§ 9
(1) Finanční hodnota stravních dávek se zvyšuje o 10 % vojákovi
a) v kuchařském kurzu ve dnech přípravy stravy,
b) vojákovi v trvale odloučené části útvaru do 25 osob, která si samostatně připravuje jídlo a zpracovává samostatné vyúčtování spotřeby potravin.
(2) Vojákovi lze podle odstavce 1 zvýšit finanční hodnotu stravních dávek o dalších 10 % v závislosti na tom, v jakém rozsahu se nakupují potraviny v maloobchodu.
(3) Finanční hodnotu stravních dávek a přídavků potravin u útvaru s počtem stravovaných od 26 do 100 osob, kde je nutný nákup potravin v maloobchodu, lze zvýšit až o 10 % v závislosti na tom, v jakém rozsahu se nakupují potraviny v maloobchodu.
(4) Finanční hodnotu stravních dávek a přídavků potravin u útvaru zabezpečujícího záchranné práce při pohromách nebo při jiných závažných situacích ohrožujících životy, zdraví, značné majetkové hodnoty nebo životní prostředí anebo u útvaru, který byl pohromou postižen, lze zvýšit až o 20 %.
(5) Finanční hodnota stravních dávek se dne 24. Prosince každého kalendářního roku zvyšuje o 50 % pro vojáky přítomné u útvaru k zabezpečení slavnostní večeře.
(6) Energetická a výživová hodnota stravních dávek a přídavků potravin a jejich finanční hodnota v jednotlivých dnech měsíce nemusí být vyčerpána. Měsíční průměr čerpání však musí odpovídat hodnotám stanoveným pro jednotlivé stravní dávky a přídavky potravin v rozmezí 5 % nad až 5 % pod stanovené hodnoty. Roční průměr čerpání nesmí překročit rozmezí 10 % nad až 3 % pod stanovené hodnoty.