§ 18
Podmínky náhradního stravování
(1) Nemůže-li organizace z vážných důvodů zajistit stravování (hlavní jídlo) pracovníků uvedených v § 7 odst. 1 ve vlastním zařízení závodního stravování nebo v zařízení závodního stravování jiné organizace, popřípadě dovozem jídel, zejména brání-li tomu povaha nebo místo výkonu práce, může výjimečně zajistit jejich stravování v průběhu pracovní směny v zařízeních organizací restauračního stravování na základě písemné smlouvy uzavřené s těmito organizacemi. Toto náhradní stravování lze provádět jen na poukázky. Organizace je povinna náhradní stravování postupně omezovat s cílem nahradit je závodním stravováním ve vlastním nebo sdruženém zařízení závodního stravování nebo aspoň dovozem jídel na pracoviště, popřípadě za podmínek stanovených v § 6 v zařízení závodního stravování jiné organizace.
(2) Organizace, jejíž pracovníci užívají náhradního stravování, a organizace restauračního stravování jsou povinny provádět důslednou kontrolu plnění smlouvy o tomto stravování. Zejména jsou povinny zabezpečit, aby poukázek na toto stravování nebylo používáno jinak než k odebrání teplého hlavního jídla v určeném závodě organizace restauračního stravování.
(3) Není-li možno náhradní stravování pracovníků uvedených v odstavci 1 vázat na určitý závod restauračního stravování vzhledem k časté změně místa výkonu práce, lze jim poskytovat teplé hlavní jídlo na poukázku bez označení závodu organizace restauračního stravování; na tuto poukázku mohou pracovníci odebrat takové jídlo v kterémkoliv závodě organizace restauračního stravování, s níž byla uzavřena písemná smlouva o náhradním stravování.
(4) Poukázky nakupuje organizace hromadně. Poukázka musí znít na dohodnutou průměrnou cenu teplého hlavního jídla, do níž je zahrnut i podíl z ceny, který uhrazuje strávník. Svým pracovníkům prodává organizace poukázky za částku sníženou proti dohodnuté ceně nejvýše o 2 Kčs na jednu poukázku (§ 19). Výjimečně si může pracovník se souhlasem své organizace sám zakoupit poukázky pro náhradní stravování, a to především pro stravování dietní. V tomto případě mu může organizace přispět na úhradu ceny poukázky nejvýše částkou 2 Kčs na jednu poukázku po předložení písemného dokladu o zakoupení poukázek. Je-li cena teplého hlavního jídla vyšší než cena uvedená na poukázce, platí rozdíl strávník. K úhradě jednoho hlavního jídla smí strávník použít jen jedné poukázky.
(5) S organizací restauračního stravování nelze dohodnout výdej jídla za hotové. Při prodeji jídla za hotové nelze také na základě potvrzení o odběru jídla a výši účtované částky přispívat strávníkovi podle § 19.