1. Krácený rozbor
Účelem kráceného rozboru je ověřovat, zda jsou u odběratele dodržovány limitní hodnoty klíčových mikrobiologických, fyzikálně-chemických a organoleptických ukazatelů stanovených touto vyhláškou nebo příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví na základě zákona.
Krácený rozbor sestává z ukazatelů uvedených v tabulce A.
Tabulka A
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| č. | ukazatel | vysvětlivky |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 1 | Escherichia coli | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 2 | intestinální enterokoky | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 3 | koliformní bakterie | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 4 | počty kolonií při 22 °C | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 5 | počty kolonií při 36 °C | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 6 | mikroskopický obraz - abioseston | 1 |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 7 | mikroskopický obraz - počet organismů | 1 |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 8 | mikroskopický obraz - živé organismy | 1 |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 9 | amonné ionty | 5 |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 10 | barva | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 11 | dusičnany | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 12 | dusitany | 5 |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 13 | hliník | 2 |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 14 | chlor volný nebo jiná aktivní látka | 3 |
| | chemické dezinfekce | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 15 | chemická spotřeba kyslíku-manganistanem | |
| | (nebo celkový organický uhlík) | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 16 | chuť | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 17 | konduktivita | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 18 | mangan | 4 |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 19 | pach | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 20 | pH | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 21 | zákal | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 22 | železo | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| 23 | teplota | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
| | další relevantní ukazatele vyplývající z posouzení | |
| | a řízení rizik v systému zásobování pitnou vodou | |
+----+-------------------------------------------------------+-----------------+
Vysvětlivky:
1. Stanovuje se v případě, je-li zdrojem povrchová voda. Je-li zdrojem podzemní voda, stanovuje se pouze v případě ovlivnění podzemního zdroje povrchovou vodou a indikace pomnožování organismů v síti.
2. Stanovuje se pouze při použití kolaguačního činidla na bázi hliníku.
3. Stanovuje se pouze v případě použití prostředků obsahujících chlor. V případě využití vázaného aktivního chloru (zejména ve formě chloraminů) pro dezinfekci, se stanovuje celkový aktivní chlor. Při použití jiného chemického dezinfekčního prostředku se stanoví zbytkové množství příslušné aktivní látky.
4. Stanovuje se pouze v případě, kdy je mangan z vody při úpravě odstraňován.
5. Stanovuje se pouze v případě, že se provádí dezinfekce vody chloraminací.
Pro všechny vysvětlivky platí, že pokud je do skupinového vodovodu dodávána směs vody, kde je podíl vody, pro kterou daná vysvětlivka platí, trvale nižší než 50 %, a zároveň je tato voda sledována samostatně ve vodovodu pro více než 5 000 osob, není nutné ve vodovodu s touto směsí dané ukazatele v kráceném rozboru sledovat.