§ 1.
(1) Výroba a zužitkování bramborů, škrobu, droždí, octa, lihových nápojů a dalších výrobků z bramborů a ze škrobu se upravuje podle ustanovení dále uvedených.
(2) Droždím (kvasnicemi) se rozumějí lihovarské kvasnice a také tak zvané pivovarské kvasnice, vyrobené v drožďárnách, jakož i veškeré jiné kvasnice, jmenovitě vinné, pokud jsou nějakým způsobem, na př. propíráním, slazením anebo jinak uzpůsobeny k tomu, aby lihovarské kvasnice ve spotřebě nahrazovaly. K těmto nepatří kvasnice vyrobené v pivovarech k účelům pivovarským a tak zvané odpadové pivovarské kvasnice ve smyslu vyhlášky předsedy vlády ze dne 8. června 1940, č. 227 Sb., o úpravě výroby a získávání vedlejších výrobků a odpadů průmyslu sladařského a pivovarského.
(3) Octem se rozumí:
a) přírodní kvasný ocet lihový, t. j. ocet vyrobený kvašením lihu,
b) kvasné octy, vyrobené z jiných látek nežli lihu, tedy jmenovitě octy vyrobené z obilí, sladu, škrobové moučky, ovoce, vína a jiných polních nebo zahradních plodin,
c) náhražky octa, t. j. veškeré organické kyseliny, jako na př. kyselina citronová, mléčná, vinná, glukonová a pod., pokud se jich použije k výrobě přípravků, které nahrazují ocet pro lidskou spotřebu, nebo pokud se přimísí k octu.
(4) Lihovými výrobky (alkoholickými nápoji) se rozumějí všechny druhy pálenek (žitná kořalka), jakož i ostatní lihoviny (likéry), vyrobené z lihu nebo za použití lihu.
(5) Škrobem a výrobky ze škrobu se rozumí:
a) suchý bramborový škrob a výrobky získané jeho ušlechtěním,
b) surový nebo vlhký škrob,
c) glukosa (škrobový cukr), jakož i výrobky podobné glukose pevné nebo tekuté z jakékoli suroviny,
d) dextrin, jakož i výrobky podobné dextrinu z jakékoli suroviny,
e) škrobová mouka, škrobová krupice, škrobové kroupy a škrobové ságo,
f) pšeničný škrob a pšeničný lepek,
g) kukuřičný škrob a jeho deriváty,
h) rýžový škrob a jeho deriváty,
i) škrob vyrobený z ostatních zemědělských výrobků,
j) prášek do pečiva, puddingový prášek a jiné přísady do pečiva ze zemědělských výrobků nebo z výrobků, které byly získány ze zemědělských výrobků.
(6) Výrobky z bramborů se rozumějí výrobky získané zpracováním bramborů mimo líh a škrob, jako bramborové vločky, mouka bramborová, válcová mouka bramborová a sušené jedlé brambory.