
Směrnice Komise 2008/128/ES ze dne 22. prosince 2008, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu týkající se barviv pro použití v potravinách.
Směrnice Komise 2009/10/ES ze dne 13. února 2009, kterou se mění směrnice Komise 2008/84/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a náhradní sladidla.
Směrnice Komise 2010/37/EU ze dne 17. června 2010, kterou se mění směrnice Komise 2008/60/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách.".
2. V příloze č. 2 se za položku E 959 NEOHESPERIDINDIHYDROCHALKON vkládá nová položka E 961 NEOTAM, která zní:
"E 961 NEOTAM
Synonyma | N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-α-aspartyl]
| -L-fenylalanin-1-methylester
| 1-methyl-N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-
| -α-aspartyl]-L-fenylalaninát
|
Definice | Neotam se vyrábí tlakovou rekakcí
| aspartamu, 3,3-dimethylbutanalu a vodíku
| v methanolu za přítomnosti katalyzátoru -
| palladia na uhlíku. Produkt se izoluje
| a čistí filtrací, při níž se může použít
| infuzoriová hlinka (křemelina).
| Pod odstranění rozpouštědla destilací se
| neotam promyje vodou, izoluje odstředěním
| a nakonec suší ve vakuu.
|
CAS | 165450-17-9
|
Chemický název | N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-α-aspartyl]
| -L-fenylalanin-1-methylester
|
Chemický vzorec | C H N O
| 20 30 2 5
|
Relativní molekulová hmotnost | 378,47
|
Obsah | nejméně 97 % vztaženo na sušinu
|
Popis | bílý až téměř bílý prášek
|
Identifikace |
|
Rozpustnost | 4,75 % hmot. při 60 °C ve vodě,
| rozpustný v ethanolu a ethylacetátu
|
Čistota |
|
Obsah vody | nejvýše 5 % stanoveno metodou
| Karl-Fischera u vzorku o hmotnosti
| 25 ± 5 mg
pH 0,5%ního vodného roztoku | 5,0 - 7,0
|
Rozmezí bodu tání | 81 - 81 °C
|
N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-α | nejvýše 1,5 %
aspartyl]-L-fenylalanin |
Olovo | nejvýše 1 mg/kg".