CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 270/2005 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, ve znění vyhlášky č. 318/2003 Sb. Čl. I

Čl. I

270/2005 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, ve znění vyhlášky č. 318/2003 Sb.

Čl. I

Vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, ve znění vyhlášky č. 318/2003 Sb., se mění takto:

1. § 1 včetně poznámky pod čarou č. 1 zní:

"§ 1

Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství1) a upravuje požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, které se smějí používat k výrobě potravin.

------------------------------------------------------------------

1) Směrnice Rady 78/663/EES ze dne 25. července 1978, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách. Směrnice Rady 82/504/ES ze dne 12. července 1982, kterou se mění směrnice 78/663/EES, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách. Směrnice Komise 90/612/EES ze dne 26. října 1990, kterou se mění směrnice 78/663/EES, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách. Směrnice Komise 92/4/EES ze dne 10. února 1992, kterou se mění směrnice 78/663/EES, kterou se stanoví specifická kritéria čistoty emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel a želírujících látek pro použití v potravinách. Směrnice Komise 95/45/ES ze dne 26. července 1995, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu barviv pro použití v potravinách. Směrnice Komise 1999/75/ES ze dne 22. července 1999, kterou se mění směrnice 95/45/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu barviv pro použití v potravinách. Směrnice Komise 2001/50/ES ze dne 3. července 2001, kterou se mění směrnice 95/45/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu barviv pro použití v potravinách. Směrnice Komise 2004/47/ES ze dne 16. dubna 2004, kterou se mění směrnice č. 95/45/ES s ohledem na směs karotenů E 160a (i) a beta karoten E 160a (ii). Směrnice Komise 95/31/ES ze dne 5. července 1995, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu sladidel pro použití v potravinách. Směrnice Komise 98/66/ES ze dne 4. září 1998, kterou se mění směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu sladidel pro použití v potravinách. Směrnice Komise 2000/51/ES ze dne 26. července 2000, kterou se mění směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu sladidel pro použití v potravinách. Směrnice Komise 2001/52/ES ze dne 3. července 2001, kterou se mění směrnice 95/31/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu sladidel pro použití v potravinách. Směrnice Komise 2004/46/ES ze dne 16. dubna 2004, kterou se mění směrnice 95/31/ES s ohledem na E 955 Sukralosu a E 962 Sůl aspartamu-acesulfamu. Směrnice Komise 96/77/ES ze dne 2. prosince 1996, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a sladidla. Směrnice Komise 98/86/ES ze dne 11. listopadu 1998, kterou se mění směrnice 96/77/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a sladidla. Směrnice Komise 2000/63/ES ze dne 5. října 2000, kterou se mění směrnice 96/77/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a sladidla. Směrnice Komise 2001/30/ES ze dne 2. května 2001, kterou se mění směrnice 96/77/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a sladidla. Směrnice Komise 2002/82/ES ze dne 15. října 2002, kterou se mění směrnice 96/77/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a sladidla. Směrnice Komise 2003/95/ES ze dne 27. října 2003, kterou se mění směrnice 96/77/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a sladidla. Směrnice Komise 2004/45/ES ze dne 16. dubna 2004, kterou se mění směrnice 96/77/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a sladidla.".

2. V příloze č. 1 požadavky na identitu a čistotu barviv E 160a (i) Směs karotenů a E 160a (ii) Beta karoten znějí:

"E 160a (i) SMĚS KAROTENŮ

1. ROSTLINNÉ KAROTENY

Synonyma | CI potravinářská oranž 5

Definice | Směs karotenů se získává extrakcí rozpouštědlem přírodních druhů jedlých

| rostlin, mrkve, rostlinných olejů, trávy, vojtěšky a kopřivy Hlavní barevná

| látka sestává z karotenoidů, z nichž největší část tvoří beta-karoten.

| Mohou být přítomny také alfa-, gama-karoten a jiné pigmenty. Kromě

| barevných pigmentů může látka obsahovat oleje, tuky a vosky přirozeně se

| vyskytující ve výchozí surovině. Při extrakci mohou být použita pouze tato

| rozpouštědla: aceton, methylethylketon, methanol, ethanol, propandiol,

| hexan (benzen ne více než 0,05%v/v), dichlormethan a oxid uhličitý

Skupina | Karotenoid

Číslo Color | 75130

Index |

Einecs | 230-636-6

Kód E | E 160a (i)

Chemický vzorec | Beta-karoten: C40H56

|

Molekulová hmotnost | Beta-karoten: 536,88

|

Obsah | Obsah karotenů (přepočteno na beta-karoten) je nejméně 5 %.

| U produktů získaných extrakcí rostlinných olejů: ne méně než 0,2 % v

| jedlých tucích.

| 1 %

| E 2500 při cca 440-457 nm v cyklohexanu

| 1 cm

Identifikace |

Spektrometrie | Maximum v cyklohexanu při 440-457 nm a 470-486 nm

Obrázek - Čistota

2. KAROTENY POCHÁZEJÍCÍ Z ŘAS

Synonyma | CI potravinářská oranž 5

Definice | Směs karotenů produkovaných řasou Dunaliella salina, rostoucí ve velkých slaných jezerech v

| oblasti Whyalla v Jižní Austrálii. Beta-karoten se extrahuje esenciálním olejem. Přípravek je

| 20-30 % suspenze v jedlém oleji. Podíl trans a cis izomerů se pohybuje v rozmezí 50/50 -71/29

| Hlavní barevná látka sestává z karotenoidů, z nichž největší část tvoří beta-karoten. Mohou být

| přítomny alfa-karoten, lutein, zeaxanthin a beta-kryptoxanthin. Kromě barevných pigmentů může

| látka obsahovat oleje, tuky a vosky přirozeně se vyskytující ve výchozí surovině

Skupina | Karotenoid

Číslo Color Index | 75130

Chemický vzorec | Beta-karoten C40H56

Molekulová hmotnost | Beta-karoten 536,88

Obsah | Obsah karotenů (počítáno jako beta-karoten) je nejméně 20 %

| 1 %

| E 2500 při cca 440-457 nm v cyklohexanu

| 1 cm

|

|

Identifikace |

A. Spektrometricky | Maximum v cyklohexanu při 440nnm - 457 nm a 474 nm - 486 nm

Čistota |

Přírodní tokoferoly v | Ne více než 0,3 %

jedlém oleji |

Olovo | Ne více než 5 mg/kg

E 160a (ii) BETA-KAROTEN

1. BETA-KAROTEN

Synonyma | CI potravinářská oranž 5

Definice | Tyto specifikace platí především pro všechny trans-izomery beta-karotenu

| spolu s menším množstvím ostatních karotenoidů. Zředěné a stabilizované

| preparáty mohou mít jiné poměry cis- a trans-izomerů

Skupina | Karotenoid

Číslo Color Index | 40800

Einecs | 230-636-6

Kód E | E160a (ii)

Chemické názvy | Beta-karoten, beta,beta-karoten

Chemický vzorec | C40H56

Molekulová hmotnost | 536,88

Obsah | Ne méně než 96 % všech barevných látek (vyjádřeno jako beta-karoten)

| 1 %

| E 2500 při cca 440-457 nm v cyklohexanu

| 1 cm

|

Popis | Červené až hnědavě červené krystaly nebo krystalický prášek

Identifikace |

Spektrometrie | Maximum v cyklohexanu při cca 453-456 nm

Čistota |

Síranový popel | Ne více než 0,2 %

Vedlejší barevné látky | Karotenoidy jiné než beta-karoten: ne více než 3,0 % všech barevných látek

Olovo | Ne více než 2 mg/kg

2. BETA-KAROTEN POCHÁZEJÍCÍ Z BLAKESLEA TRISPORA

Synonyma | CI potravinářská oranž 5

Definice | Získává se fermentací směsné kultury grampozitivních (+) a gramnegativních (-)

| přírodních kmenů houby Blakeslea trispora. Beta-karoten je extrahován z biomasy

| ethylacetátem nebo isobutylacetátem a následně isopropylalkoholem a

| krystalizován. Krystalická látka obsahuje především trans beta-karoten. Vzhledem

| k přirozenému procesu je pro produkt specifické, že obsahuje přibližně 3 % směsi

| karotenů

Skupina | Karotenoid

Číslo Color Index | 40800

|

Einecs | 230-636-6

Kód E | E 160a (ii)

Chemické názvy | Beta-karoten, beta,beta-karoten

|

Chemický vzorec | C40H56

|

Molekulová hmotnost | 536,88

|

Obsah | Ne méně než 96 % všech barevných látek (vyjádřeno jako beta-karoten)

| 1 %

| E 2500 při cca 440-457 nm v cyklohexanu

| 1 cm

|

Popis | Červené až hnědavě červené nebo fialové krystaly či krystalický prášek (barva

| se liší podle použitého extrakčního činidla a podmínek krystalizace)

Identifikace |

Spektrometrie | Maximum v cyklohexanu při cca 453-456 nm

Obrázek - Čistota

3. V příloze č. 2 požadavky na identitu a čistotu sladidel se doplňují o specifikace pro nově povolená sladidla E 955 Sukralosu a E 962 Sůl aspartamu - acesulfamu, které znějí:

"E 955 SUKRALOSA

Synonyma | 4,1',6'- trichlor-4,1',6'-trideoxygalaktosacharosa 4,1',6'-

| trichlorogalaktosacharosa

Definice |

Chemické názvy | 1,6-Dichlor-1,6-dideoxy-beta-D-fruktofuranosyl-4-chlor-4-deoxy-alfa-D-galakto

| pyranosid 259-952-2

Einecs |

Kód E | E 955

Chemický vzorec | C12H19C3O8

Molekulová hmotnost | 397,64

Obsah | Ne méně než 98% a ne více než 102% C12H19C3O8 vztaženo na bezvodou látku

Popis | Bílý až bělavý krystalický prášek, prakticky bez zápachu

Identifikace |

A. pH (10% roztok) | 5 až 7

B. Rozpustnost | Dobře rozpustný ve vodě, methanolu a ethanolu Málo rozpustný v octanu

| ethylnatém

C. Infračervené | Infračervené spektrum vzorku dispergovaného v bromidu draselném vykazuje

absorpční spektrum | relativní maxima při podobných vlnočtech jako jsou vlnočty maxim referenčního

| spektra získaného použitím referenčního standardu sukralosy

|

D. Chromatografíe | Hlavní skvrna testovaného roztoku má stejnou hodnotu Rf jako hlavní skvrna

na tenké vrstvě | standardního roztoku

| A uvedeného v testu pro ostatní chlorované disacharidy.Tento standardní

| roztok se připraví rozpuštěním 1,0 g referenčního standardu sukralosy v 10 ml

| methanolu

E. Specifická optická | [α] 20D: +84,0° až +87,5° vztaženo na bezvodou látku (10% hm./obj. roztok)

otáčivost |

Čistota |

Obsah vody | Ne více než 2,0 mg/kg (Karl Fischerova metoda)

Síranový popel | Ne více než 0,7 mg/kg

Olovo | Ne více než 1,0 mg/kg

Ostatní chlorované | Ne více než 0,5%

disacharidy |

Chlorované | Ne více než 0,1%

monosacharidy |

Trifenylfosfin oxid | Ne více než 150 mg/kg

Methanol | Ne více než 0,1%

E 962 SŮL ASPARTAMU - ACESULFAMU

Synonyma | Aspartamo-acesulfamová sůl Sůl aspartam-acesulfam Aspartam-acesulfam

Definice | Sůl se připravuje zahříváním směsi aspartamu a acesulfamu K přibližně v

| poměru 2:1 (hm./hm.) v roztoku s kyselým pH a následnou krystalizací.

| Draselný iont a vlhkost se odstraní. Produkt je stabilnější než samotný

| aspartam.

Chemické názvy | 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-on-2,2dioxidová sůl

| L-phenylalanyl-2-methyl-L-alfa-asparagové kyseliny

Kód E | E 962

Chemický vzorec | C18H23O9N3S

Molekulová hmotnost | 457,46

Obsah | 63,0% až 66,0% aspartamu (vysušený vzorek) a 34,0% až 37,0% acesulfamu

| (vysušený vzorek kyselé formy)

Popis | Bílý krystalický prášek, bez zápachu

Identifikace |

A. Rozpustnost | Velmi málo rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu

B. Transmitance | Transmitance 1% vodného roztoku v 1 cm kyvetě měřená vhodným

| spektrofotometrem při 430 nm oproti vodě ve srovnávací kyvetě není menší než

| 0,95, což je ekvivalentní absorbanci ne vyšší než přibližně 0,022

C. Specifická optická | [α] 20D: +14 5° až+16,5° Stanovení při koncentraci 6,2 g ve 100 ml kyseliny

otáčivost | mravenčí (15N) do 30 minut po přípravě roztoku. Vypočtenou specifickou

| otáčivost dělit hodnotou 0,646 ke korekci na obsah aspartamu v soli

| aspartamu-acesulfamu

Čistota |

Úbytek hmotnosti sušením | Ne více než 0,5% (105°C, čtyři hodiny)

Kyselina 5-benzyl-3,6- | Ne více než 0,5%

dioxo-2-piperazinoctová |

Olovo | Ne více než 1,0 mg/kg".

4. V příloze č. 3 požadavky na identitu a čistotu přídatných látek jiných než barviva a sladidla se zrušují požadavky: E 504 (i) Uhličitan hořečnatý, E 518 Síran hořečnatý, E 636 Maltol, E 637 Ethylmaltol, E 1102 Glukosooxidasa z Aspergillus Niger a polyethylenglykoly.

5. V příloze č. 2 požadavky na identitu a čistotu přídatných látek jiných než barviva a sladidla se pro E 953 Isomalt doplňují.

6. V příloze č. 3 požadavky na identitu a čistotu sladidel požadavky na identitu a čistotu sladidla se pro E 953 Isomalt zrušují.

7. V příloze č. 3 požadavky na identitu a čistotu přídatných látek jiných než barviva a sladidla pro E 251 Dusičnan sodný, E 431 Poly(oxyethylen(40))-monostearát, E 432 Poly(oxyethylen(20))-sorbitan-monolaurát (Polysorbát 20), E 433 Poly(oxyethylen(20))-sorbitan-monooleát (Polysorbát 80), E 434 Poly(oxyethylen(20))-sorbitan-monopalmitát (Polysorbát 40), E 435 Poly(oxyethylen(20))-sorbitan-monostearát (Polysorbát 60), E 436 Poly(oxyethylen(20))-sorbitan-tristearát (Polysorbát 65), E 459 Beta-cyklodextrin a Polyethylenglykol 6000 znějí:

"E 251 DUSIČNAN SODNÝ

1. PEVNÝ DUSIČNAN SODNÝ

Synonyma | Chilský ledek Ledek sodný

Definice |

Chemický název | Dusičnan sodný

Einecs | 231-554-3

Kód E | E 251

Chemický vzorec | NaNO3

Molekulová hmotnost | 85,00

Obsah | Ne méně než 99 % ve vysušeném stavu

Popis | Bílý krystalický, slabě hygroskopický prášek

Identifikace |

A. Pozitivní test na |

přítomnost dusičnanu |

a sodíku |

B. pH 5% vodného roztoku| 5,5 až 8,3

Čistota |

Úbytek hmotnosti sušením| Ne více než 2 % (čtyřhodinovým sušením při 105 °C)

Dusitany | Ne více než 30 mg/kg (jako NaNO2)

Arsen | Ne více než 3 mg/kg

Olovo | Ne více než 5 mg/kg

Rtuť | Ne více než 1 mg/kg

2. ROZTOK DUSIČNANU SODNÉHO

Definice | Roztok dusičnanu sodného je vodný roztok dusičnanu sodného vytvořeného přímou

| chemickou reakcí mezi hydroxidem sodným a kyselinou dusičnou ve

| stechiometrickém poměru bez následné krystalizace. Standardizované formy

| připravené z roztoku dusičnanu sodného odpovídajícího této specifikaci mohou

| obsahovat přebytek kyseliny dusičné, pokud je tato skutečnost jasně vyznačena

| nebo uvedena na etiketě.

Chemický název | Dusičnan sodný

Einecs | 231-554-3

Kód E | E 251

Chemický vzorec | NaNO3

Molekulová hmotnost | 85,00

Obsah | 33,5 až 40,0 % NaNO3

Popis | Čirá bezbarvá kapalina

Identifikace |

A. Pozitivní test na |

přítomnost dusičnanu|

a sodíku |

B. pH | 1,5 až 3,5

Čistota |

Volná kyselina dusičná | Ne více než 0,01 %

Dusitany | Ne více než 10 mg/kg (jako NaNO2)

Arsen | Ne více než 1 mg/kg

Olovo | Ne více než 1 mg/kg

Rtuť | Ne více než 0,3 mg/kg

Tato specifikace se týká 35 % vodného roztoku

E 431 POLY(OXYETHYLEN(40))-MONOSTEARÁT

Synonyma | Polyoxyl(40)-stearát Poly(oxyethylen(40))-monostearát

Definice | Směs mono- a diesterů komerční potravinářské kyseliny stearové s

| poly(oxyethylen)dioly (o střední délce polymerního řetězce přibližně 40

| oxyethylenových jednotek) obsahující též volné polyalkoholy

Kód E | E 431

Obsah | Ne méně než 97,5 % (ve vysušeném stavu)

Popis | Při 25 °C krémově zbarvené vločky nebo voskovitá pevná hmota s nevýraznou

| vůní

Identifikace |

A. Rozpustnost | Rozpustný ve vodě, ethanolu, methanolu a ethylacetátu. Nerozpustný v

| minerálním oleji

B. Rozpětí bodu tuhnutí| 39 až 44 °C

C. Infračervené | Charakteristické pro parciální ester polyoxyethylovaného polyalkoholu s

absorpční spektrum | mastnou kyselinou

Čistota |

Obsah vody | Ne více než 3 % (metodou Karl Fischera)

Číslo kyselosti | Ne více než 1 mg KOH/gram

Číslo zmýdelnění | Ne méně než 25 mg a ne více než 35 mg KOH/gram

Hydroxylové číslo | Ne méně než 27 mg a ne více než 40 mg KOH/gram

1,4-dioxan | Ne více než 5 mg/kg

Ethylenoxid (oxiran) | Ne více než 0,2 mg/kg

Etylenglykoly (mono-, | Ne více než 0,25 %

di-) |

Arsen | Ne více než 3 mg/kg

Olovo | Ne více než 5 mg/kg

Rtuť | Ne více než 1 mg/kg

Kadmium | Ne více než 1 mg/kg

E 432 POLY(OXYETHYLEN)-SORBITAN-MONOLAURÁT (POLYSORBÁT 20)

Synonyma | Polysorbát 20 Poly(oxyethlen (20))-sorbitan-monolaurát

Definice | Směs parciálních esterů sorbitolu a jeho mono- a dianhydridů s komerční

| potravinářskou kyselinou laurovou, kondensovaných s přibližně 20 moly

| ethylenoxidu na jeden mol sorbitolu a jeho anhydridů

Kód E | E 432

Obsah | Ne méně než 70 % oxyethylenových skupin, což odpovídá ne méně než 97,3 %

| poly(oxyethylen-(20))-sorbitan-monolaurátu (ve vysušeném stavu)

Popis | Při 25 °C citronově až jantarově žlutá olejovitá kapalina s nevýraznou

| charakteristickou vůní

Identifikace |

A. Rozpustnost | Rozpustný ve vodě, ethanolu, methanolu, ethyl-acetátu a dioxanu Nerozpustný v

| minerálním oleji a petroletheru

B. Infračervené | Charakteristické pro parciální ester polyoxyethylovaného polyalkoholu s

absorpční spektrum | mastnou kyselinou

Čistota |

Obsah vody | Ne více než 3 % (metodou Karl Fischera)

Číslo kyselosti | Ne více než 2 mg KOH/gram

Číslo zmýdelnění | Ne méně než 40 mg a ne více než 50 mg KOH/gram

Hydroxylové číslo | Ne méně než 96 mg a ne více než 108 mg KOH/gram

1,4-dioxan | Ne více než 5 mg/kg

Ethylenoxid (oxiran) | Ne více než 0,2mg/kg

Ethylenglykoly | Ne více než 0,25 %

(mono- a di-) |

Arsen | Ne více než 3 mg/kg

Olovo | Ne více než 5 mg/kg

Rtuť | Ne více než 1 mg/kg

Kadmium | Ne více než 1 mg/kg

E 433 POLY(OXYETHYLEN)-SORBITAN-MONOOLEÁT (POLYSORBÁT 80)

Synonyma | Polysorbát 80 Poly(oxyethylen (20))-sorbitan-monooleát

Definice | Směs parciálních esterů sorbitolu a jeho mono- a dianhydridů s komerční

| potravinářskou kyselinou olejovou, kondensovaných s přibližně 20 moly

| ethylenoxidu na jeden mol sorbitolu a jeho anhydridů

Kód E | E 433

Obsah | Ne méně než 65 % oxyethylenových skupin, což odpovídá ne méně než 96,5%

| poly(oxyethylen-(20))-sorbitan-monooleátu (ve vysušeném stavu)

Popis | Při 25 °C citronově až jantarově žlutá olejovitá kapalina s nevýraznou

| charakteristickou vůní

Identifikace |

A. Rozpustnost | Rozpustný ve vodě, ethanolu, methanolu, ethyl-acetátu a toluenu Nerozpustný v

| minerálním oleji a petroletheru

B. Infračervené | Charakteristické pro parciální ester polyoxyethylovaného polyalkoholu s

absorpční spektrum | mastnou kyselinou

Čistota |

Obsah vody | Ne více než 3 % (metodou Karl Fischera)

Číslo kyselosti | Ne více než 2 mg KOH/gram

Číslo zmýdelnění | Ne méně než 45 mg a ne více než 55 mg KOH/gram

Hydroxylové číslo | Ne méně než 65 mg a ne více než 80 mg KOH/gram

1,4-dioxan | Ne více než 5 mg/kg

Ethylenoxid (oxiran) | Ne více než 0,2mg/kg

Ethylenglykoly | Ne více než 0,25 %

(mono- a di-) |

Arsen | Ne více než 3 mg/kg

Olovo | Ne více než 5 mg/kg

Rtuť | Ne více než 1 mg/kg

Kadmium | Ne více než 1 mg/kg

E 434 POLY(OXYETHYLEN)-SORBITAN-MONOPALMITÁT (POLYSORBÁT 40)

Synonyma | Polysorbát 40 Poly(oxyethylen (20))-sorbitan-monopalmitát

Definice | Směs parciálních esterů sorbitolu a jeho anhydridů s komerční potravinářskou

| kyselinou palmitovou, kondensovaných s přibližně 20 moly ethylenoxidu na

| jeden mol sorbitolu a jeho anhydridů

Kód E | E 434

Obsah | Ne méně než 66 % oxyethylenových skupin, což odpovídá ne méně než 97 %

| poly(oxyethylen-(20))-sorbitan-monopalmitátu (ve vysušeném stavu)

Popis | Při 25 °C citronově žlutá až oranžová olejovitá nebo gelovitá kapalina s

| nevýraznou charakteristickou vůní

Identifikace |

A. Rozpustnost | Rozpustný ve vodě, ethanolu, methanolu, ethyl-acetátu a acetonu Nerozpustný v

| minerálním oleji

B. Infračervené | Charakteristické pro parciální ester polyoxyethylovaného polyalkoholu s

absorpční spektrum | mastnou kyselinou

Čistota |

Obsah vody | Ne více než 3 % (metodou Karl Fischera)

Číslo kyselosti | Ne více než 2 mg KOH/gram

Číslo zmýdelnění | Ne méně než 41 mg a ne více než 52 mg KOH/gram

Hydroxylové číslo | Ne méně než 90 mg a ne více než 107 mg KOH/gram

1,4-dioxan | Ne více než 5 mg/kg

Ethylenoxid (oxiran) | Ne více než 0,2mg/kg

Ethylenglykoly | Ne více než 0,25 %

(mono- a di-) |

Arsen | Ne více než 3 mg/kg

Olovo | Ne více než 5 mg/kg

Rtuť | Ne více než 1 mg/kg

Kadmium | Ne více než 1 mg/kg

E 435 POLY(OXYETHYLEN)-SORBITAN-MONOSTEARÁT (POLYSORBÁT 60)

Synonyma | Polysorbát 60 Poly(oxyethylen (20))-sorbitan-monostearát

Definice | Směs parciálních esterů sorbitolu a jeho mono- a dianhydridů s komerční

| potravinářskou kyselinou stearovou, kondensovaných s přibližně 20 moly

| ethylenoxidu na jeden mol sorbitolu a jeho anhydridů

Kód E | E 435

Obsah | Ne méně než 65 % oxyethylenových skupin, což odpovídá ne méně než 97 %

| poly(oxyethylen-(20))-sorbitan-monostearátu (ve vysušeném stavu)

Popis | Při 25 °C citronově žlutá až oranžová olejovitá nebo gelovitá kapalina s

| nevýraznou charakteristickou vůní

Identifikace |

A. Rozpustnost | Rozpustný ve vodě, ethyl-acetátu a toluenu Nerozpustný v minerálním oleji a

| rostlinných olejích

B. Infračervené | Charakteristické pro parciální ester polyoxyethylovaného polyalkoholu s

absorpční spektrum | mastnou kyselinou

Čistota |

Obsah vody | Ne více než 3 % (metodou Karl Fischera)

Číslo kyselosti | Ne více než 2 mg KOH/gram

Číslo zmýdelnění | Ne méně než 45 mg a ne více než 55 mg KOH/gram

Hydroxylové číslo | Ne méně než 81 mg a ne více než 96 mg KOH/gram

1,4-dioxan | Ne více než 5 mg/kg

Ethylenoxid (oxiran) | Ne více než 0,2mg/kg

Ethylenglykoly | Ne více než 0,25 %

(mono- a di-) |

Arsen | Ne více než 3 mg/kg

Olovo | Ne více než 5 mg/kg

Rtuť | Ne více než 1 mg/kg

Kadmium | Ne více než 1 mg/kg

E 436 POLY(OXYETHYLEN)-SORBITAN-TRISTEARÁT (POLYSORBÁT 65)

Synonyma | Polysorbát 65 Poly(oxyethylen(20))-sorbitan-tristearát

Definice | Směs parciálních esterů sorbitolu a jeho mono- a dianhydridů s komerční

| potravinářskou kyselinou stearovou, kondensovaných s pňbližně 20 moly

| ethylenoxidu na jeden mol sorbitolu a jeho anhydridů

Kód E | E 436

Obsah | Ne méně než 46 % oxyethylenových skupin, což odpovídá ne méně než 96 %

| poly(oxyethylen-(20))-sorbitan-tristearátu (ve vysušeném stavu)

Popis | Při 25 °C žlutohnědá voskovitá hmota s nevýraznou charakteristickou vůní

Identifikace |

A. Rozpustnost | Dispergovatelný ve vodě Rozpustný v minerálním oleji a rostlinných olejích,

| petroletheru,

| acetonu, diethyletheru, dioxanu, ethanolu a methanolu

B. Infračervené | Charakteristické pro parciální ester polyoxyethylovaného polyalkoholu s

absorpční spektrum | mastnou kyselinou

C. Rozpětí bodu tuhnutí| 29 až 33 °C

Čistota |

Obsah vody | Ne více než 3 % (metodou Karl Fischera)

Číslo kyselosti | Ne více než 2 mg KOH/gram

Číslo zmýdelnění | Ne méně než 88 mg a ne více než 98 mg KOH/gram

Hydroxylové číslo | Ne méně než 40 mg a ne více než 60 mg KOH/gram

1,4-dioxan | Ne více než 5 mg/kg

Ethylenoxid (oxiran) | Ne více než 0,2 mg/kg

Ethylenglykoly | Ne více než 0,25 %

(mono- a di-) |

Arsen | Ne více než 3 mg/kg

Olovo | Ne více než 5 mg/kg

Rtuť | Ne více než 1 mg/kg

Kadmium | Ne více než 1 mg/kg

E 459 ß-CYKLODEXTRIN

Synonyma | Beta-cyklodextrin

Definice | ß-cyklodextrin je neredukující cyklický sacharid obsahující 7α(1→4)-vázaných

| D-glukopyranosylových jednotek. Získává se působením enzymu

| cykloglykosyl-transferasy (CGTasy),

| získané z Bacillus circulans, Paenibacillus macerans nebo rekombinantu

| Bacillus licheniformis,

| kmen SJ1608, na částečně hydrolyzovaný škrob

Chemické názvy | Cykloheptaamylosa

Einecs | 231-493-2

Kód E | E 459

Chemický vzorec | (C6H10O5)7

Molekulová hmotnost | 1135

Obsah | Ne méně než 98,0 % (C6H10O5)7 bezvodý

Popis | Bílá nebo téměř bílá krystalická látka, prakticky bez zápachu

Identifikace |

A. Rozpustnost | Mírně rozpustný ve vodě, snadno rozpustný v horké vodě Málo rozpustný v

| ethanolu

B. Specifická optická | [α]25D: +160 až +164° (1% roztok)

otáčivost |

Čistota |

Obsah vody | Ne více než 14 % (metodou Karl Fischera)

Ostatní cyklodextriny | Ne více než 2 % (v bezvodém stavu)

Zbytková rozpouštědla | Ne více než 1 mg/kg (každého rozpouštědla)

(toluen, |

trichlorethylen) |

Síranový popel | Ne více než 0,1 %

Arsen | Ne více než 1 mg/kg

Olovo | Ne více než 1 mg/kg

POLYETHYLENGLYKOL 6 000

Synonyma | PEG 6 000 Makrogol 6 000

Definice | Polyethylenglykol 6 000 je směs polymerů s obecným chemickým vzorcem

| H-(O-CH2-CH2-O)n-H s průměrnou relativní molekulovou hmotností 6 000

Chemický vzorec | (C2H4O)n H2O (n = počet ethylenoxidových jednotek odpovídající molekulové

| hmotnosti 6 000, tj.

| asi 140)

Molekulová hmotnost | 5 600 - 7 000

Obsah | Ne méně než 90 % a ne více než 110,0 %

Popis | Bílá nebo téměř bílá tuhá látka s voskovitým nebo parafinovým vzhledem

Identifikace |

A. Rozpustnost | Velmi snadno rozpustný ve vodě a v dichlormethanu Téměř nerozpustný v

| ethanolu, diethyletheru a v mastných a minerálních olejích

B. Rozpětí bodu tání | 55 až 61 °C

Čistota |

Viskozita | 0,220 až 0,275 kgm-1s-1 při 20 °C

Hydroxylové číslo | 16 až 22 mg KOH/gram

Síranový popel | Ne více než 0,2 %

Ethylenoxid (oxiran) | Ne více než 0,2 mg/kg

Arzén | Ne více než 3 mg/kg

Olovo | Ne více než 5 mg/kg".

8. V příloze č. 3 požadavky na identitu a čistotu látky E 407 Karagenan a E 407a Guma Euchema znějí:

"E 407 KARAGENAN

Synonyma | Komerční produkty se dodávají pod různými názvy, jako například:

|

|

|

|

|

| Gelosa z irského mechu (karagenu)

| Eucheuman (z Eucheuma spp.)

| Iridophycan (z Irdidaea spp.)

| Hypnean (z Hypnea spp.)

| Fulcellaran nebo dánský agar (z Furcellaria fastigiata)

| Karagenan (z Chondrus spp. a Gigartina spp.)

Definice | Karagenan se získává vodnou extrakcí z přirozených kmenů mořských řas

| čeledí Gigartinaceae,

| Solieriaceae, Hypneaeceae a Furcellariaceae, náležejících do třídy

| rudých řas Rhodophyceae

| Jako srážedla nesmí být užívána jiná organická rozpouštědla než

| methanol, ethanol nebo 2-propanol. Karagenan se z převážné části

| skládá z draselných, sodných, hořečnach a vápenatých solí

| polysacharidů, esterifikovaných kyselinou sírovou, ze kterých je při

| hydrolýze uvolňována galaktosa a 3,6-anhydrogalaktosa.

| Karagenan nesmí být hydrolyzovaný nebo jiným způsobem chemicky rozložený

Einecs | 232-524-2

Kód E | E 407

Popis | Nažloutlý až bezbarvý prášek hrubé až jemné konzistence, prakticky

| bez zápachu

Identifikace |

A. Pozitivní test na |

přítomnost galaktosy,|

anhydrogalaktosy a |

síranů |

Čistota |

Obsah methanolu, | Ne více než 0,1 % (jednotlivých alkoholů nebo jejich kombinace)

ethanolu a 2-propanolu |

Viskozita 1,5% roztoku | Ne méně než 5 mPa.s

při 75°C |

Úbytek hmotnosti | Ne více než 12 % (105 °C, čtyři hodiny)

sušením |

Sírany | Ne méně než 15 % a ne více než 40 % (jako SO4-2) pro vysušenou látku

Popel celkem | Ne méně než 15 % a ne více než 40 % pro vysušenou látku při 550 °C

Popel nerozpustný v | Ne více než 1 % pro vysušenou látku

kyselině (10% kyselina |

chlorovodíková) |

Látky nerozpustné v | Ne více než 2 % pro vysušenou látku

kyselině (1% |

objem/objem kyselina |

sírová) |

Karagenan o nízké | Ne více než 5%

molekulové hmotnosti |

(frakce do 50kDa) |

Arsen | Ne více než 3 mg/kg

Olovo | Ne více než 5 mg/kg

Rtuť | Ne více než 1 mg/kg

Kadmium | Ne více než 1 mg/kg

Celkový počet | Ne více než 5 000 KTJ/g

mikroorganismů |

Kvasinky a plísně | Ne více než 300 KTJ/g

Escherichia coli | Negativní v 5 g

Salmonella spp. | Negativní v 10 g

E 407a GUMA EUCHEMA

Synonyma | PES (zkratka pro "processed eucheuma seaweed")

| PNG-karagenan

| Afinát řasy Euchema

| Částečně čištěný karagenan

| Karagenan s obsahem celulosy

Definice | Guma Euchema se získává působením alkálií (KOH) na mořské řasy Eucheuma

| cottonii a Eucheuma spinosum (náležejících do třídy rudých řas Rhodophyceae)

| k odstranění nečistot a následujícím propíráním čistou vodou a sušením.

| Dalšího čištění lze dosáhnout propíráním methanolem,

| ethanolem nebo 2-propanolem a sušením. Skládá se převážně z draselných solí

| esterů polysacharidů s kyselinou sírovou. Hydrolýza esterů vede k tvorbě

| galaktosy a 3,6-anhydrogalaktosy. V menším množství se vyskytují i sodné,

| vápenaté a hořečnaté soli esterů. Produkt obsahuje také až 15%

| rostlinné celulosy z řas. Karagenan obsažený v Gumě Euchema nesmí být

| hydrolyzovaný nebo jiným způsobem chemicky rozložený.

Kód E | E 407a

Popis | Nahnědlý až nažloutlý, hrubý až jemný prášek, prakticky bez zápachu

Identifikace |

A. Pozitivní testy na |

přítomnost galaktosy,|

anhydrogalaktosy a |

sírany |

B. Rozpustnost | Ve vodě tvoří kalnou viskosní suspenzi. Nerozpustný v ethanolu

Čistota |

Zbytky rozpouštědel | Ne více než 0,1 % (jednotlivých alkoholů nebo jejich kombinace)

(methanol, ethanol, |

2-propanol) |

Viskozita 1,5% roztoku | Ne méně než 5 mPa.s

při 75 C |

Úbytek hmotnosti | Ne více než 12 % (sušením při 105 °C, 4 hodiny)

sušením |

Sírany (jako SO4-2) | Ne méně než 15 % a ne více než 40 % (ve vysušeném stavu)

Popel celkem | Ne méně než 15 % a ne více než 40 % (ve vysušeném stavu) při 550 °C

Popel nerozpustný v 10%| Ne více než 1% (ve vysušeném stavu)

kyselině chlorovodíkové|

Látky nerozpustné v 1% | Ne méně než 8 % a ne více než 15 % (ve vysušeném stavu)

(v/v) kyselině sírové |

Karagenan o nízké | Ne více než 5%

molekulové hmotnosti |

(frakce do 50kDa) |

Arsen | Ne více než 3 mg/kg

Olovo | Ne více než 5 mg/kg

Rtuť | Ne více než 1 mg/kg

Kadmium | Ne více než 1 mg/kg

Celkový počet | Ne více než 5000 KTJ/gram

mikroorganismů |

Kvasinky a plísně | Ne více než 300 KTJ/gram

Salmonella spp | Negativní v 10 gramech

Escherichia coli | Negativní v 5 gramech".

9. V příloze č. 3 požadavky na identitu a čistotu přídatných látek se doplňují o požadavky pro nově povolené látky E 907 Hydrogenovaný poly-1-decen, E 1517 Glyceryl diacetát a E 1519 Benzylalkohol:

"E 907 HYDROGENOVANÝ POLY-1-DECEN

Synonyma | Hydrogenovaný polydec -1-en Hydrogenovaný poly-alfa-olefin

Definice |

Kód E | E 907

Chemický vzorec | C10H20n+2 n=3 - 6

Molekulová hmotnost | 560 (v průměru)

Obsah | Ne méně než 98,5% hydrogenovaného poly-1-decenu Rozložení oligomerů je toto:

| C30: 13 - 37% C40: 35 - 70%, C50: 9 - 25% a C60: 1 - 7%

Popis | Bezbarvá, viskosní kapalina, bez zápachu

Identifikace |

A. Rozpustnost | Nerozpustný ve vodě Mírně rozpustný v ethanolu, rozpustný v toluenu

B. Hoření | Hoří jasným plamenem s charakteristickým zápachem obdobný parafinu

Čistota |

Viskozita | 5,7 x 10-6 až 6,1 x 10-6 m2 s-1 při 100 ° C

Sloučeniny s počtem | Ne více než 1,5%

uhlíků menším než 30 |

Snadno karbonizující | Po 10 minutách třepání ve vroucí vodní lázni nemá zkumavka obsahující

látky | kyselinu sírovou a 5 g vzorku hydrogenovaného poly -1-decenu tmavší barvu než

| je velmi slabá barva slámy

Nikl | Ne více než 1 mg/kg

Olovo | Ne více než 1 mg/kg

E 1517 GLYCERYL DIACETÁT

Synonyma | Diacetin Diacetyl glycerinu

Definice | Glyceryl diacetát je směsí především 1,2- a 1,3- glyceryl diacetátů s menším

| množstvím mono- a triesterů

Chemické názvy | Propan-1,2,3-triol diacetát Glyceryl diacetát

Kód E | E 1517

Chemický vzorec | C7H12O5

Molekulová hmotnost | 176,17

Obsah | Ne méně než 94,0%

Popis | Čirá, bezbarvá, hygroskopická, mírně olejovitá kapalina s lehkým mastným

| zápachem

Identifikace |

A. Rozpustnost | Rozpustný ve vodě Mísitelný s ethanolem

B. Pozitivní test na |

přítomnost glycerolu a |

acetátu |

C. Relativní hustota | d2020: 1,175 až 1,541

D. Destilační rozmezí | 259 do 261 °C

Čistota |

Popel celkem | Ne více než 0,02%

Kyselost | Ne více než 0,4 % (jako kyselina octová)

Arzen | Ne více než 3 mg/kg

Olovo | Ne více než 5 mg/kg

E 1519 BENZYLALKOHOL

Synonyma | Fenylkarbinol Fenylmethylalkohol Alfa-hydroxytoluen

Definice |

Chemické názvy | Benzylalkohol Fenylmethanol

Kód E | E 1519

Chemický vzorec | C7H80

Molekulová hmotnost | 108,14

Obsah | Ne méně než 98,0%

Popis | Bezbarvá, čirá kapalina s lehkou aromatickou vůní

Identifikace |

A. Rozpustnost | Rozpustný ve vodě, ethanolu a etheru

B. Index lomu | [n]D20: 1,538 - 1,541

C. Relativní hustota | d2525: 1,042 - 1,047

D. Pozitivní test na |

přítomnost peroxidů |

Čistota |

Destilační rozpětí | Ne méně než 95 % v/v destiluje mezi 202 až 208 ° C

Číslo kyselosti | Ne více než 0,5

Aldehydy | Ne více než 0,2 % v/v (jako benzaldehyd)

Olovo | Ne více než 5 mg/kg".