CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 297/2000 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů, ve znění zákona č. 216/2000 Sb. Normy ztrát při výrobě vína

Normy ztrát při výrobě vína

297/2000 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů, ve znění zákona č. 216/2000 Sb.

§ 5

Normy ztrát při výrobě vína

(1) Ztráty při výrobě vína se vztahují k manipulovanému množství, přičemž základem je objem vína po zkvašení před prvním stáčením z kvasničních kalů. Jako jednotka množství při výrobě vína se používá hektolitr (hl).

(2) Normy ztrát při výrobě vína podle jednotlivých operací s přihlédnutím k technologii výroby jsou stanoveny takto:

a) první stáčení - bez použití bentonitu do 6,0 %,

- s použitím bentonitu do 8,0 %,

b) druhé stáčení - bez použití bentonitu do 1,5 %,

- s použitím bentonitu do 2,0 %,

c) školení vína - bez použití bentonitu do 0,5 %,

- s použitím bentonitu do 1,0 %,

d) filtrace do 0,2 %,

e) lahvování do 1,0 %,

f) plnění nádob při expedici do 0,5 %,

g) plnění cisteren při expedici do 0,1 %,

h) manipulační ztráty do 0,2 %,

i) skladovací ztráty (odpar) za každý měsíc do 0,4 %.

(3) Souhrn ztrát z jednotlivých výrobních operací podle odstavce 2 nesmí překročit celkovou povolenou výši ztrát 12,5 %.

(4) Pro samostatné hodnocení jednotlivých operací se při

a) prvním stáčení vína vyrobené množství vína před prvním stáčením násobí normou ztrát pro první stáčení,

b) druhém stáčení vína vyrobené množství vína před druhým stáčením násobí normou ztrát pro druhé stáčení,

c) školení vína množství školeného vína násobí normou ztrát pro školení,

d) filtraci násobí filtrované množství vína normou ztrát pro filtraci,

e) lahvování množství vína předaného k lahvování násobí normou ztrát pro lahvování,

f) plnění do nádob bere za základ odbyt vína (v sudech, demižonech apod.) a násobí normou ztrát,

g) plnění do cisteren odbyt vína v cisternách násobí příslušnou normou ztrát,

h) manipulaci bere pro výpočet normy ztrát za základ objem manipulace při přetáčení, scelování apod. provedené mimo první nebo druhé stáčení kalů,

i) skladování bere pro výpočet normy ztrát za základ součet počáteční a konečné zásoby dělený dvěma a násobený příslušnou normou ztrát. Skladovací ztráty se počítají z vína na kvasnicích, vína 1x stočeného, 2x stočeného, školeného vína a vína v láhvích.

(5) Ustanovení odstavců 1 až 4 se nevztahuje na víno vyrobené v rámci výzkumných a šlechtitelských úkolů a uložené do nádob s obsahem do 50 l.