§ 13
Příspěvek z fondu kulturních a sociálních potřeb
(1) Organizace přispívá podle kolektivní smlouvy z fondu kulturních a sociálních potřeb, dovolují-li to jeho zdroje, na osobní náklady až do jejich celkové výše; jsou-li osobní náklady takto plně pokryty, může organizace přispívat z tohoto fondu také na pořizovací cenu surovin ke zvýšení kvality jídel v závodním stravování až do výše 1 Kčs na jedno hlavní jídlo přednostně pro pracovníky nočních a odpoledních směn; nepřispívá však na tyto účely při stravování osob uvedených v § 7 odst. 2, s výjimkou důchodců, kteří do odchodu do důchodu pracovali v organizaci.
(2) Ustanovení odstavce 1 platí i v případech, kdy organizace zajišťuje stravování svých pracovníků v závodní jídelně jiné organizace nebo dováží jídlo z cizí závodní jídelny. Zajišťuje-li organizace stravování svých pracovníků dovozem hlavních jídel ze zařízení organizace restauračního stravování, může přispívat z fondu kulturních a sociálních potřeb na osobní náklady na jedno hlavní jídlo nejvýše do průměru osobních nákladů, stanoveného ministerstvy obchodu na základě průměrů osobních nákladů na přípravu hlavních jídel v restauračním stravování.
(3) Příspěvku z fondu kulturních a sociálních potřeb nesmí být použito na snížení částky dosud placené strávníkem. Příspěvku poskytovaného organizací, která zajišťuje závodní stravování svých pracovníků prostřednictvím zařízení závodního stravování jiné organizace, může být použito k postupnému sjednocení částek placených strávníky zúčastněných organizací.
(4) Organizace nepřispívá na závodní stravování v místě přechodného pracoviště pracovníkům vyslaným na pracovní cestu, jestliže jim náleží za příslušný den stravné nebo paušalované stravné podle předpisů o náhradách cestovních výdajů. 10)
------------------------------------------------------------------
10) § 7 a 27 odst. 1 vyhlášky č. 96/1967 Sb., o náhradách cestovních, stěhovacích a jiných výdajů.