CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 319/2007 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, ve znění pozdějších předpisů Čl. I

Čl. I

319/2007 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, ve znění pozdějších předpisů

Čl. I

Vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, ve znění vyhlášky č. 318/2003 Sb., vyhlášky č. 270/2005 Sb. a vyhlášky č. 514/2006 Sb., se mění takto:

1. Poznámka pod čarou č. 1 zní:

------------------------------------------------------------------

"1) Směrnice Rady 78/663/EHS ze dne 25. července 1978, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách.

Směrnice Rady 82/504/ES ze dne 12. července 1982, kterou se mění směrnice 78/663/EHS, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 90/612/EHS ze dne 26. října 1990, kterou se mění směrnice 78/663/EHS, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 92/4/EHS ze dne 10. února 1992, kterou se mění směrnice 78/663/EHS, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 95/45/ES ze dne 26. července 1995, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu barviv pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 1999/75/ES ze dne 22. července 1999, kterou se mění směrnice 95/45/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu barviv pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 2001/50/ES ze dne 3. července 2001, kterou se mění směrnice 95/45/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu týkající se barviv pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 2004/47/ES ze dne 16. dubna 2004, kterou se mění směrnice 95/45/ES s ohledem na směs karotenů E 160a (i) a beta karoten E 160a (ii).

Směrnice Komise 95/31/ES ze dne 5. července 1995, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu sladidel pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 98/66/ES ze dne 4. září 1998, kterou se mění směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu sladidel pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 2000/51/ES ze dne 26. července 2000, kterou se mění směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu sladidel pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 2001/52/ES ze dne 3. července 2001, kterou se mění směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu sladidel pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 2004/46/ES ze dne 16. dubna 2004, kterou se mění směrnice 95/31/ES s ohledem na E 955 Sukralosu a E 962 Sůl aspartamu-acesulfamu.

Směrnice Komise 96/77/ES ze dne 2. prosince 1996, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a sladidla.

Směrnice Komise 98/86/ES ze dne 11. listopadu 1998, kterou se mění směrnice Komise 96/77/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu přídatných potravinových látek jiných než barviva a sladidla.

Směrnice Komise 2006/33/ES ze dne 20. března 2006, kterou se mění směrnice 95/45/ES, pokud jde o žluť SY FCF E (110) a oxid titaničitý (E 171).

Směrnice Komise 2006/128/ES ze dne 8. prosince 2006, kterou se mění a opravuje směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu náhradních sladidel pro použití v potravinách.

Směrnice Komise 2006/129/ES ze dne 8. prosince 2006, kterou se mění a opravuje směrnice 96/77/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a sladidla.".

2. V příloze č. 2 položka E 954 - SACHARIN A JEHO SODNÁ, DRASELNÁ A VÁPENATÁ SŮL zní:

"E 954 - SACHARIN A JEHO SODNÁ, DRASELNÁ A VÁPENATÁ SŮL

(I) SACHARIN

Synonyma

Definice

Chemický název 3-oxo-2,3-dihydrobenzo(d)izothiazol-1,1-

dioxid

Einecs 201-321-0

Kód E E 954

Chemický vzorec C H NO S

7 5 3

Relativní molekulová

hmotnost 183,18

Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 %

C H NO S vztaženo na bezvodou bázi

7 5 3

Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický

prášek bez zápachu nebo se slabou

aromatickou vůní mající sladkou chuť

i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně

300krát až 500krát sladší než sacharosa

Identifikace

Rozpustnost Těžce rozpustný ve vodě, dobře rozpustný

v zásaditých roztocích, mírně rozpustný

v ethanolu

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 1 % (105 °C, dvě hodiny)

Rozpětí bodu tání 226 až 230 °C

Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu

Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému

salicylová pěti kapkami kyseliny octové, se přidají

tři kapky přibližně molárního roztoku

chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se

žádná sraženina ani fialové zbarvení

o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové

Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

(II) SACHARIN SODNÝ

Synonyma Sacharin,

sodná sůl sacharinu

Definice

Chemický název o-benzosulfimid sodný, sodná sůl 2,3-

dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu,

oxobenzisosulfonazol, dihydrát sodné soli

1,2-benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu

Einecs 204-886-1

Kód E E 954

Chemický vzorec C H NNaO S.2H O

7 4 3 2

Relativní molekulová

hmotnost 241,19

Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 %

C H NNaO S vztaženo na bezvodou bázi

7 4 3

Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický

rozpadavý prášek bez zápachu nebo se

slabým pachem, mající intenzívně sladkou

chuť i ve velmi zředěných roztocích.

Přibližně 300krát až 500krát sladší

než sacharosa ve zředěných roztocích

Identifikace

Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný

v ethanolu

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 15 % (120 °C, čtyři hodiny)

Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému

salicylová pěti kapkami kyseliny octové, se přidají

tři kapky přibližně molárního roztoku

chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se

žádná sraženina ani fialové zbarvení

o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové

Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

(III) SACHARIN VÁPENATÝ

Synonyma Sacharin, vápenatá sůl sacharinu

Definice

Chemický název o-benzosulfimid vápenatý,

vápenatá sůl 2,3-dihydro-3-

oxobenzisosulfonazolu, hydrát (2:7)

vápenaté soli 1,2-benzisothiazolin-

3-on-1,1-dioxidu

Einecs 229-349-9

Kód E E 954

Chemický vzorec C H CaN O S .3 1/2H O

14 8 2 6 2 2

Relativní molekulová

hmotnost 467,48

Obsah Ne méně než 95 % C H CaN O S vztaženo

14 8 2 6 2

na bezvodou bázi

Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek

bez zápachu nebo se slabým pachem, mající

intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných

roztocích. Přibližně 300krát až 500krát

sladší než sacharosa ve zředěných roztocích

Identifikace

Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, dobře rozpustný

v ethanolu

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 13,5 % (120 °C, čtyři hodiny)

Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému

salicylová pěti kapkami kyseliny octové, se přidají

tři kapky přibližně molárního roztoku

chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se

žádná sraženina ani fialové zbarvení

o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové

Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu

(IV) SACHARIN DRASELNÝ

Synonyma Sacharin, draselná sůl sacharinu

Definice

Chemický název o-benzosulfimid draselný,

draselná sůl 2,3-dihydro-3-oxobenzisosulfonazolu,

monohydrát draselné soli 1,2-benzisothiazolin-3-

on-1,1-dioxidu

Einecs

Kód E E 954

Chemický vzorec C H KNO S.H O

7 4 3 2

Relativní molekulová

hmotnost 239,77

Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 %

C H KNO S vztaženo na bezvodou bázi

7 4 3

Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický

prášek, bez zápachu nebo se slabým pachem,

mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi

zředěných roztocích. Přibližně 300krát až

500krát sladší než sacharosa

Identifikace

Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný

v ethanolu

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 8 % (120 °C, čtyři hodiny)

Kyselina benzoová a K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému

salicylová pěti kapkami kyseliny octové, se přidají

tři kapky přibližně molárního roztoku

chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se

žádná sraženina ani fialové zbarvení

o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu

p-sulfonamid kyseliny Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu

benzoové

Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny

Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu.".

3. V příloze č. 2 položka E 955 - SUKRALOSA zní:

"E 955 - SUKRALOSA

Synonyma 14,1',6'-trichlorgalaktosacharosa

Definice

Chemický název (1,6-dichlor-l,6-dideoxy-β-D-fruktofuranosyl)-

4-chlor-4-deoxy-α-D-galaktopyranosid

Einecs 259-952-2

Kód E E 955

Chemický vzorec C H Cl O

12 19 3 8

Molekulová hmotnost 397,64

Obsah Obsah nejméně 98 % a nejvýše 102 %

C H Cl O vztaženo na bezvodou bázi

12 19 3 8

Popis Bílý až téměř bílý krystalický prášek,

prakticky bez zápachu

Identifikace

A. Rozpustnost Snadno rozpustná ve vodě, methanolu a

ethanolu. Mírně rozpustná v ethyl-acetátu

B. Absorpce Infračervené spektrum disperze vzorku

v infračervené v bromidu draselném vykazuje táž relativní

oblasti spektra maxima při podobných vlnočtech jako

referenční spektrum získané za použití

referenčního standardu sukralosy

C. Chromatografie na Hlavní skvrna zkušebního roztoku vykazuje

tenké vrstvě tutéž hodnotu Rf jako hlavní skvrna

standardního roztoku A v testu na jiné

chlorované disacharidy. Tento standardní

roztok se získá rozpuštěním 1,0 g referenčního

standardu sukralosy v 10 ml methanolu

20

D. Specifická optická [alfa] = + 84,0° až + 87,5° vztaženo

otáčivost D

na bezvodou bázi [10 % (m/V) roztok]

Čistota

Voda Ne více než 2,0 % (Karl-Fischerova metoda)

Síranový popel Ne více než 0,7 %

Jiné chlorované

disacharidy Ne více než 0,5 %

Chlorované monosacharidy Ne více než 0,1 %

Trifenylfosfinoxid Ne více než 150 mg/kg

Methanol Ne více než 0,1 %

Olovo Ne více než 1 mg/kg.".

4. V příloze č. 2 položka E 962 - SŮL ASPARTAMU A ACESULFAMU zní:

"E 962 - SŮL ASPARTAMU A ACESULFAMU

Synonyma Aspartam-acesulfam, sůl aspartamu-acesulfamu

Definice Sůl se připravuje zahříváním aspartamu a

acesulfamu K v přibližném poměru 2:1 hmot.,

v roztoku s kyselým pH, který umožňuje

krystalizaci. Draslík a vlhkost se odstraní.

Produkt je stabilnější než samotný aspartam

Chemický název 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-one-2,2-dioxid

L-fenylalanyl-2-methyl-L-α-sůl kyseliny asparagové

Einecs

Kód E E 962

Chemický vzorec C H O N S

18 23 9 3

Molekulová hmotnost 457,46

Obsah 63,0 % až 66,0 % aspartamu (vztaženo na

sušinu) a 34,0 % až 37 % acesulfamu (kyselá

forma, vztaženo na sušinu)

Popis Bílý krystalický prášek, bez zápachu

Identifikace

A. Rozpustnost Mírně rozpustný ve vodě, těžce rozpustný

v ethanolu

B. Transmitance Transmitance 1 % vodného roztoku stanovená

v 1 cm kyvetě při 430 nm vhodným

spektrofotometrem za použití vody jako

referenčního roztoku, je nejméně 0,95, což

odpovídá nejvýše absorbanci přibližně 0,022

20

C. Specifická optická [alfa] = + 14,5° až + 16,5° Stanoví se při

otáčivost D

koncentraci 6,2 g v 100 ml kyseliny mravenčí

(15N) do 30 min od přípravy roztoku. Poté se

provede korekce hodnoty specifické optické

otáčivosti na obsah aspartamu v soli aspartamu-

acesulfamu vydělením číslem 0,646

Čistota

Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 0,5 % (105 °C, čtyři hodiny)

5-benzyl-3,6- Ne více než 0,5 %

dioxopiperazin-2-

octová kyselina

Olovo Ne více než 1 mg/kg.".

5. V příloze č. 2 položka E 965 (i) - MALTITOL zní:

"E 965 (i) - MALTITOL

Synonyma D-maltitol, hydrogenovaná maltosa

Definice

Chemický název (α)-D-Glucopyranosyl-1,4-D-glucitol

Einecs 209-567-0

Kód E E 965(i)

Chemický vzorec C H O

12 24 11

Relativní molekulová

hmotnost 344,31

Obsah Obsah ne méně než 98 % D-maltitolu

C H O vztaženo na bezvodou bázi

12 24 11

Popis Sladce chutnající bílý krystalický prášek

Identifikace

A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce

rozpustný v ethanolu

B. Rozpětí bodu tání 148 až 151 °C

20

C. Specifická optická [alfa] = + 105,5° až + 108,5°

otáčivost D

(5 % hmot./obj. roztok)

Čistota

Voda Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda)

Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

Redukující cukry Ne více než 0,1 % vyjádřeno jako glukosa

v sušině

Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu

Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

Arzen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu.".

6. V příloze č. 2 položka E 965 (ii) - MALTITOL SIRUP zní:

"E 965 (ii) - MALTITOL SIRUP

Synonyma Hydrogenovaný vysokomaltoso-glukosový sirup,

hydrogenovaný glukosový sirup

Definice Směs sestávající hlavně z maltitolu se

sorbitolem a hydrogenovaných oligo- a

polysacharidů. Je vyráběn katalytickou

hydrogenací glukosového sirupu s vysokým

obsahem maltosy nebo hydrogenací jeho

jednotlivých složek a jejich následným

smícháním. Jako obchodní zboží je dodáván

ve formě sirupu i jako pevný produkt

Einecs 270-337-8

Kód E E 965(ii)

Obsah Ne méně než 99 % celkových hydrogenovaných

sacharidů vztaženo na bezvodou bázi a ne

méně než 50 % maltitolu vztaženo na bezvodou

bázi

Popis Čiré viskózní kapaliny bez barvy a bez

zápachu nebo bílé krystalické hmoty

Identifikace

A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce

rozpustný v ethanolu

B. Chromatografie na Vyhovuje zkoušce

tenké vrstvě

Čistota

Voda Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda)

Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa

Síranový popel Ne více než 0,1 %

Chloridy Ne více než 50 mg/kg

Sírany Ne více než 100 mg/kg

Nikl Ne více než 2 mg/kg

Olovo Ne více než 1 mg/kg.".

7. V příloze č. 2 položka E 966 - LAKTITOL zní:

"E 966 - LACTITOL

Synonyma Laktit, laktositol, laktobiosit

Definice

Chemický název 4-O-β-D-Galaktopyranosyl-D-glucitol

Einecs 209-566-5

Kód E E 966

Chemický vzorec C H O

12 24 11

Relativní molekulová 344,32

hmotnost

Obsah Ne méně než 95 % na bezvodé bázi

Popis Sladce chutnající krystalické prášky

nebo bezbarvé roztoky.

Krystalické produkty jsou v bezvodé,

monohydrátové a dihydrátové formě

Identifikace

A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě

20

B. Specifická optická [alfa] = + 13° až + 16° přepočteno na

otáčivost D

bezvodou bázi (10 % hmot./obj. vodný

roztok)

Čistota

Voda Krystalické produkty; ne více než

10,5 % (Karl-Fischerova metoda)

Ostatní polyoly Ne více než 2,5 % vztaženo na bezvodou

bázi

Redukující cukry Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukosa

v sušině

Chloridy Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu

Sírany Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu

Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu

Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu

Arzen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu

Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu.".

8. V příloze č. 2 se za položku E 967 - XYLITOL doplňuje položka, která zní:

"E 968 - ERYTHRITOL

Synonyma Meso-erythritol, tetrahydroxybutan,

erytrit

Definice Získává se kvašením sacharidů pomocí

osmofilních kvasinek zabezpečených a

vhodných pro použití v potravinách, jako

jsou např. Moniliella pollinis nebo

Trichosporonoides megachilensis. Po

kvašení následuje čištění a sušení

Einecs 205-737-3

Kód E E 968

Chemický název 1,2,3,4-butanetetrol

Chemický vzorec C H O

4 10 4

Molekulová hmotnost 122,12

Obsah Ne méně než 99 % po vysušení

Popis Bílé, nehygroskopické, tepelně stabilní

krystaly bez zápachu, se sladkostí přibližně

60 - 80 % sladkosti sacharosy

Identifikace

A. Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, slabě rozpustný

v ethanolu, nerozpustný v diethyletheru

B. Rozmezí bodu tání 119 - 123 °C

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 0,2 % (70 °C, šest hodin, ve

vakuovém exikátoru)

Síranový popel Ne více než 0,1 %

Redukující látky Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako D-glukosa

Ribitol a glycerol Ne více než 0,1 %

Olovo Ne více než 0,5 mg/kg.".

9. V příloze č. 3 se položka E 216 PROPYLPARAHYDROXYBENZOÁT zrušuje.

10. V příloze č. 3 se položka E 217 PROPYLPARAHYDROXYBENZOÁT SODNÁ SŮL zrušuje.

11. V příloze č. 3 položka E 307 alfa-TOKOFEROL zní:

"E 307 alfa-TOKOFEROL

Synonyma DL-α-tokoferol

Definice

Chemický název DL-5,7,8-trimethyltokol

DL-2,5,7,8-tetramethyl-2-(4',8',12'-

trimethyltridecyl)-6-chromanol

Einecs 233-466-0

Kód E E 307

Chemický vzorec C H O

29 50 2

Molekulová hmotnost 430,71

Obsah Ne méně než 96 %

Popis Slabě žlutý až jantarový, čirý viskózní

olej, téměř bez zápachu působením vzduchu

nebo světla oxiduje a tmavne

Identifikace

A. Zkoušky rozpustnosti Nerozpustný ve vodě, snadno rozpustný

v ethanolu a mísitelný s etherem

B. Spektrofotometrie Absorpční maximum v absolutním ethanolu

je asi 292 nm

Čistota

20

Index lomu n 1,503 - 1,507

D

1 %

Specifická absorpce E (292 nm) 72 - 76 (0,01 g ve 200 ml

1 % 1 cm

E v ethanolu absolutního ethanolu)

1 cm

Síranový popel Ne více než 0,1 %

25

Specifická optická [alfa] = 0° ± 0,05° (roztok 1:10

otáčivost D

v chloroformu)

Olovo Ne více než 2 mg/kg.".

12. V příloze č. 3 položka E 315 KYSELINA ISOASKORBOVÁ zní:

"E 315 KYSELINA ETYTHROBOVÁ

Synonyma Kyselina isoaskorbová

Kyselina D-araboaskorbová

Definice

Chemický název γ-lakton kyseliny D-erythro-hex-2-enoové

Kyselina isoaskorbová

Kyselina D-isoaskorbová

Einecs 201-928-0

Kód E E 315

Chemický vzorec C H O

6 8 6

Molekulová hmotnost 176,13

Obsah Ne méně než 98 %, ve vysušeném stavu

Popis Bílá až světle žlutá krystalická pevná

látka, působením světla postupně tmavne

Identifikace

A. Rozpětí bodu tání Asi 164 °C až 172 °C za rozkladu

B. Pozitivní zkouška na

přítomnost kyseliny

askorbové/barevná

reakce

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 0,4 % po tříhodinovém sušení

za sníženého tlaku nad silikagelem

Síranový popel Ne více než 0,3 %

25

Specifická optická [alfa] = - 16,5° až - 18,0° [10 % (m/V)

otáčivost D

vodného roztoku]

Oxaláty K roztoku, který obsahuje 1 g v 10 ml vody,

se přidají 2 kapky ledové kyseliny octové

a 5 ml desetiprocentního roztoku octanu

vápenatého. Roztok musí zůstat čirý

Olovo Ne více než 2 mg/kg.".

13 V příloze č. 3 položka E 415 XANTHAN zní:

"E 415 XANTHAN

Synonyma

Definice Xanthan je polysacharidová guma s vysokou

molekulovou hmotností a je vyráběna

fermentací sacharidů čistou kulturou

přirozených druhů Xanthomonas campestris,

přečištěná regenerací ethanolem nebo

2-propanolem, sušená a rozemletá. Obsahuje

převážně hexózové jednotky D-glukosy a

D-mannosy spolu s kyselinou D-glukuronovou

a kyselinou pyrohroznovou a připravuje se

jako sodná, draselná nebo vápenatá sůl.

Její roztoky jsou neutrální

Molekulová hmotnost Přibližně 1 000 000

Einecs 234-394-2

Kód E E 415

Obsah Ne méně než 4,2 % a ne více než 5 % CO ,

2

což odpovídá 91 % až 108 % xanthanové gumy

Popis Prášek krémové barvy

Identifikace

A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě; nerozpustný v ethanolu

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 15 % (105 °C, 2 1/2 hodiny)

Celkový popel Ne více než 16 %, ve vysušeném stavu,

stanoveno při 650 °C po čtyřhodinovém

sušení při 105 °C

Kyselina pyrohroznová Ne méně než 1,5 %

Dusík Ne více než 1,5 %

Ethanol a propan-2-ol Ne více než 500 mg/kg jednotlivě nebo

v kombinaci

Olovo Ne více než 2 mg/kg

Celkový počet Ne více než 5 000 mikroorganismů na gram

mikroorganismů

Kvasinky a plísně Ne více než 300 mikroorganismů na gram

E. coli Nepřítomnost v 5 g

Salmonella spp Nepřítomnost v 10 g

Xanthomonas campestris Životaschopné buňky nesmějí být

přítomny v 1 g.".

14. V příloze č. 3 položka E 472c ESTERY MONO- A DIGLYCERIDŮ MASTNÝCH KYSELIN S KYSELINOU CITRONOVOU zní:

"E 472c ESTERY MONO- A DIGLYCERIDŮ MASTNÝCH KYSELIN

S KYSELINOU CITRONOVOU

Synonyma Citrem

Estery kyseliny citronové a mono-

a diglyceridů

Citroglyceridy

Mono- a diglyceridy mastných kyselin

esterifikované kyselinou citronovou

Definice Estery glycerolu s kyselinou citronovou

a mastnými kyselinami vyskytující se

v potravinářských olejích a tucích. Mohou

obsahovat malá množství volného glycerolu,

volných mastných kyselin, volné kyseliny

citronové a volných glyceridů. Mohou být

částečně nebo úplně neutralizovány

hydroxidem sodným nebo hydroxidem draselným

Einecs

Kód E E 472c

Popis Nažloutlé nebo světle hnědé kapaliny až

voskovité pevné nebo polotuhé látky

Identifikace

A. Pozitivní zkoušky na

glycerol, na mastné

kyseliny a na kyselinu

citronovou

B. Rozpustnost Nerozpustné ve studené vodě

Lze je dispergovat v horké vodě

Rozpustné v olejích a tucích

Nerozpustné ve studeném ethanolu

Čistota

Kyseliny jiné než Neprokazatelné

citronová a mastné

kyseliny

Volný glycerol Ne více než 2 %

Celkový glycerol Ne méně než 8 % a ne více než 33 %

Celková kyselina Ne méně než 13 % a ne více než 50 %

citronová

Síranový popel Produkty, které nebyly neutralizované:

(stanovený při ne více než 0,5 %

800 ± 25 °C) Částečně nebo úplně neutralizované

produkty: ne více než 10 %

Olovo Ne více než 2 mg/kg

Volné mastné kyseliny Ne více než 3 % vyjádřeno jako kyselina

olejová

Poznámka:

Kritéria pro čistotu se vztahují na tuto přídatnou látku bez sodných, draselných a vápenatých solí mastných kyselin, tyto látky však mohou být přítomny v množství nejvýše do 6 % (vyjádřeno jako olean sodný). ".

15. V příloze č. 3 položka E 599 KŘEMIČITAN HLINITÝ zní:

"E 559 HYDRATOVANÝ KŘEMIČITAN HLINITÝ (KAOLIN)

Synonyma Kaolin, lehký nebo těžký

Definice Hydratovaný křemičitan hliníku (kaolin)

je přečištěná bílá plastická hlína složená

z kaolinitu, hlinitokřemičitanu draselného,

živce a křemene. Zpracování nesmí zahrnovat

kalcinaci. Obsah dioxinů v kaolinové hlíně

používané na výrobu křemičitanu hlinitého

nesmí ohrožovat zdraví a být nevhodný pro

lidskou spotřebu

Einecs 215-286-4 (kaolinit)

Kód E E 559

Chemický vzorec Al Si O (OH) (kaolinit)

2 2 5 4

Molekulová hmotnost 264

Obsah Obsah ne méně než 90 % (suma oxidu

křemičitého a oxidu hlinitého po vyžíhání)

Oxid křemičitý (SiO ) mezi 45 % a 55 %

2

Oxid hlinitý (Al O ) mezi 30 % a 39 %

2 3

Popis Jemný bílý až našedle bílý mastný prášek.

Kaolin je volným seskupením různě

orientovaných shluků vloček kaolinitu nebo

jednotlivých hexagonálních vloček

Identifikace

A. Pozitivní zkoušky na

hliník a křemičitany

B. Rentgenová difrakce: Charakteristické píky při 7,18/3,58/2,38/1,78 A

C. Absorpce v Píky při 3 700 a 3 620 cm-1

infračerveném spektru:

Čistota

Úbytek hmotnosti žíháním Mezi 10 a 14 %(l 000 °C, do konstantní

hmotnosti)

Látky rozpustné ve vodě Ne více než 0,3 %

Látky rozpustné Ne více než 2 %

v kyselině

Železo Ne více než 5 %

Oxid draselný (K O) Ne více než 5 %

2

Uhlík Ne více než 0,5 %

Arzen Ne více než 3 mg/kg

Olovo Ne více než 5 mg/kg

Rtuť Ne více než 1 mg/kg.".

16. V příloze č. 3 se za položku E 316 ISOASKORBÁT SODNÝ vkládá nová položka, která zní:

"E 319 TERCIÁRNÍ BUTYLHYDROCHINON (TBHQ)

Synonyma TBHQ

Definice

Chemický název terc-butyl-1,4-benzendiol

2-(1,1-dimethylethyl)-1,4-benzendiol

Einecs 217-752-2

Kód E E 319

Chemický vzorec C H O

10 14 2

Molekulová hmotnost 166,22

Obsah Obsah ne méně než 99 % C H O

10 14 2

Popis Bílá krystalická pevná látka

s charakteristickou vůní

Identifikace

A. Rozpustnost Prakticky nerozpustný ve vodě;

rozpustný v ethanolu

B. Bod tání Ne méně než 126,5 °C

C. Fenolické látky Po rozpuštění asi 5 mg vzorku v 10 ml

methanolu a přidání 10,5 ml roztoku

dimethylaminu (1:4). Vytvoří se červené

až růžové zbarvení

Čistota

Terciární-butyl-p- Ne více než 0,2 %

benzochinon

2,5-di-terciární- Ne více než 0,2 %

butylhydrochinon

Hydroxychinon Ne více než 0,1 %

Toluen Ne více než 25 mg/kg

Olovo Ne více než 2 mg/kg.".

17. V příloze č. 3 se za položku E 425 (ii) KONJAKOVÝ GLUKOMANNAN vkládá nová položka, která zní:

"E 426 SÓJOVÁ HEMICELULÓZA

Synonyma

Definice Sójová hemicelulóza je rafinovaný

polysacharid rozpustný ve vodě získávaný

z přirozeného kmene sójové vlákniny

extrakcí horkou vodou

Chemický název Sójové polysacharidy rozpustné ve vodě

Sójová vláknina rozpustná ve vodě

Einecs

Kód E E 426

Obsah Ne méně než 74 % sacharidů

Popis Polétavý sušený bílý prášek

Identifikace

A. Rozpustnost Rozpustný v horké nebo studené vodě,

bez tvorby gelu

pH 1 % roztoku 5,5 ± 1,5

B. Viskozita 10 % roztoku Ne více než 200 mPa.s

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 7 % (105 °C, 4 hodiny)

Bílkoviny Ne více než 14 %

Celkový popel Ne více než 9,5 % (600 °C, 4 hodiny)

Arzen Ne více než 2 mg/kg

Olovo Ne více než 5 mg/kg

Rtuť Ne více než 1 mg/kg

Kadmium Ne více než 1 mg/kg

Standardní počet Ne více než 3 000 mikroorganismů na gram

mikroorganismů

Kvasinky a plísně Ne více než 100 mikroorganismů na gram

E. coli Nesmí být přítomny v 10 g.".

18. V příloze č. 3 se za položku E 461 METHYLCELULOSA vkládá nová položka, která zní:

"E 462 ETHYLCELULOSA

Synonyma Ethylether celulosy

Definice Ethylcelulosa je celulosa získaná přímo

z přirozených rostlinných pletiv a částečně

etherifikovaná ethylovými skupinami

Chemický název Ethylether celulosy

Chemický vzorec Polymery obsahují substituované jednotky

anhydroglukosy s tímto obecným vzorcem:

C H O (OR )(OR ) kde R a R může být

6 7 2 1 2 1 2

jeden z těchto:

- H

- CH CH

2 3

Einecs

Kód E E 462

Obsah Ne méně než 44 % a ne více než 50 %

ethoxylových skupin (-OC H ), vztaženo na

2 5

sušinu (odpovídá nejvýše 2,6 ethoxylovým

skupinám na jednotku anhydroglukózy)

Popis Mírně hygroskopický, bílý nebo našedlý

prášek bez pachu a chuti

Identifikace

A. Rozpustnost Prakticky nerozpustná ve vodě, v glycerolu

a v propan-1,2-diolu, avšak rozpustná v

proměnlivých poměrech v určitých organických

rozpouštědlech, v závislosti od obsahu

ethoxylu. Ethylcelulosa s obsahem méně než

46 - 48 % ethoxylových skupin je volně

rozpustná v tetrahydrofuranu, v methylacetátu,

v chloroformu a ve směsích aromatických

uhlovodíků s ethanolem. Ethylcelulosa s

obsahem ethoxylových skupin 46 - 48 % nebo

více je volně rozpustná v ethanolu, methanolu,

toluenu, chloroformu a v ethylacetátu

B. Zkouška vytváření Rozpustí se 5 g vzorku v 95 g směsi toluenu

povlaku s ethanolem v poměru 80 : 20 hmot. Vytvoří se

čirý, stabilní, mírně nažloutlý roztok. Několik

mililitrů roztoku se nanese na skleněnou misku

a nechá se odpařit rozpouštědlo. Zůstane hustý,

pevný, souvislý čirý povlak (film). Film je

hořlavý

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 3 % (105 °C, 2 hodiny)

Síranový popel Ne více než 0,4 %

pH 1 % koloidního Neutrální na lakmusový papír

roztoku

Arzen Ne více než 3 mg/kg

Olovo Ne více než 2 mg/kg

Rtuť Ne více než 1 mg/kg

Kadmium Ne více než 1 mg/kg.".

19. V příloze č. 3 se za položku E 585 MLÉČNAN ŽELEZNATÝ vkládá nová položka, která zní:

"E 586 4-HEXYLRESORCINOL

Synonyma 14-hexyl-1,3-benzendiol

hexylresorcinol

Definice

Chemický název 4-hexylresorcinol

Einecs 205-257-4

Kód E E 586

Chemický vzorec C H O

12 18 2

Molekulová hmotnost 197,24

Obsah Ne méně než 98,0 % vztaženo na sušinu

Popis Bílý prášek

Identifikace

A. Rozpustnost Snadno rozpustný v éteru a acetonu;

velmi slabě rozpustný ve vodě

B. Test kyselinou Do 1 ml nasyceného roztoku vzorku se

dusičnou přidá 1 ml kyseliny dusičné. Objeví se

světle červené zbarvení

C. Test pomocí brómu Do 1 ml nasyceného roztoku vzorku se

přidá 1 ml roztoku brómu. Žlutá vločkovitá

sraženina se rozpustí a vznikne žlutý

roztok

D. Rozpětí bodu tání 62 - 67 °C

Čistota

Kyselost Ne více než 0,05 %

Síranový popel Ne více než 0,1 %

Rezorcinol a jiné fenoly Po několikaminutovém protřepání asi

1 g vzorku s 50 ml vody, přefiltrování

a přidání 3 kapek roztoku chloridu

železitého k filtrátu nevznikne červené

ani modré zbarvení

Nikl Ne více než 2 mg/kg

Olovo Ne více než 2 mg/kg

Rtuť Ne více než 3 mg/kg.".

20. V příloze č. 3 se za položku E 1202 POLYVINYLPOLYPYRROLIDON vkládá nová položka, která zní:

"E 1204 PULLULAN

Synonyma

Definice Lineární, neutrální glukan tvořený hlavně

z jednotek maltotriosy spojených -1,6

glykozidickými vazbami. Vzniká kvašením

hydrolyzovaného potravinářského škrobu pomocí

kmene mikroorganismů Aureobasidium pullulans

nevytvářejícího toxiny. Po dokončení kvašení

se buňky hub odstraní mikrofiltrací, filtrát

se tepelně sterilizuje a pigmenty a jiné

nečistoty se odstraní adsorpcí a iontoměničovou

chromatografií

Einecs 232-945-1

Kód E E 1204

Chemický vzorec (C H O )

6 10 5 x

Obsah Ne méně než 90,0 % glukanu vztaženo na

sušinu

Popis Bílý nebo šedobílý prášek, bez zápachu

Identifikace

A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě, prakticky nerozpustný

v ethanolu

B. pH 10 % roztoku 5,0 - 7,0

C. Vysrážení pomocí Přidáním 2 ml polyethylenglykolu 600 k 10 ml

polyethylenglykolu 600 2 % vodného roztoku pullulanu se vytvoří

bílá sraženina

D. Depolymerizace pomocí Připraví se dvě zkumavky, v každé bude 10 ml

pullulanasy 10 % roztoku pullulanu. Do jedné zkumavky se

přidá 0,1 ml roztoku pullulanasy s činností

10 jednotek/g a do druhé zkumavky se přidá

0,1 ml vody. Po inkubaci při teplotě asi

25 °C po dobu 20 minut bude viskozita roztoku

upraveného pullulanasou viditelně nižší než

u neupraveného roztoku

Čistota

Ztráta sušením Ne více než 6 % (90 °C, tlak nejvýše

50 mm Hg, 6 h)

Mono-, di- a Ne více než 10 % vyjádřené jako glukóza

oligosacharidy

Viskozita 100 - 180 mm2/s (10 % hmot. vodného

roztoku při 30 °C)

Olovo Ne více než 1 mg/kg

Kvasinky a plísně Ne více než 100 kolonií na gram

Koliformní bakterie Nepřítomnost v 25 g

Salmonela Nepřítomnost v 25 g.".

21. V příloze č. 3 se za položku E 1451 ACETYLOVANÝ OXIDOVANÝ ŠKROB vkládá nová položka, která zní:

"E 1452 ŠKROBOVÝ OKTENYLSUKCINÁT HLINITÝ

Synonyma SAOS

Definice Škrobový oktenylsukcinát hlinitý je škrob

esterifikovaný anhydridem kyseliny

oktenyljantarové a ošetřený síranem

hlinitým

Einecs

Kód E E 1452

Popis Bílý nebo téměř bílý prášek nebo granule,

nebo vločky (pokud je předželatinovaný),

amorfní prášek nebo hrubé částečky

Identifikace

A. Pokud není

předželatinizovaný:

pozorováním pod

mikroskopem

B. Pozitivní zbarvení

jodem (tmavě modré

až světle červené

zbarvení)

Čistota

(všechny hodnoty, kromě

úbytku hmotnosti sušením,

jsou vztaženy na bezvodou

bázi)

Ztráta sušením Ne více než 21 %

Oktenyljantarové skupiny Ne více než 3 %

Reziduum kyseliny Ne více než 0,3 %

oktenyljantarové

Oxid siřičitý Ne více než 50 mg/kg u modifikovaných

obilných škrobů. Ne více než 10 mg/kg

u ostatních modifikovaných škrobů,

není-li uvedeno jinak

Arzen Ne více než 1 mg/kg

Olovo Ne více než 2 mg/kg

Rtuť Ne více než 0,1 mg/kg

Hliník Ne více než 0,3 %.".