§ 15
(1) Odběr dílčích vzorků se provádí podle přílohy č. 4.
(2) Odběr dílčích vzorků nelisovaného a nebaleného chmele se provádí z různých míst a z různé hloubky hromady k získání průměrného vzorku cca 200 g.
(3) Odběr dílčího vzorku baleného nelisovaného chmele se provádí ručně po rozpárání bočního švu obalu, střídavě ze spodní, střední a horní části obsahu obalu. Podíl vzorků z povrchu nesmí přesáhnout 10 % z celkového množství vzorků.
(4) Odběr dílčího vzorku chmele lisovaného se provádí ručně po rozpárání horní části obalu vyseknutím chmele. Podíl vzorků z povrchu nesmí přesáhnout 10 % z celkového množství vzorků.
(5) Průměrný vzorek chmele se připraví homogenizací dílčích vzorků a dělením na průměrný vzorek o hmotnosti cca 200 g. Vzorek se chrání před působením světla a skladuje se v suchu, při teplotě do 5 C.
(6) Vzorky chmelového extraktu se odebírají po zahřátí obsahu obalu na 40 C a po homogenizaci extraktu.