C. Rámcový profil absolventa
a) S ohledem na typ studijního programu absolventi prokazují v odpovídající šíři a míře podrobnosti:
1. znalosti biologie zemědělských rostlin a hospodářských zvířat potřebné k rozpoznání jejich kvality a bezpečnosti pro potravinářskou výrobu,
2. znalosti složení a struktury surovin a potravin, jejich fyzikálních a koloidních vlastností,
3. znalosti chemických a mikrobiologických procesů probíhajících v potravinách,
4. znalosti kvality, hygieny, zdravotní nezávadnosti, analýzy a kontroly potravin,
5. znalosti získávání, výroby, zpracování, skladování, distribuce a prodeje potravin,
6. znalosti z oblasti výživy člověka,
7. znalosti ekonomiky podniku, managementu a marketingu v potravinářství,
8. znalosti legislativy relevantní pro potravinářskou praxi.
b) S ohledem na typ studijního programu absolventi umí v odpovídající šíři a míře podrobnosti:
1. řídit či podílet se na řízení technologických procesů získávání, výroby, zpracování, skladování, distribuce a prodeje potravin,
2. aplikovat postupy správné výrobní, hygienické a laboratorní praxe v potravinářských podnicích a kontrolních laboratořích,
3. kontrolovat a posuzovat potraviny z hlediska jejich kvality a zdravotní nezávadnosti,
4. odebírat vzorky z prostředí zacházení s potravinami a z potravin, vyšetřit je a interpretovat výsledky tohoto šetření na úrovni kvalitativních, hygienických a zdravotních parametrů.
c) S ohledem na typ studijního programu se absolvent uplatní například:
1. v akademické sféře a v dalších institucích zabývajících se vědou, výzkumem, vývojem a inovacemi,
2. v soukromé sféře zaměřené na zpracování potravinářských surovin, produkci, analýzu a distribuci potravin,
3. v oblasti analýzy a kontroly potravin u orgánů státní správy a dalších orgánů, které mají ve své působnosti analýzu a kontrolu potravinářských surovin a potravin.