Příloha 2.
(K čl. 15.)
Seznam zvlášť přípustných opracování a zpracování po dovozu.
Osvobození od daně podle čl. 14 není vyloučeno:
1. je-li peří do peřin nebo prachové peří čištěno, tříděno nebo mícháno;
2. jsou-li štětiny tříděny, prány, bíleny, barveny nebo upravovány;
3. jsou-li drogy, surové, na zboží v obchodě obvyklé rozdrobovány, krájeny, rozemílány nebo na prach rozmělňovány;
4. jsou-li dřeva barvířská mleta nebo extrahována;
5. jsou-li ryby nebo krabi (garnáti) tříděni, soleni, uzeni, marinováni, filetováni, mrazeni nebo sušeni.
Za marinování podle tohoto ustanovení se považuje, jsou-li ryby nebo krabi (garnáti) připravováni k požívání solením buď s použitím koření nebo bez něho (na př. jídla na vidličku) nebo solením s použitím octa a koření (na př. Bismarkovi sledi) nebo pečením (na př. pečení sledi, pečené tresky, rybí kotlety) nebo vařením (na př. sledi v rosolu) s použitím octa a koření. Za filetování podle tohoto ustanovení se považuje odřezávání a vyřezávání částí nezpůsobilých k lidskému požívání (na př. ocasů, hlava kostí);
6. jsou-li třísliva mleta nebo extrahována;
7. je-li konopí vochlováno;
8. je-li dříví podélně nebo v příčném směru nebo v obou směrech řezáno, sekyrou nebo pilou opracováno, na dyhy řezáno nebo hoblováno, čepováno nebo drážkováno nebo jsou-li dřevěné stožáry (telegrafní tyče, stožáry pro světlo a vedení) loupány nebo kyanovány (konservovány) nebo dřevěné železniční pražce napouštěny. Bude-li dříví podnikatelem, který je uvedeným způsobem opracoval, před tímto opracováním nebo po něm také tříděno, nevylučuje ani třídění osvobození od daně;
9. je-li káva loupána;
10. je-li kakao fermentováno;
11. je-li kapok čištěn, tříděn nebo míchán;
12. jsou-li cáry (hadry) trhány, prány, párány, karbonisovány nebo barveny;
13. jsou-li ořechová jádra sušena, čištěna, loupána nebo rozdrobována;
14. jsou-li oleje nebo tuky živočišné zpracovány, za předpokladu, že toto zpracování nepřesahuje zušlechtění (štěpení, míšení, čištění, ztužování, vaření, bílení nebo zbavování pachu) a získávání mastných kyselin;
15. jsou-li olejnatá semena a olejnaté plody roztloukány (lisovány, extrahovány), a to také tehdy, když předměty při tom vzniklé jsou výrobcem dále zpracovány, za předpokladu, že toto zpracování nepřesahuje zušlechtění (štěpení, míšení, čištění, ztužování, vaření, bílení, zbavování pachu) a získávání mastných kyselin a vyrábění mouky z pokrutin. Budou-li dohromady zpracována do tuzemska dovezená a jiná olejnatá semena a olejnaté plody nebo budou-li smíchány předměty, které vznikly z dovezených olejnatých semen a olejnatých plodů, s předměty, které vznikly z jiných olejnatých semen a olejnatých plodů, zůstává osvobození od daně nedotčeno pro tu část smíšeného výrobku, která pochází z dovezených olejnatých semen nebo olejnatých plodů;
16. je-li rýže loupána, lámána, hlazena nebo leštěna nebo zpracována na rýžovou krupici nebo rýžovou mouku (rýžovou krmnou mouku);
17. je-li nebarvené a neskané surové hedvábí jednou skáno;
18. je-li třtina obecná štípáním nebo hoblováním upravována;
19. je-li tabák fermentován;
20. je-li čaj různých cizozemských druhů míchán;
21. je-li víno ve sklepě ošetřováno, stáčeno nebo s jinými dovezenými víny míšeno.
******************************************************************